Az Apple szeptemberben leplezte le az új iPhone szériát. Kiderült, hogy komoly hangsúlyt fektetnek az AAA játékokra, mint például a Resident Evil Village.

2023.11.08. – Az Apple szeptember 12-én mutatta be az új iPhone készülékeket. A 15 és 15 Plus hozta a kötelezőt, az előző évi 14 Pro széria processzorával kiegészítve. Megérkezett az alap változatokba is a Dynamic Island, de az USB-C sem álom már többé az almás felhasználóknak. Az igazi fejlesztéseket azonban egyértelműen a 15 Pro és Pro Max kapta. 8GB RAM, még erősebb processzor, ray-tracing támogatás. Csak, hogy néhányat említsünk az A17 Pro előnyei közül.

A cég ki is hangsúlyozta, hogy bizony konzol-szintű játszadozásra számíthatnak a vásárlók. Nem üres ígéret ez, hiszen olyan címek érkezését jelentették be, mint a Resident Evil széria több tagja, a Death Stranding vagy épp a legfrissebb Assassin’s Creed játék. Néhány külföldi weboldal azt hitte, hogy Cloud Gaming szolgáltatásról van szó, de az Apple hamar kijavította őket, hogy itt bizony natív futtatás lesz terítéken. Szeptember 22-én megérkeztek a boltok polcaira az iPhone 15 modellek, így néhányan már rá is vetették magukat az újdonságokra. Én is így tettem, közel másfél hónapja használom a 15 Pro modellt.

Így fut a Resident Evil Village az iPhone 15 Prón – Az előkészületek

A Resident Evil Village hivatalosan október végén érkezett meg az App Store-ba. Már ekkor is combos kedvezményt kapott a kiadótól, 60%-kal olcsóbban, körülbelül 6000 forintért vásárolhatják meg az iPhone 15 Pro / Pro Max tulajdonosok. Úgy tűnik, hogy időközben változhatott az üzleti terv, hiszen november első napjaiban már egy ingyenes próbaváltozatot is letölthetünk az Apple áruházából. Ezt meg is tettük.

Előkészület gyanánt a DualSense 5 kontrollert hozzápárosítottam a telefonhoz. Szerencsére itt sem ütköztem problémákba. A PlayStation és a bal oldali „Create” gombot lenyomva a kontroller párosítási módba kapcsolt, pillanatok alatt fel is tűnt a telefon Bluetooth felülete alatt. Pár kattintás után pedig már megtörtént a konkrét párosítás is, semmilyen extra lépést nem kellett kivitelezni.

AAA játék ide vagy oda, semmiben nem különbözik a telepítése egy átlagos alkalmazáshoz képest. Azt azonban érdemes tudni, hogy az első indítást követően még jó pár gigabyte-nyi tartalmat letölt a CAPCOM szervereiről, ezt a szokásos betöltési csíkra hajazó felületen követhetjük végig.

Játékélmény, tapasztalatok

A fenti töltés után máris elénk tárult a játék menüje. Itt sem különbözik a PC-s vagy épp konzolos változatokból, ugyanazt a menüstruktúrát láthatjuk. Ha hozzáérünk a kijelzőhöz, akkor a virtuális gombok is felbukkannak, azaz kontroller nélkül is használható a játék. A beállítási lehetőségek tárháza is meglehetősen kellemes, még a felbontást és az FPS korlátozás mértékét is bátran állíthatjuk, ez is ritka telefonos játékok esetében.

A játékélmény a kisebb kijelző miatt természetesen nem olyan, mint egy tévén vagy monitoron, de ezen kívül meg nem mondaná az ember, hogy egy telefon hardverén fut a cím. A kisebb kijelzőnek köszönhetően a „közepes” grafika sem tűnik fel annyira, igazán kellemes vizuális élményt nyújt a Resident Evil Village. A kontroller játék közben tökéletesen tette a dolgát és bizony az olyan funkciókat sem spórolták ki a fejlesztők, mint a Photo mód. A készülék kellemesen langyosodott játék közben, de túlmelegedésről nincsen szó. Az alap beállítások mellett FPS dropok sem igazán voltak a próbaverzió végéig, a játékélmény tehát objektíven nézve hibátlan.

Verdikt

Összességében kijelenthető, hogy az iPhone 15 Pro és Pro Max tényleg megugrotta a lécet, különösebb gond nélkül futtatnak natívan AAA játékokat. Remek kérdés azonban, hogy ekkora kijelzőn ennek mennyi értelme van. Tévére kötve, magasabb felbontásokon már hamar elfogyhat a telefonok ereje, a kis képernyőn viszont soha nem adnak olyan élményt az AAA címek, mint tévén vagy monitoron. A tökéletes Xbox és PlayStation kontrollertámogatás is üdvözölendő, hiszen ekkor legalább a kijelzőből sem takarunk ki semmit. A Resident Evil Village, annak ellenére, hogy szépen és különösebb gond nélkül futott, nem igazán győzött meg az AAA mobil gaming létjogosultságáról, ám könnyen lehet, hogy a már dedikáltan ezekre a készülékekre érkező címek változtathatnak ezen. Erre azonban csak az idő adhatja meg a választ. Azok azonban, akik eddig is kedvelték a mobil gaminget, igazán ütős választásra találhatnak a iPhone 15 Pro szériájában.

Az Apple 48 millió forintnyi iPhone-t küldött ki valakinek tévedésből

×