Ki ne akarna úgy szórakozni, hogy testben és fejben is felszabadul? Jobb is, mint több óra passzív videojáték után legurulni a kanapéról.

2023.11.14. – Mint látni fogod, a mozgást támogató játékok egyik legjobb tudora a Nintendo Switch, de minden más platformra is találtunk neked olyan game-eket, amelyek szórakoztatóan mozgatnak át. Hogy erre mennyire szükséged van, azt remekül szemlélteti az utóbbi évek statisztikáiból világosan kimutatható, magasabb kalóriabevitel. Mivel azt, hogy milyen élelmiszerekhez férsz hozzá napról napra, nem feltétlenül rajtad múlik (csak sodródsz a körülötted lévő lehetőségekkel), még fontosabbá vált, hogy a gaming segítsen változtatni, legalább a mozgásszegény életmódon. Némelyik lenyűgözően jól csinálja, úgyhogy muszáj ajánlanunk őket.

Forrás: CeasarVR

Mivel nem feltételezzük, hogy a rendelhető kaják, meg az agyonfeldolgozott élelmiszerek helyett rá tudunk venni a salátakészítésre és a napi főzőcskézésre (de azért próbáld ki), legalább hatásos választ keresünk a kalóriadúsabb étkezésre, hogy ne dagadj bele a gamer székbe.

Nem a videojáték miatt törvényszerű, hogy hízásra hajlamosak vagyunk

Kár lenne csak a gamer mindennapokat okolni az elhízásért, amikor a társadalom életmódja általánosan is átalakult az elmúlt évtizedekben. A készételek, a gyorsételek és a feldolgozott élelmiszerek terjedésével párhuzamosan világszerte megnőtt a kalóriabevitel – állapította meg az OurWorldInData, az ENSZ néhány évvel ezelőtti adataiból. Egy átlagos magyar például napi 3316 kalóriát fogyaszt, ellentétben a tíz évvel ezelőtti 3055-tel. Ez jelentős, ha belegondolunk, hogy kb. egy szelet csokitortával többet eszünk minden nap most, mint a 2010-es évek fordulója körül. Eközben az életvitelünk persze mozgásszegényebb lett: a gaming mellett a munka és a tanulás is egyre inkább ülő tevékenység mellett, a számítógép előtt zajlik.

Plusz gond, hogy bár az ételek napjainkban kalóriadúsabbak, még hiányozhatnak belőlük létfontosságú tápanyagok is. A növekvő bevitel eredményeként sokan több kalóriát fogyasztanak, mint amennyit a testük felhasznál, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és a súlyproblémák kialakulásához – ami meg a WHO szerint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a mozgásszervi betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának egyik legfőbb kockázati tényezője. Szép világ.

Mit tehetsz mégis? Vidd be a gamingbe a mozgást!

Amellett persze, hogy tudatosabban kajálsz, ott van a lehetőséged rá, hogy a videojátékkal párhuzamosan mozogj. Vlad Marinescu, a Nemzetközi Esport Szövetség (IESF) idén újra megválasztott – és nem mellesleg Budapesten élő – elnöke a Forbes-nak nyilatkozva azt mondta,

„ahogy a technológia fejlődik, új képződik fantáziaréteg a valóság felett, lehetővé téve a hagyományos sportok gamifikációját, hogy még több fiatalt vonzhassanak és szórakoztassanak.”

Az Age of Empires, Counter-Strike és Call of Duty rajongó atlétából lett esport-diplomata hisz abban, hogy a videojáték fizikailag is megmozdíthatja a közönségét, és ezt egyre jobban segítik a fejlődő eszközök, az okosórától a mobiltelefonon át a játékkonzolig. Kijelentette, hogy a 130 országot tömörítő IESF élén tovább támogatja a VR és AR technológiákkal űzhető sportok népszerűsítését, és határozottan lát lehetőséget abban, hogy a gaming technológiák egészségjavulást is eredményezzenek az új generációnál.

„Az egész arról szól, hogy magabiztos, egészséges embereket neveljünk, akik a kreativitásukkal és globális gondolkodásukkal egy jobb jövőt tesznek elérhetővé. Ez egy olyan generáció, ami határokat és különbözőségeket lép át, és közös nyelven, globális szinten népszerűsíti az egységet, a barátságot és a békét” – fogalmazott Marinescu.

Jól ráérzett: a diplomata szavai szépen egybecsengenek azzal a tendenciával, hogy az eszközeid és játékaid egyre jobban támogatják a kiegyensúlyozott, egészséges életmódot. Kis túlzással azt mondhatjuk: csak hagynod kell magad rávenni egy tudatosabb életmódra. Ezek a játékok (is) segítenek

Ring Fit Adventure (Switch)

Ez az akció RPG eleve átmozgató cselekvésekre vesz rá, hogy legyőzd az utadba kerülő szörnyeket, köztük egy body builder sárkánnyal. Ha végeztél a Story Mode-dal, saját, egyedi edzéseket, rutin mozgásokat is ajánl, különböző nehézségi fokozatokkal.

Arms (Switch)

Szinte nem is kell mondani: elképesztően szórakoztató és intenzív bokszjáték. Csak fogod a Joy-Conokat, és a feladatoknak megfelelően ütöd a levegőt. Elsőre nem tűnik kimerítőnek, de baromi jól megmozgat, aztán kapkodhatod a levegőt.

Just Dance (Switch, PS, Xbox, iOS, Android)

A franchise-ból 2014 óta minden évben kiad egy-egy új játékot az Ubisoft, és dúskálhatsz a platformokban, ahol elérhető. Az októberben megjelent Just Dance 2024 Editionben többek között Sub Urban, Rosalía, Miley Cyrus, SZA, Blackpink, Aurora dalokra ugrabugrálhatsz. Átmozgató házibuli – amikor csak akarod. Itt a tracklist:

Zombies, Run! (iOS, Android)

Könnyed esti kocogás és sprint – a nyomodba eredő zombik elől! A félelem a legerősebb motiváció arra, hogy megmozdulj, szóval nem rossz stratégia. Annyi, hogy ezzel ki kell menned a közeli futópályára, vagy az utcára, ugyanis audió effektekkel és kerget előre, hogy alaposan meghajtsd magad. Ehhez sokféle sztori és hangjáték áll a rendelkezésedre – nem kell mindjárt élőhalottakkal kezdeni. Persze van direkt workout mode is.

FitForce (iOS és Android + PC)

A fitnesz mini videojáték műfaj szakértőjétől, a Runnex Entertainmenttől érkezik. Maga a FitForce is mini game-ek gyűjteménye, ami a PC-n fut, csak egy okostelefon kell hozzá, ami tulajdonképpen a kezedben tartott kontroller. A mobil a mozgásaidat követi le, amelyekkel teljesíteni tudod az átmozgató küldetéseket. Pár kép többet mond ezer szónál – ez a szimpi tajvani lány megmutatja miről is szól ez az egész:

Ami meg a videojáték egészségügyi hatásait illeti, nem csak rossz hírünk van:

Ezt műveli a szervezeteddel a videojáték – pozitív és negatív hatások

×