Az ülő életmód és általánosságban a kevés mozgás számos egészségügyi kockázattal jár.

Az ülő életmód és általánosságban a kevés mozgás számos egészségügyi kockázattal jár. Az elhízás, a magas vérnyomás és az ízületi gondok ezek közül a legkiemelkedőbbek, amik akár csípőprotézis beültetését is indokolttá tehetik. Tekintve pedig, hogy az emberek nagy többsége napjai jelentős részét tölti számítógép előtt ülve munkájából vagy hobbijából fakadóan, igen elterjedt problémáról van szó. Cikkünkben amellett, hogy összegyűjtöttük a leggyakoribb ízületi panaszokat, amiket a kevés mozgás okozhat, ahhoz is adunk pár jó tanácsot, hogyan iktathatunk egy kis extra mozgást a napirendünkbe.

Mi olyan nehéz az aktív életmódban?

Ha nem a szervezetünk szól, hogy szüksége lenne egy kis mozgásra, akkor a barátainktól, családtagjainktól vagy a médiából halljuk folyamatosan, mennyire fontos a rendszeres edzés. Mégis a legtöbben nehezen vesszük rá magunkat a sportra. Ha alapvetően keveset mozogtunk korábban, ez a feladat még nehezebb lehet.

A megszokott napirendet és szervezetünk aktivitási szintjét nem olyan egyszerű átalakítani. Az emberek hajlamosak ragaszkodni a megszokott életmódjukhoz és rutinjukhoz. Az új dolgok kipróbálása, pedig gyakran kívül esik a komfortzónánkon. Ha sosem jártunk még korábban edzőteremben, jó eséllyel nem tudjuk, hogyan működnek a gépek, a társadalmi megfelelési kényszer pedig azt súgja, ne is merjünk segítséget kérni a tapasztaltabb konditeremi látogatóktól. Ezt érdemes elengedni. Ha a többiektől nem is merünk tanácsot kérni, nyugodtan jelezhetjük az alkalmazottaknak, hogy tapasztalanok vagyunk még a gépek használatában és készséggel segítenek majd nekünk.

A másik komoly hátráltató tényező az időhiány, ami a modern életmódunk velejárója. Talán te is érezted már úgy egyszer-kétszer (ha nem is minden nap), hogy folyamatosan sietned kell valahová. Ilyenkor a nap végén, még ha időnk engedné is, már nem vágyunk semmi másra, csak hogy leüljünk a kényelmes kanapéra vagy a számítógépünk elé és megnézzünk egy filmet, vagy elindítsuk a kedvenc játékunkat.

Ízületi problémák, amiket a kevés mozgás okozhat

Az emberi test mozgásra van tervezve, hiszen őseink naponta akár több tíz kilométert is bejártak vadászó-gyűjtögető életmódjuknak köszönhetően. Az ülő életmód egy újkeletű dolog, ami a 20. században terjedt el a legszélesebb körben, mára pedig a munkavállalók többsége irodai alkalmazottként dolgozik. Ennek következtében bizonyos betegségek kockázata is megnőtt.

Ízületi merevség

Az egyik leggyakoribb és legkevesebb kellemetlenséggel járó probléma az ízületi merevség. Emiatt azonban sokszor hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. A kevés mozgás hatására az ízületeinket tartó ínszalagok megrövidülhetnek és kötöttebbé válhatnak, így beszűkülhet a mozgásterük. A hétköznapokban ezt úgy vehetjük észre, hogy lehajolva például már nem tudjuk megérinteni a lábujjunkat, vagy épp a hirtelen mozdulatok hatására könnyen megrántjuk a végtagjainkat.

Porckopás

A porckopás vagy osteoarthritis egy olyan állapot, amiben az ízületeket borító porc elkezd lebomlani vagy károsodni. Többnyire időskorban jellemző, de genetikai tényezők, túlsúly és a túl kevés vagy épp a túl intenzív mozgás is fokozhatja a kialakulásának az esélyét. Élsportolók körében is elterjedt jelenségről van szó, ennek ellenére a mozgás az egyik legjobb ellenszere.

Az inaktív izmok és ínszalagok következtében a porcok nagyobb veszélynek vannak kitéve a külső hatásokkal szemben. Illetve csökken a tápanyaggal való ellátottságuk is vagyis hajlamosabbak a kopásra. Súlyos esetben pedig olyan mértékű fájdalmat és mozgáskorlátozottságok okozhat, ami elkerülhetetlenné teszi például a csípőprotézis beültetését.

Testtartási problémák

Az izmainknak jelentős szerepe van a megfelelő testtartás kialakításában is. Különösen a derék, a has és a hát izmai befolyásolják helyes testtartásunkat, amik az ülő életmód hatására könnyen megereszkedhetnek. Sajnos nemcsak mások rólunk alkotott képét befolyásolja, mennyire húzzuk ki magunkat, hanem a saját egészségünket is.

Ha elhanyagoljuk a mozgást, rövid időn belül kialakulhatnak gerincproblémák. A hátfájás, a nyaki izmok merevsége és a gerincferdülés gyakori gondot jelent. Súlyos esetben azonban akár sérv vagy csigolyakopás is jelentkezhet.

Mit tehetünk?

Ha nem mozogtunk korábban rendszeresen, esetleg fennálló egészségügyi panaszunk van, fő a türelem! Utóbbi esetben érdemes lehet egy orvossal is konzultálni, hogy semmiképp ne végezzünk olyan mozgásformát, ami kockázatos lehet. Egyébként pedig nyugodtan kezdjük kicsiben.

A séta, az úszás vagy épp a tánc is kiváló mozgásforma, ami nemcsak az ízületeket kíméli, de még érdekesebb is, mint a futás. Menjünk például túrázni vagy fedezzük fel lakóhelyünk rejtett kincseit séta közben!

Szintén sokat segíthet, ha előre meghatározott napokon és időpontban edzünk. Erre hozzunk létre akár egy eseményt a naptárunkban, hogy biztosan ne szervezzünk oda más programot. És ha eljön az alkalom, ne keressük a kifogásokat, hogy most miért nem megyünk mégsem!

Az új szokás kialakítása akár több hónapot is igénybe vehet, utána azonban már szervezetünk is igényelni fogja a mozgást. Ha valamiért mégis kihagynánk egy alkalmat, esetleg egy hetünk nem úgy sikerülne, ahogy terveztük, ne adjuk fel. Folytassuk újult lendülettel onnan, ahol abbahagytuk!

×