Ha minden jól megy, mégis lesz mit nézned jövőre a moziban és a streaming szolgáltatóknál: a sztrájk kielégítő megegyezéssel zárult.

2023.11.09. – Bár minden pontban még nem egyezett meg a színészeket képviselő SAG-AFTRA szakszervezet és a filmes producereket tömörítő AMPTP szövetség, megtalálták a legfontosabb közös nevezőt. A színész sztrájk hivatalosan is véget ért, 118 nap után, csütörtök 0:01 perckor – írja a Variety. A tárgyaló felek előzetes megállapodást hagytak jóvá, hogy lezárják Hollywood történetének leghosszabb színészsztrájkját. Mint emlékezetes, a munkabeszüntetést a film- és tévéstúdiók ellen hirdették, először a forgatókönyvírók, akikhez később csatlakoztak a színészek is. Utóbbiaknak tovább tartott a küzdelem.

Forrás: SAG-AFTRA

Végleges szerződésen persze még nem száradt meg a tinta, viszont a SAG-AFTRA egyhangú szavazással elfogadott egy javaslatcsomagot, ami a színészek számára a világon először biztosít védelmet a mesterséges intelligenciával szemben, és tartalmaz egy történelmi béremelést is. A megállapodás értelmében a legtöbb minimálbér hét százalékkal nő – ami két százalékkal haladja meg az Amerikai Írók Céhe szintén sztrájk segítségével kivívott eredményét. Ennyi már elég, hogy befejezzék a munkabeszüntetést.

A SAG-AFTRA tagjainak küldött e-mail szerint az alku tartalmaz egy „streaming részvételi bónuszt” is, valamint a nyugdíj és egészségügyi hozzájárulások emelését. A szakszervezet szerint a szerződés összességében több mint 1 milliárd dollárt ér.

„Olyan szerződéshez jutottunk, amely lehetővé teszi a SAG-AFTRA tagjainak, hogy fenntartható karriert építsenek. Sok ezer előadóművész most és a jövőben is profitálni fog ebből a munkából”

– lelkendezik a szakszervezet levele. Kevin E. West, a SAG-AFTRA bizottságának tagja elmondta, hogy a végleges megállapodás „nem tökéletes – semmi sem az”, de az eredmény így is „rendkívüli”. Ben Whitehair, szintén bizottsági tag hozzáfűzte: a szakszervezet ugyan strukturális változást ért el a streaming platformok kompenzációjában, de nem kapott meg mindent, amit akart. Bizonyos követelésekért csak a következő, 2026-os tárgyalássorozaton tudnak tovább harcolni. Akkor akár újabb sztrájk is jöhet.

Az AI-val kapcsolatos szabályozás például – egy alapvető védelmi garanciát leszámítva – továbbra sem teljesen egyértelmű

Ennek ellenére nem lehetett tovább várni a megegyezéssel. Bob Iger, a Disney vezérigazgatója már azt fejtegette a CNBC-n, hogy a színészsztrájk pénzügyi hatása egyre súlyosabb lesz, ha nem sikerül gyorsan lezárni. Mint mondta, a tét az, hogy a filmstúdiók tudnak-e jövőre rendes nyári szezont produkálni. Márpedig a jellemzően magas bevételeket generáló nyári szezon létkérdés a filmipar számára.

Az AMPTP egyébként pénteken tette meg „utolsó, legjobb és végleges” ajánlatát, ami a legnézettebb streaming műsorokban szereplő színészek számára megnövelt bónuszt garantál. Pár napos vizsgálat és a végszavazás után viszont a SAG-AFTRA egy olyan ajánlatra volt kénytelen rábólintani, ami nem köti ki konkrétan a szakszervezet és a sztrájk egyik legfontosabb prioritását – az egyes streaming platformok bevételeiből való részesedés mértékét.

Az ideit megelőzően 1980-ban volt utoljára ehhez mérhető színészsztrájk. Akkor 95 napig tiltakoztak a televíziós és filmes cégek ellen, így a 2023-as, ami 118 nap után ért véget, új történelmi csúcs.

Nem csak a tévét és a mozit, hanem a játékokat is fenyegette a sztrájk:

Tovább késnek a sorozataid és játékaid – beakadt a színészsztrájk

×