Beintettek a producerek, itt tart most a színészsztrájk, ami miatt állnak a filmek és sorozatok, sőt, videojátékok munkálatai is.

2023.10.13. – Nem tudni, hogy a producerek ezekkel a képességekkel hogyan tudnak jó filmeket és sorozatokat gyártani, de az egyszer már bebukott taktikájuk miatt biztossá vált, hogy tovább folytatódik a színészsztrájk. A művészeket tömörítő amerikai SAG-AFTRA szakszervezet nem engedi dolgozni a tagjait, mert a Mozgókép és TV Producerek Szövetsége (AMPTP) úgy viselkedik, mint béka a fazékban.

A víz lassan felforr, amibe persze beledöglik, de csak azért se mozdul.

Tegnap este több hollywoodi lap is arról számolt be, hogy az AMPTP és a SAG-AFTRA megszakította a tárgyalásokat. Mindez azután történt, hogy a producerek legutóbbi ajánlatát is visszautasították a színészek, mivel nem voltak elégedettek az új szerződésben szereplő ajánlatokkal. Ezek többek között a mesterséges intelligencia használatára, a statiszták digitális beszkennelésére és a bevételek újraosztására vonatkoztak. A Deadline szerint az AMPTP leginkább az utóbbi miatt feszült be: „tarthatatlan gazdasági tehernek” minősítette a szakszervezeti tagok mindössze 2 százalékos követelését a stúdiók streaming bevételéből. Ez kvázi egy sikerdíj lenne, ami a színészeknek járna abban az esetben, ha az alkotás, amihez az arcukat adják, sikeres.

Forrás: SAG-AFTRA

„Az AMPTP és a SAG-AFTRA álláspontja között túl nagy a szakadék, így a tárgyalások már nem visznek minket produktív irányba”

– osztották meg némi fölényességgel a producerek. Elég szánalmas kifutása ez a dolgoknak 146 nap sztrájk után, ami lassan kb. azt jelenti, hogy a moziműsor és a streaming kínálat legnagyobb részét képező amerikai filmek és sorozatok helyén 1-2 éven belül nagyobb lyukak fognak tátongani, mint a COVID után. Hisz’ senki sem solgozik a SAG-AFTRA tagságából.

Meddig lesz sztrájk?

A színészsztrájk egészen addig folytatódik, amíg az AMPTP makacs öszvérként félti az év végi prémiumot, amit főleg olyan művészek hátából hasogat ki, akiknek a pályája felfutóban van, ezért önállóan nem tudnak keménykedni a tárgyalóasztalnál. Őket támogatják a munkabeszüntetéssel az A-listás sztárok is, akik amúgy bármit kérhetnének a stúdióktól, jó eséllyel megkapják. De nem mindenki Jennifer Lawrence vagy Ryan Gosling, szóval a szakma egyetlen esélye a méltó elbánásra és arra, hogy pár év múlva jó részüket ne generatív AI-val helyettesítsék az, ha megküzdenek a fennmaradásukért.

„A SAG-AFTRA jelenlegi ajánlata tartalmazott egy olyan, általa nézettségi bónusznak nevezett összeget, ami önmagában több mint 800 millió dollárba kerülne évente. Ez tarthatatlan gazdasági terhet jelentene” – vélekedik az AMPTP. A szervezet közleményben tudatta, hogy csak minden követelésre rábólintottak már, „a 35 éve legnagyobb alapbéremeléstől a négy legnagyobb streaming szolgáltatáson sugárzott műsorok külföldi maradványfizetéséig”.

A színészek nem értenek egyet azzal, hogy a producerek mindent megtettek – írja a The Verge. A SAG-AFTRA idézett közleményében az áll, hogy „a stúdiók ugyanazt a sikertelen stratégiát alkalmazzák, mint a WGA-nál [a forgatókönyvírók szervezeténél]: félrevezető információkkal próbálják megtéveszteni a tagokat, hogy feladják a szolidaritásukat és nyomást gyakoroljanak a tárgyalókra”.

Bár a WGA már megegyezett a stúdiókkal, világossá tette, hogy a munka folytatásától függetlenül szolidáris az őket korábban támogató SAG-AFTRÁ-val. Ezzel nagyjából ki is tették a stukkert az asztalra: a filmstúdióknak nem csak azzal kell számolniuk, hogy lassan nem marad olyan művész, aki bemegy dolgozni, de egyre intenzívebbek lesznek az egymást támogató szervezetek tüntetései is.

Ami azt illeti, a hatás nem kerüli el a játékstúdiókat sem:

Nem múlt el a veszély – Indulhat a sztrájk a videojáték-kiadók ellen

×