Meglepő árcédulát választott a Blizzard a Diablo IV egyik legindokolatlanabb termékkategóriájának legújabb eleméhez. Ki veszi meg?

2023.11.08. – Igencsak furcsa helyzetben van jelenleg a Diablo. Ez volt az a cím, ami a Warcraft mellett feltette a Blizzardot a térképre, ám mostanában ezt a státuszát nem nagyon tudja villogtatni. Kezdődött mindez ott, hogy a bombasiker Diablo 2 után 12 évet kellett várni a folytatásra. Ennyi idő alatt komoly generációváltás ment végbe, valamint a Diablo 3 sem tudta azt hozni, amit sokan elvártak tőle. Más volt a hangulata, valamint a megjelenésekor bevezetett valós pénzen alapuló aukciós ház sem tett jót a megítélésének. S míg szerintem kiváló játék volt, a vaskalapos rajongók nem osztják a véleményem.

diablo

Nagy szó volt hát, amikor a Blizzard bejelentette, hogy ezúttal „csak” 11 évet kell majd várni a folytatásra. Mondjuk itt nagy valószínűséggel közrejátszott az is, hogy 2022-ben megjelent a Diablo Immortal, egy mobilos epizódja a sorozatnak, amit határozottan gyűlöltek az emberek. Ennek a bemutatójáról maradt meg a „szezonon kívüli áprilisi tréfa” mém.

Nos mindegy is, egy évvel a telefonos Diablo megjelenése után meg is érkezett a Diablo IV, ami egyébként kritikusi oldalról mondhatjuk, hogy jól teljesített. Sőt, még a játékosok is kedvelték, ám a tárgyrendszer miatt voltak, akik gyorsan ráuntak. Most a legfrissebb szezonnal sok mindent javítottak, s a BlizzConon bejelentett jövőbeli módosításokkal csak még jobb lesz a cím.

Monetizáció monetizáció hátán

Ez jó a Blizzardnak (na meg immáron a Microsoftnak), hiszen, ha többen játszanak, több mindent lehet értékesíteni. Természetesen a Diablo IV sem mentes a játékon belüli vásárlásoktól, itt kozmetikai tárgyakat tartalmazó Battle Passt, vagy skineket lehet a gyűjteménybe rámolni. Viszont kezdik összekeverni a fejlesztők a játékosbázisokat.

 

Már a WoW esetében sem értem, hogy miért adnak ki 30-nál is több eurókat emberek virtuális hátasokra, viszont ez a Diablo esetében hatványozottan igaz. A legújabb Father’s Judgement Collectionhöz tartozó Diablo IV mount skin 7800 Platinumért, vagyis körülbelül 60 euróért lehet a miénk. Szerintem 22 ezer forint kissé erős egy olyan játékelemért, ami még csak nem is kardinális a játék egészét nézve.

Ami viszont pozitív, hogy minden játékon belüli vásárlás csak és kizárólag kozmetikai elemeket kínál, a Diablo IV nem keveredett abba a „bandába”, ahol a pénzköltés előnyt jelentene.

Ezt olvastad már?

Ízelítőt kaptunk a Call of Duty új Zombie módjából – Ilyen lesz a menü

×