Miből készül a vodka? Ne az egyértelmű választ mondd, mert mostantól olyan is van belőle, amit levegőből kivont szén-dioxiddal gyártanak.

2023.11.06. – Az új gabonapárlat környezetvédő hipszterek kedvence lesz, vagy – idővel – mindenkié? A karbonkibocsátást csökkentő termékek szerencsére egyre népszerűbbek, de az alkoholos italokat mindezidáig elkerülte, hogy a fogyasztók számonkérjék rajtuk, mit tesznek a természetvédelemért. Ezt változtathatja meg nagyon hamar az Air Company, ami forradalmi vodka megjelentetésével mutat rá:

a szeszek gyártása is környezetszennyező, így ideje fenntartható megoldásokat alkalmazni a készítésük során.

Már akkor is zöld lehetsz, ha iszol, hiszen az Air Vodka légkörből kivont szén-dioxid felhasználásával készül – állítja a gyártó honlapja. Persze ezt ne úgy képzeld el, hogy cseppfolyósított szén-dioxidot itatnak veled. Az eljárás sokkal, de sokkal kifinomultabb.

Forrás: Freepik

A szén-dioxid kivonásához naperőműben termelt, megújuló energiát használnak, majd a gázt valóban folyékony halmazállapotban tárolják el, aztán zöld hidrogénnel vegyítve elérik, hogy többek között alkoholokból és vízből álló reaktorfolyadék keletkezzen belőle. Az ebben lévő etanol kémiai leválasztása eredményezi a vodka gyártásához szükséges alkoholt.

„Az etanol előállítására szolgáló eljárásunk eltávolítja a szén-dioxidot a légkörből, ami lehetővé teszi, hogy a létrehozzuk a világ első karbonnegatív szeszes italát”

– írja tájékoztatójában a cég. Jegyezzük meg: az, hogy karbonnegatív (aminek az előállítása több szén-dioxid levegőből történő kivonásával jár, mint amennyit kibocsátanak a gyártása érdekében), nem csak a szeszes italok, hanem bármely egyéb termékek között is kuriózummá teszi az Air Vodkát. A világ ugyanis még azzal is baromi nehezen küzd meg, hogy csökkentse az emissziót, azzal meg pláne, hogy egyszer ebben a büdös életben karbonsemlegessé váljon.

Ha nem akarjuk elveszíteni a csatát a klímaváltozással szemben (és hidd el: nem akarjuk), elképesztően fontosak lehetnek az olyan transzparens termékek, mint az Air Vodka (sőt, az ugyanilyen megoldással készült kézfertőtlenítő és a parfüm is). A vállalat termékei persze újrahasznosítható üvegben és biológiailag lebomló címkével jelennek meg. Jár nekik egy pacsi.

Te meg ésszel igyál:

Részegen elájult az utcán, elveszített 2 pendrive-ot, egy egész város személyes adataival

×