A legújabb IPA sörreceptjének megalkotásában egy mesterséges intelligencia segített. A neve Deeper.

Svájcban úgy gondolták: épp itt az ideje valami újat alkotni. Az új ötletek kigondolása azonban mindig nehéz, és ott vannak a nehezítő emberi tényezők. Így nemrég egy mesterséges intelligencia (AI) segítségét kérték, hogy alkosson egy új sörízt. Sikerült.

A Luzerni Alkalmazott Tudományi és Művészeti Egyetem (HSLU) valamint a Jaywalker Digital szoftvercég kutatói közösen hozták létre a projektet, aminek eredménye egy új sör.

„Nagyon izgalmas és gyümölcsös” – mondta az új Deeper nevű citrusos IPA sörről Adrian Minnig sörszakértő.

Kép: hub.hslu.ch

Mielőtt valaki félreértené: a sört nem az AI alkotta, azt emberek készítették. De receptet a Brauer AI nevű mesterséges intelligencia dolgozta ki, melyet az egyetem munkatársai alkottak meg.

Hogyan?

Nagyon egyszerű. Az AI lehetőséget kap arra, hogy a rendelkezésre álló sörfajták közül kiválasszon egyet, például egy IPA-t, vagy búzasört. Aztán a rendszer végignéz egy 157 ezer nemzetközi sörreceptet tartalmazó adatbázist. Ez alapján a különböző összetevők arányának és a főzési idő megadásával együtt alkot egy receptet.

Kép:

Lám, mire nem képes egy AI, ha fontos feladatot kap. Te megkóstolnád azt a sört, aminek receptjét egy mesterséges intelligencia találta ki?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×