Pár hét múlva végre folytatódik a 2022-ben indult Tales of the Jedi, ami úgy mutatja meg a Star Wars világát, mint film és sorozat még sosem.


Bódi Dániel

2024.04.04. – Mióta a Disney a mindenható ura a Star Wars fantáziavilágának, nagyjából azóta válik egyre érdek- és ötlettelenebbé, üresebbé és kommerszebbé. Legalábbis sokáig ez volt a szomorú helyzet, most azonban megpróbálják minden erejükkel gatyába rázni George Lucas (egyébként a Dűnéből is másolt) szebb napokat is látott sci-fi/fantasy-ját, ennek köszönhetőek az olyan kísérletező sorozatok, mint az Andor, az Ahsoka, a Visions, az Acolyte, valamint a 2 év után idén május 4-én sötét fordulattal folytatódó Tales of the Jedi animációs sorozat.

Ez utóbbi azért is különösen érdekes a rajongók számára, mert olyan meglepő minőségben és koherensen meséli el azokat a Lucas által megválaszolatlan kérdéseket és történeteket, varr el a Star Wars világában fontos szálakat, amilyet korábban még a Legendákba száműzött történetek között sem igazán találtunk. Persze egészen biztosan onnan is kölcsönzött az írást elvállaló Dave Filoni, de mégis: Ahsoka felcseperedését és a családjától való elszakadást, illetve Dooku gróf belső vívódását, majd a sötét oldalra való átállását ilyen formában még nem ismerhettük meg.

A második évad azonban még sötétebbé válik, mint Dooku maga: a Tales of the Empire végre arról az oldaláról mutatja meg nekünk a messzi, messzi galaxist, mint mozgóképen = filmben és sorozatban soha: a Birodalom szemszögéből. Eddig szinte minden alkotás a Lázadók, a Star Wars világa szerint a jók szemén keresztül láthattuk a galaktikus események alakulását, most azonban ez megváltozik, és végre a sithek oldalára is alaposabb bepillantást nyerhetünk.

Ami viszont marad, az a kettéosztott főszerep: az egyik antihős a Mandalóriban bemutatkozott, majd az Ahsokában tovább árnyalt Morgan Elsbeth lesz, akinek ezúttal jobban megismerhetjük a hátterét és az indítékait, míg a másik, de szintén a sötét oldalon az egykori jedi növendék, Ahsoka barátjának, Barriss Offee rossz útra tévelygését láthatjuk, akit a jedik börtönéből az Inkvizítorok szabadítanak ki, majd képzik ki az egykori társai levadászására.

*mint mozgóképen soha: a Disney-érában az EA-DICE-nál készült videojáték, a Star Wars: Battlefront II egyjátékos kampánya egy birodalmi katona történetét mutatta be, aki az endori csatát követően meghasonul önmagával.

A Tales of the Empire május 4-től a Disney+ kínálatából lesz nézhető.

Ezt is olvasd el:

30 év alatt miért nem készült film vagy sorozat a világ legjobb képregényéből?

×