Hallhattuk már, hogy a mobil és annak használata káros lehet az egészségre, ám most kimutatták, hogy árthat-e a férfiak spermatermelésének.

2023.11.03. – Ha az emberi fajt és annak fejlődését vesszük figyelembe, akkor a férfiak szervezetében nincs fontosabb a spermiumnál. Viszont manapság egyre több gond adódik a gyermeknemzéssel, ezért a kutatók is komolyabb figyelmet fordítanak a problémára. Stressz, életkörülmények, egészségtelen táplálkozás, minden közrejátszhat abban, hogy egy férfi nemzésképessége csorbuljon. Sőt, ma már úgy tűnik, hogy az okostelefonunk sem lehet a legjobb barátunk, a kutatások szerint ugyanis az elektromágneses sugárzás is árthat a spermiumoknak.

Friss kutatások szerint a férfia spermakoncentrációja az elmúlt negyven évben majd’ a felére csökkent. Ez a jelenség igencsak kellemetlen helyzeteket generálhat hosszútávon. Az Interesting Engineering a férfiak reproduktív egészségének romlását a technológia fejlődésével is összevetették. Az eredmény pedig szemfeltáró lehet sokaknak.

Mobil kontra emberiség

A Genfi Egyetem (UNIGE) jelentős keresztmetszeti tanulmányt tett közzé nemrég, amiben 2886, 18 és 22 év közötti svájci férfit vizsgáltak a témában. A kutatás eredménye pedig kimutatta, hogy van összefüggés a spermaszám és annak koncentrációja, valamint a gyakori mobilhasználat között.

„A férfiak egy részletes kérdőívet töltöttek ki életmódbeli szokásaikról, általános egészségi állapotukról, és különösen arról, hogy milyen gyakran használták a telefonjukat, valamint hogy hová teszik azt, amikor nem használják”

– mondta Sege Nef, a Genfi Egyetem professzora.

A kutatás kimutatta, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente maximum egyszer használják a telefonjukat, sokkal nagyobb volt a spermiumkoncentráció mediánja (56,5 millió/ml), mint azoknál, akik naponta akár vagy hússzor is előveszik az eszközület (44,5 millió/ml).

mobil

Ami viszont jó hír, hogy ennek ellenére a spermiumok mozgékonyságát nem befolyásolja a mobil, legalábbis erre nem találtak összefüggést a tudósok. Vagyis lehetséges, hogy az elektromágneses sugarak miatt arányosan kevesebb spermium képződik, ám ami képződik, az legalább egészségesen mozog.

Az előbb említett számok tükrében érdemes megemlíteni egy másik kutatást is, ami korábban kimondta, hogy ha valamilyen oknál fogva milliliterenként 40 millió alá csökken a férfiak spermiumszáma, veszélybe kerülhet a termékenység és az emberi faj reprodukciós kapacitása. A kutatók most új területre fókuszálhatnak. Új céljuk hogy feltérképezzék az elektromágneses hullámoknak való kitettségünk.

Érdemes ezek után elgondolkodniuk a férfiaknak, hogy milyen sűrűn éri meg használni a telefonjukat. Na meg hogy hol érdemes tartani őket, amikor éppen nincsenek használatban!

Ezt olvastad már?

Két suhanc nem csak a TheVR-t, hanem a komplett magyar Twitchet is rommá verte

×