A 2okos megint villant, ezúttal viszont nem elégedtek meg a második helyezéssel, és októberben leverték a TheVR sokáig hordott koronáját.

2023.11.02. – Októberben megtörtént, ami hosszú ideig lehetetlennek tűnt: majdnem minden statisztikai mérőegységben legyűrték az ország egyik legnagyobb és legismertebb alkotócsapatát, a TheVR-t a magyar ajkú Twitchen. Igaz, ilyenre korábban is volt már példa, de az olyan régen volt, és annyira más volt a Twitch, hogy már nem is emlékszik rá az ember gyermeke.

De október alaposan átrendezte a magyar Twitchet. Egyrészt új nézettségi rekord született: amióta a magyarok megvetették a lábukat a világ legnagyobb – nem pornós – live streaming platformján, soha, egyetlen tartalomgyártót sem néztek még olyan sokan, mint a 2okost. Még az óraátállítás előtti napokban tele volt vele a magyar geeksajtó, szóval újat valószínűleg már senkinek sem fogok ezzel mondani, de a két megállás nélkül médiahekkelő, nem ritkán görbe tükröt mutató fiatal tartalomgyártó abszolút rekordot állított fel az október 24-i streamjükkel,

amit nem kevesebben, mint 48.892-en néztek egyszerre.

Ennyien egyszerre soha nem voltak kíváncsiak senkire, még a TheVR-ra sem, akik egyébként így a 3. helyre sorolódtak az örökös ranglistán a 20.414 egyidejű nézőjükkel. Az eddigi rekorder az azóta nyomtalanul eltűnt KriszhAdvice volt, akire anno több mint 28.000-en voltak kíváncsiak – ami ugyancsak komoly eredmény, lévén Krisz kizárólag videojátékokat közvetített, legfőképp Fortnite-ot, ami azért jól körülhatárolta a nézőközönséget.

A 2okos sikere azonban – még ha nem is ennyire kirobbanóan, de – valamelyest várható volt hiszen az elmúlt hónapokban nagyon komoly menetelésen voltak túl. A két, a YouTube-on KDS és Icehavok néven is fellelhető – néha még Fortnite-ot is nyomó srác az elmúlt két hónapban őrületes tempóban menetelt egyre feljebb és feljebb a hazai Twitch ranglétráján, sőt, egy ponton – újoncként – egy hajszálon múlott, hogy beelőzzék a debreceni csapatot is. De ami akkor váratott magára, az októberben megtörtént: a 2okos nem csak egyidejű nézőszámban vert nagyon Pistiékre, hanem összesített megtekintésben és még átlagos nézőszámban is.

Sőt, igazából a komplett magyar Twitchet rommá verték

És hogy miért ennyire népszerűek?

Nos, a két srác nem csak a legváltozatosabb ötlettárral szórakoztatja a nézőit, de azt rendkívül jó érzékkel és jól is csinálják. Elmentek például Psoglihoz, strici súzt vettek Balázs Kicksnek, live-oznak a városból, polgárpukkasztanak meg médiahekkelnek, és közben olyan idióta játékokra is jut idejük, mint amilyen ez:

 

A 2okos különös érzékkel rongyolt bele a kissé már unalmassá váló magyar Twitchbe, ahol hiába lett messze a legnézettebb kategória a „Just Chatting”, hiába a beszélgetős műsorok alatt számlálhatjuk a legtöbb átlagnézőt, még mindig ebben indítják a legkevesebb streamet.

Itt pedig fontos kitérni az ilyenkor pozitív példaként felemlegetett Kókuszcsoportra, vagyis a Jólvanezígyre. A reggeli beszélgetős műsor a Kókuszcsoport Twitch-csatorna alatt fut, ezért nehéz megmondani, hogy pontosan hogyan alakulnak a nézőszámai, de sacc per kábé, úgy ránézésre azt mondanám, hogy átlagosan olyan 1500-an, 1800-an nézték reggelente Ádámot és Marcit mindenféle közéleti témákról diskurálni. A Kókuszcsoport számait a Fókuszcsoport live-ok, rontják kicsit, így kerülhettek a fenti lista 5. helyére,

a Jólvanezígy azonban külön a 3. legnézettebb magyar Twitch-csatorna a 2okos és a TheVR után.

A TheVR-os srácoknak pedig úgy tűnik, hogy bejöttek a számításaik: a 10. évfordulóra a rajongóknak leforgatott minőségi filmjük, amelyben a történetüket mesélik el a szokottnál személyesebb formában az egyik legnézettebb videója lett a YouTube ezen szegletének, és ami úgy tűnik, hogy jó hatással volt a Twitch-nézőszámokra is. De a 2okos kirobbanó formájával még a közel 20%-os átlagnézőszám, illetve a 40%-os (!!!) összesített megtekintett óraszám sem volt képes felvenni a harcot – pedig ez bőven elég szokott lenni a trónra.

Alapos átrendeződésről persze most sem beszélhetünk, a 2okos sikere azonban újfent rámutatott a magyar nyelvű Twitchen tátongó óriási hiányosságára. Láthatólag ugyanis jönnének ide streameket nézni az emberek, csak ahhoz olyan tartalom is kell, amit látni AKARNAK. A 2okos ebben nagyon profi.

Statisztikák: TwitchTracker és SullyGnome

Ezt is érdemes elolvasnod:

200 évvel ezelőtt így képzelték el a jelenünket – Mennyiben lett igazuk?

 

 

×