Úgy tűnik, a nem engedélyezett kiegészítők, például a kontrollerek vagy a headsetek hamarosan nem lesznek kompatibilisek az Xbox konzolokkal.

2023.10.30. – Komoly döntést hozott a Microsoft, ami bizony hatással lesz azokra, akik szerettek nem hivatalos, külső gyártótól származó kiegészítőket használni az Xbox konzolon. Egy nem hivatalos bejelentés, hanem egy bug miatt kiderült, hogy a Microsoft 2023. november 12-től betiltja a nem engedélyezett, harmadik féltől származó kiegészítők használatát az Xboxon. Szinte természetes, hogy ez rosszul érintheti az Xbox felhasználókat, főleg ha olyan kütyüket használnak, melyek egyszercsak tiltás alá kerülnek.

Az biztos, hogy idén komoly változáson megy keresztül az Xbox ökoszisztéma. Az Xbox Game Pass például minden eddiginél erősebb címeket mutatott be a szolgáltatásban, ilyen volt például a Starfield. A játék hatalmas, 76%-os növekedést hozott az Xbox Series X/S eladásoknak, ráadásul a Microsoft több mint egy évig tartó bírósági csatározás után meg tudta szerezni az Activision-Blizzardot. Most úgy tűnik, a Microsoft arra készül, hogy megváltoztassa a licenc nélküli termékek kezelését.

Betiltják az engedély nélküli Xbox-kiegészítőket?

A játékosok eddig nyugodtan használhattak olyan tartozékokat az Xboxon, melyek nem hivatalos gyártótól származtak, és nem rendelkeznek licenc engedéllyel. Nemrég azonban egyes játékosok olyan hibaüzenet kaptak, ami megerősíti, hogy a „csatlakoztatott tartozék nem engedélyezett”. Az üzenetből kiderül, hogy bár a játékosok egyelőre még használhatják az engedély nélküli kontrollereiket, november 12-től kezdve a „0x82d60002-es hiba” miatt már nem lesznek képesek erre. A cég hivatalos indoklása szerint a nem engedélyezett hardverek veszélyeztetik a játékosok játékélményét, ezért blokkolni fogják őket.

Bár egyesek nem örülnek ennek, a legjobb vezeték nélküli gaming headsetek és kontrollerek többsége licencelt termék, amit ez a dolog nem érint. Továbbá, ahogy arról a Windows Central is beszámolt, a Microsoft bővíti a jóváhagyott, külső gyártótól származó vezeték nélküli Xbox kontrollerekre vonatkozó programját, mivel az ilyen eszközök többsége vezetékes.

Nem ezek azonban az egyetlen friss változások az Xbox körül. A konzolok legutóbbi frissítésével a játékosok néhány új funkcióhoz is hozzáférhetnek. Mostantól lehet gameplay-felvételeket menteni a Clipchampbe, amivel könnyen lehet azokat szerkeszteni és megosztani. Továbbá javították az Xbox Elite Wireless Controller Series 2 és az Adaptive Controller használók lehetőségeit.

Aki tehát nem hivatalos engedéllyel rendelkező kiegészítőt használ, a jövőben elfelejtheti. A Microsoft most azt kéri, hogy aki teheti, olyan kiegészítőt vegyen az Xbox konzolhoz, ami rendelkezik a megfelelő engedélyekkel. Ezekről egyébként közzétettek egy listát is.

Ezt láttad már?

Mire készül a Capcom? Szupertitkos játék jelenik meg hamarosan

×