A két ország közötti folyamatos feszültségek miatt az amerikai kormány blokkolta a RTX 4090 videokártyák Kínába szállítását.

2023.10.20. – Ami azt illeti, elég nehéz helyzetbe kerültek Kínában a gamerek, ami akár ránk is hatással lehet. Az amerikai kereskedelmi minisztérium nemrég újabb gátat szabott az Nvidia számára. Jensen Huang vezérigazgató az év elején figyelmeztette az amerikai kormányt, hogy bizonyos alkatrészek Kínába történő szállításának blokkolása chipháborúhoz vezethet.

Most az USA blokkolja mind az Nvidia H100 – a legtöbb mesterséges intelligencia alkalmazásban használt fő chip -, és az RTX 4090, az A100, A800, H800, L40 és L40-es chipek behozatalát Kínába. Az RTX 4090 az egyetlen gamer GPU ezek közül, mivel a hatalmas teljesítménye nem csak játékra alkalmas. A chipháború legújabb lépése, hogy az USA továbbra is bosszús a Kína által esetlegesen elért mesterséges intelligencia fejlesztések miatt. Az elmúlt hónapokban azonban Huang figyelmeztetése óta Kína több lépést is tett a saját alkatrészek gyártásának érdekében.

A kormány így szankciókat vezetett be az országgal szemben, amik megakadályozzák, hogy bármilyen csúcskategóriás szuperszámítógép vagy félvezető technológia kerüljön az országba. Ezzel persze az NVIDIA elveszíti piacának egy jelentős részét – írja a CNBC.

RTX

Ne feledjük, hogy számos partner Kínában gyártja a GeForce RTX 4090 videokártyát, míg a legtöbb márka tajvani székhelyű. A TSMC székhelye Tajvanon van, így a csúcskategóriás GPU-k gyártásának áthelyezése Tajvanra működhet. Az új szabályok 2023. november 16-án lépnek életbe, Így NVIDIA a fenti chipeket már nem szállíthatja le Kínába. Emellett az új szabályozás megszünteti azokat a kiskapukat, amit lehetővé teszik a külföldi cégek számára, hogy csúcskategóriás kártyákat vásároljanak, majd Kínába szállítsák azokat.

Az USA szerint ezzel nem szeretnék a kínai gazdaságot befolyásolni, és az RTX 4090 blokkolása ellenére sem áll szándékukban blokkolni a fogyasztói termékekbe szánt chipek szállítását. Azt még nem tudni, hogy az Intelt vagy az AMD-t érintik-e a korlátozások.

Kína mesterséges intelligencia tervei eddig viszonylag szelídek voltak, az olyan vállalatok, mint a Baidu, megpróbálták felülmúlni az OpenAI ChatGPT-jét. Ahogy fentebb említettük, Huang figyelmeztetése, miszerint a kínai vállalatok egyszerűen maguk végzik el a munkát, ahelyett, hogy a három nagy cég valamelyikére várnának, most már nagyon is valóságos.

Azóta az RTX 4090 dupla áron kapható Kínában

Ahogy arról a TweakTown beszámolt, a GeForce RTX 4090 24 GB-os grafikus kártya, ami Kínában még 2022 októberében jelent meg, 12 999 RMB áron volt kapható. Ez nagyjából 640 ezer forint. A jelenlegi ára a hír hallattán azonban október 19-én már 26 000 RMB körül állt. Egyes kínai üzletek most akár 29 999 RMB-t is elkérnek a kártyáért. Egy gyors valutaváltással ez a 29 999 RMB körülbelül 1,4 millió forintot jelent.

Kínában a legtöbb üzlet már törölte a GeForce RTX 4090-t a kínálatából, míg egyes játékosok arról számoltak be, hogy az ár már a négyszeresére emelkedett. Az árak tovább emelkedhetnek, amíg Kínában már nem marad GeForce RTX 4090-es kártya.

Ez sajnos ránk is hatással lehet. Egyrészt amennyiben Kínából akartunk volna RTX 4090-es kártyát venni, már egyáltalán nem érdemes. Másrészt, mivel az Nvidia jelentős piacot veszít így el Kína képében, a kiesett hiányt talán a vásárlókon próbálja meg behozni. Ha ez igaz, akkor akár mi is arra számíthatunk, hogy megemelkednek a videokártya árak. Nem jó hír.

Ezt láttad már?

Videó: Magyarul beszélnek a Spider-Man 2-ben az eredeti színészek

×