Valószínűleg sokak álma egy Nvidia GeForce 4090 Founders Edition. Viszont az szívszorító, ha egy ilyen drága kártya adja meg magát.

2023.10.16. – Biztosan sokatokkal megesett már, hogy vásároltatok magatoknak valami újdonságot és alig vártátok, hogy kipróbálhassátok. Az első Nvidia videokártyám története is ilyen, ám ott közvetetten örültem az új eszköznek. Eredetileg ugyanis a Dirt című versenyautós játékot vásároltam meg magamnak, viszont akkor szembesültem először a ténnyel, hogy a gépem sajnos túl gyenge a futtatásához. Nem volt mást tenni, fel kellett turbózni a riget.

nvidia

Ezek az élethelyzetek fejlesztenek minket, embereket és ismerkedünk meg a világ egy, vagy több addig nem ismert szegletével. Mivel még gyerek voltam és nem tudtam, hogyan működnek a számítógépek, a Dirtnek köszönhetően egy életre megtanultam, bizony időről időre erősíteni kell a vasat, ha képben szeretnék maradni. Azóta már magabiztosabban építek gépet, viszont ez a bizsergető „újdonság érzés” mind a mai napig velem van, ha valami szép új dolgot vásárolok.

A bugos videókártya esete

Valószínűleg így érezhette magát Northwestrepair is, amikor viszonteladói forrásból talált egy Nvidia GeForce RTX 4090 Founders Editiont. Egy ilyen kártya újonnan érhetett akár 800 ezer forintot is. Nagyot lehet tehát szakítani velük, ha értünk a helyreállításhoz, s emellett potom áron hozzá tudunk jutni. A youtuber egyébként abból él, hogy érdekes javítós videókat készít, majd bizonyos esetekben a feljavított eszközöket újra is értékesíti. A szóban forgó GeForce RTX 4090 szintén áron alul, hibásan került hozzá, garancia nélkül.

A tesztelés során megállapította, hogy a ventilátor fújt, bár képet nem adott a kütyü. Miután alaposan megvizsgálta a kártyát rövidzárlatokat, repedéseket keresve, végül felnyitotta a kártya vázát és meglepő „hibára” bukkant.

Az Nvidia kártya a szó szoros értelmében „bugos” volt. 1946-ban a számítástechnika úttörője, Grace Hopper a „bug” szót használta a Harvard számítógépének meghibásodására, amit egy relé belsejében szorult moly okozott. Szórakoztató tény tehát, hogy az első számítógépes hibát egy valódi rovarnak „köszönhetünk”. Nos, ebben az esetben is egy rovar tehetett a meghibásodásról, Northwestrepair legnagyobb meglepődésére.

 

„Nem tudom pontosan, mi volt az” – mondta Tony, miután kiszabadította az elhullott rovart. „Úgy tűnt, szárnyai vannak.”

Bármennyire is furcsa, sűrűn előfordul, hogy rovarok tévednek olyan helyre, ahová nem kellene, ám kimászni már nem tudnak és sajnos belepusztulnak a kalandba. Ez felhasználói oldalról is kellemetlen, hiszen értékes eszközök hibásodhatnak meg ennek köszönhetően. Érdemes tehát időről időre felnyitni a gépünket és jó rendesen kitakarítani, hogy még időben észleljük és megelőzzük a hasonló kellemetlenségeket.

Ezt olvastad már?

6 legendás játék, aminek a remake-jéért a lelkünket is eladnánk | 2.

×