A YouTube olyan mesterséges intelligencián dolgozik, amellyel úgy énekelhetsz, mint a híres zenei előadók. Vagyis pontosan úgy!

2023.10.21. – Képzeld el, hogy felénekelsz valamit otthon, majd feltöltöd a Youtube-ra. Ha úgy érzed, kipróbálnád, hogy milyen lenne a dal, ha egy ismert énekes adná elő, akkor erre lesz is lehetőséged. A Google ugyanis pontosan emiatt tervez bevezetni egy új funkciót, ami mesterséges intelligenciával működik. Bár a mesterséges intelligencia csodálatos eszköz lehet, vannak árnyoldalai is. A YouTube azonban igyekszik segíteni az AI „felelősségteljes” alkalmazását. Így az alkotók számára olyan funkciót terveznek,

amivel az AI-nak hála úgy énekelhetünk, mint kedvenc előadóink.

Youtube AI énekes

A Bloomberg szerint a YouTube egy olyan mesterséges intelligencia-eszközt fejleszt, amivel bárki úgy megváltoztathatja az énekhangját, hogy úgy hangozzon, mintha híres zenei előadó, például Rihanna énekelne. A leírás szerint a funkció képes lesz a hangfelvételek átalakítására, híres zenészek hangjainak felhasználásával.

Az AI ilyen felhasználási módja persze nem újdonság, de először idén került köztudatba. Az év során sok olyan embert halottunk dalokat énekelni, aki valójában nem is énekes, és sosem énekelte el az ominózus dalt. Az AI azonban hangminták alapján képes egy hangot kicserélni, miközben az ének megmarad. Ez persze eddig csak külső AI alkalmazások segítségével működött, hamarosan azonban alapból elérhető lehet a Youtube-on belül.

Az ilyen AI eszközök esetében az volt még a probléma, hogy a zenészek hangjának felhasználása rengeteg jogi problémát okozott merült. Ezt azonban a Youtube megoldja. A videós oldal megkereste a zenei cégeket, hogy megszerezze a dalok jogait, amiket az eszköz betanításához használhatna. A nagy lemezkiadók még nem írtak alá semmilyen megállapodást, bár a két fél közötti tárgyalások még tartanak.

Korábban a YouTube azt nyilatkozta, hogy együttműködik a zeneiparral az AI „felelősségteljes” használatán. Na meg persze azon, hogy a rendszerek jobban kezeljék a művészek hangjának és/vagy tartalmának a felhasználását. A lényeg nekünk ebből annyi, hogy ha nem mi akarunk énekelni majd a Youtube-on, akkor kiválaszthatjuk, hogy melyik énekes hangján akarjuk megszólaltatni a tartalmunkat. Jó móka, mi?

Ezt láttad már?

Látod a különbséget? – Egymás mellett a Spider-Man és a Spider-Man 2

×