Elsőre nehéz megkülönböztetni a Spider-Man első és második részét egymástól, és az egymás melletti összevetés sem fog sokat segíteni ezen.

2023.10.20. – Meg se kellett jelenjen a Spider-Man 2, sok, a kommentek között nagyon hangos, de bizonyosan kisebbség már előre eldöntötte, hogy mit is kell róla gondolni: nem több egy túlárazott DLC-nél. Érdekes konklúzió a semmiről, hiszen a játék október 20-án jelent meg hivatalosan, előtte pedig csak a kritikusok játszhatták, akik ellenben különösen jó véleménnyel vannak a Sony és a PS5 legújabb és jelenleg talán a legértékesebb és legjobb exkluzívjáról.

Érdekes, a 2022-es Horizon: Forbidden Westtel és a God of War: Ragnarökkel nem voltak hasonló problémái a fanyalgóknak, pedig érdemben nagyjából ugyanannyi újdonsággal szolgáltak, mint Peter Parker és Miles Morales legújabb, immáron közös pókembereskedése. Ami amúgy egyáltalán nem kevés: a Spider-Man 2 játéktere a duplájára nőtt, egy rahedli új képesség, mozdulatsor, trükk, kütyü, gyűjtögetni és felfedezni való várja a játékosokat a nagyjából 20-25 órányi teljesen új történt során.

A 2500 forint híján 30.000 forintos árcédulán viszont idehaza talán már joggal borulhatnak ki az emberek, ami valóban nem kevés – a hasonló hosszúságú szórakozással kecsegtető, de 10.000 forinttal olcsóbb Alan Wake 2 és Assassin’s Creed Mirage mellett pedig pláne, de el kell fogadni, hogy a Sony ennyit kér a legújabb címeiért. Nem kötelező a megjelenés napján játszani, meg lehet várni az akciókat, vagy a jó sokára predesztinált, de egyszer biztosan megtörténő PS Plusba kerülést. De azért, mert drága, még nem kell a játék és az azon éveket dolgozó fejlesztőcsapat munkáját degradáló jelzőket ráaggatni.

Ugyanakkor van abban valami igazság abban, hogy avatatlan szem első ránézésre, mélyebb ismeretek nélkül simán ugyanannak a játéknak nézheti a 2018-as és a 2023-as etapot. Merthogy a nagy grafikai forradalom, amit PS5-Xbox Series generáció előzetesen ígért, egyelőre várat magára, és bár a változásokat azért nem kell nagyítóval keresgélnünk, egy átlagjátékos nem biztos, hogy egy random nevenincs hálóhintázós gameplay-ből rá fog jönni, hogy melyik az első, és melyik a második rész.

Persze játszva hamar kijönnek az eltérések, főleg a részletekben, a karakterek közötti váltásban, illetve a gyorsutazásban. Azt nyilván nem állítom, hogy 5 év alatt semmi sem változott, csupán, hogy a 2000-es és 2005-ös, vagy a 2010-es és 2015-ös játékok látványa között határozottabban meg lehetett húzni egy választóvonalat, mint a Póki 1 és a Póki 2 között. A képletbe azonban azt is bele kell számolnunk, hogy a Spider-Man már 2018-ban is őrülten jól nézett ki – és néz ki mind a mai napig. Ezen pedig érdemben már alig lehetett hova fejleszteni, így az Insomniac inkább a PS5 erejét kihasználandó, elveszhetett a legapróbb részletekben.

Például a Pókemberek ruhái sokkal aprólékosabbak, részletesebbek, színgazdagabbak, a tükröződések és a fény-árnyék hatások a ray tracingnek köszönhetően még lenyűgözőbbek, a New York-i forgalom dugig van járművekkel, a városi-parki növényzet is sűrűbb, de még a víz mozgása is élethűbb, mint korábban. Összességében a Spider-Man 2, ahogyan az előzménye, egy félelmetesen jól festő videojáték, amit Nick930-nak hála most minden aspektusában összevethetünk a 2022-ben kiadott némileg PS5-re gyúrt Spider-Man: Remastereddel.

Meg tudod különböztetni a két játékot?

Ezt is érdemes elolvasnod:

MINDEN, amit tudnod KELL a Spider-Man 2-ről, mielőtt kiveted rá a hálód

×