A kritikák egyöntetűen jelzik, hogy a Spider-Man 2 személyében egy kult-klasszikus született.

2023.10.17. – Október 20-án jelenik meg a PlayStation 5 első igazán system sellernek nevezhető exkluzívja, a Spider-Man 2, amely 5 hosszú év után folytatja a 2018-ban indult teljesen új Pókember-univerzumban játszódó szuperhősös történetet. Az Insomniac Gamesnek azonban nagyon nincs könnyű dolga, hiszen az első etappal különösen magasra tették saját maguknak a képzeletbeli lécet, amit az első, október 16-án élesedett kritikák alapján megugrani látszanak.

A legtöbb szakmabeli kritikus messze egyetért abban, hogy a Spider-Man 2 egy tökéletes, és minden téren valódi folytatás, legyen szó a megduplázott bejárható területről, a képességekről, a hálóhintázásról és egyéb új közlekedési módokról, a feloldható ruhákról, a mellékküldetésekről, vagy a két Pókember közötti váltásról.

Ami szintén nagy konszenzus, hogy a történet most nem üt akkorát, mint 2018-ban. Bár a karakterek most is remekül ki vannak dolgozva, de a sztori felépítése, a fordulatok és az egész ütemezése túlságosan hasonlít a korábbi etapra. Ez nem jelenti azt, hogy rossz lenne, sőt, messze az egyik legjobb szuperhősös történet, amihez szerencsénk lehet, csupán nem fogjuk nagyra tátani a szánkat az eseményeken, kevésbé lesz érzelmileg erőteljes. Körülbelül mint az Arkham Knight az Arkham City-hez viszonyítva.

Emellett a grafika sem akkora előrelépés, mint reméltük: persze ott a ray tracing, a tükröződő felületek, illetve maga a város is élettel telibb, mint valaha, de mindezeken túl nem olyan látványos a különbség az 5 évvel ezelőtti, és főleg a remasterelt kiadáshoz képest. A PS5 ereje nem itt, hanem a karakterek közötti váltásban és a gyorsutazásban mutatkozik meg: minden egyetlen pillanat alatt történik, kiváló, immerzív animációk kíséretében, melyeknek hála sosem zökkenünk ki a pókélményből a töltőképernyőt bámulva.

Ezt a PS5 SSD-je nélkül lehetetlen lett volna kivitelezni, ezért ha valaki azon keseregne, hogy miért nem jelent meg PS4-re, akkor a válasz az, hogy ezért.

A legjobb Pókember és szuperhősös videojáték valaha?

Az OpenCritic több mint 90 kritikát tartalmazó átlaga alapján mindenképp a legjobb Pókjáték, a legeslegkiemelkedőbb szuperhősös titulussal azonban még érdemes lehet várni. Ott van ugyanis a Rocksteady Arkham-szériája is, aminek két felvonása is – az Arkham Asylum és a már említett Arkham City is valamivel magasabb értékelésekkel büszkélkedhet.

Ugyanakkor az Insomniac játékai, illetve az összes valaha megjelent Pókember-játék között bizony ez jelenleg a legjobb. Az OpenCriticen jelenleg 91%-os átlagon áll, és ugyanez a helyzet a Metacriticen is, bár ott néhány kritikával többet számoltak az átlaghoz. A lényegen azonban nem változtat, a legtöbben abszolút egyetértenek:

GamesRadar+: 5/5
Shacknews: 10/10
VG247: 5/5
VideoGamer: 10/10
PlayStation Universe: 10/10
CGMagazine: 10/10
VGC: 5/5
Game Informer: 9,5/10
God is a Geek: 9,5/10
Hobby Consolas: 92/100
TheSixthAxis: 9/10
GameRant: 4.5/5
DigitalTrends: 4.5/5
TrustedReviews: 4.5/5
Press Start: 9/10
Worth Playing: 9/10
Gamepressure: 9/10
ComicBook: 4.5/5
Forbes: 8.5/10
Wccftech: 8.5/10
Eurogamer: 4/5
IGN: 8/10
GameSpot: 8/10
PCMag: 4/5
LevelUp: 8/10
Dexerto: 4/5

Eszerint a PlayStation egy újabb, sokáig felemlegethető klasszikussal gyarapodott.

A Spider-Man 2 október 20-án jelenik meg kizárólag PlaySTation 5-re.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A CoD-on is túl – Íme az ÖSSZES játék, amit megvett a Microsoft az Activision Blizzarddal

×