Nem szólhat minden a CoD-ról a shooter műfajban – egy helyen a műfaj többi új kedvence, legjobban sikerült folytatása és legizgalmasabb multiplayere.

2023.10.19. – Játszhatnánk velük békésebb időkben is, de a nemzetközi feszültségek és háborúk semmit nem vonnak le az alábbi játékok értékéből. Talán arra is alkalmasak, hogy egy időre kiventilláljuk magunkból a hírek feszültségét. A lista szereplői között jócskán akad történelmi eseményeket feldolgozó és futurisztikus cím, de találtunk kifejezetten egyszemélyes kampányban és multiplayerben erős, sőt, kiváló VR játékot is az utóbbi időből. Bőven van még jó shooter a Call of Duty franchise-on túl.

Hell Let Loose

Az alapjátékot tekintve 2021-es, multiplayerben játszható taktikai FPS, a Team 17, a Cover 6 Studios és az Expression Games csapatától. A II. világháború poklában kell küldetéseket teljesítened, a nyugati, a keleti és az észak-afrikai front legendás csatái során. A Steamen, illetve a Google-on értékelő felhasználók és a Call of Duty rajongók is nagyon szeretik, és jó sokan is lehetnek benne egy helyen: a csatákat 50-50 fős seregek vívhatják egymás ellen, realisztikus környezetben. PlayStation 5-re, Xbox X/S-re, PC-re is elérhető.

Squad

Érdekes úton került forgalmazásba: a Battlefield 2-höz készült Project Reality mód 2015-ös szellemi utódja, majd a kanadai fejlesztő Offworld Industries 2020-ban töltötte fel, direktben a Steamre. Folyamatosan fejlesztik, már a 6.0 update-nél jár: az Infantry Combat Overhaul frissítéssel „a gyalogsági harcok teljes átalakítását ígérik, így „a lehető legszórakoztatóbb és legautentikusabb harci élményt nyújtja”. Valósághűen ábrázolja a katonai és félkatonai frakciók közötti modern háborút, nagy és kiterjedt csatatereken. PC-n játszhatod.

Enlisted

Ingyenes, csapat alapú, taktikai multiplayer FPS shooter, a Darkflow Software fejlesztésében és a Gaijin Entertainment kiadásában. Újabb II. világégés idején játszódó game, ami a háború minden frontján vívott főbb csaták közepébe csöppenti a játékosokat. 3-9 karakterből álló osztagokat mozgathatsz benne – persze olyanokat, amelyeket a világháború valós hadosztályai ihlettek. Mivel más-más osztályokba sorolt szakaszokról van szó, a fegyvereid lehetnek puskák, gépfegyverek, mesterlövészpuskák, aknavetők, sőt, lángszórók is. Ja, meg van tank és vadászrepülő, meg mindenféle játékplatform, ahol mindez játszhatóvá válik: PS4, PS5, Xbox One, PC, Xbox X/S, GeForce Now – szóval mindenhol fenn van, ami számít.

WARNO

A meg nem történt (és ez reméljük, így is marad) III. világháború fantazmagóriája, ami a stratégiai szimulátorok rajongóinak szeméből csalhat ki örömkönnyeket. Igazából kissé hátborzongató a sztori kiinduló pontja: a hidegháború (ebből nyilván a második) eszkalálódik annyira, hogy hirtelen forró lesz a lábad alatt a talaj. Egységek százait kell mozgatnod, látványosabbnál látványosabb csatatereken. Légy cseles, taktikus, törj ki, állj az élre és győzz! Kizárólag PC-n.

War Thunder

Prémium előfizetéssel az igazi, de alapjáraton free-to-play MMO, a Gaijin Entertainment boszorkánykonyhájáról. Újabban magyar tankok is elérhetőek benne. Amúgy a játékban harci repülőkkel, harckocsikkal, hajókkal és helikopterekkel eshetünk egymásnak, különböző történelmi korszakokban, a ’30-astól a ’90-es évekig, igaz, akadnak benne napjainkra jellemző harci járművek is. Háborús mindenszimulátor, minden platformra: van PS4, PS5, Xbox One, PC, Xbox X/S, GeForce Now verzió is.

Sprocket

Őrületesen pofás, kreatív és látványos tankdizájner videojáték. Tudnod kell, mit csinálsz! Ahhoz, hogy esélyed legyen a legkíméletlenebb terepeken zajló csatákban alaposan ki kell egyensúlyoznod a mobilitás, a tűzerő és a páncélzat tulajdonságait. Dedikált és intuitív tervezőt kapsz a játékkal, ami lehetővé teszi a az egyedi, de realisztikus páncélmechanika kialakítását. Isteni, ha szeretnéd kreatív módon megismerni a tanktervezés kihívásait, az első világháború, a két világháború közötti időszak, valamint a második világháború korai, középső és késői szakasza során. Csak PC.

Tannenberg

Csapatalapú MMO FPS, ami nagyon hiánypótló módon az I. világháború idejébe és csataterei visz el. A keleti front óriási csatáit 64 játékos egyikeként vívhatod meg, hogy uralmad alá hajts stratégiai fontosságú zónákat. A játék az Orosz Birodalom és Németország, illetve szövetségesei konfliktusába helyez. A történelem és a látványos FPS-ek rajongói teljes joggal pisilnek maguk alá az örömtől, ha ezzel játszanak. Gyakorlatilag bármin: PC, PS4, PS5, Xbox X/S, Xbox One verzió is van.

DEFCON

A DEFCON egy valós idejű stratégiai játék, amelyet a független brit játékfejlesztő, az Introversion Software alkotott. Tulajdonképpen egy globális méretű atomháború (miért, milyen lehet még?) szimulációja. A játék a legkevésbé sem Call of Duty-stílusú: nagy, 1980-as éveket idéző taktikai képernyőkön és térképeken szemlélheted, illetve irányíthatod az eseményeket. PC-n tolhatod.

Sniper: Ghost Warrior Contracts 2

Lopakodó taktikai shooter, a Sniper: Ghost Warrior franchise hatodik darabja. Az ezt megelőző játékhoz hasonlóan ennek a cselekménye is egy zsarnoki kormány elleni háború körül bonyolódik, egy fiktív közel-keleti országban, Kuamarban. A játék és a hozzá érkezett DLC-k összesen hat küldetést tartalmaznak, tele beszivárgással és közelharccal vagy a 400 méternél közelebbi célpontok lopakodó kiiktatásával. De lehet mókázni ezer méteres távolságból is, ami már elég nagy precizitást és felkészültséget igényel. Elérhető PS5, PS4, Xbox One, PC, Xbox X/S platformokra.

Arma 3

Nyílt világú taktikai shooter szimuláció, amelyet a Bohemia Interactive fejlesztett és adott ki, kizárólag a Steam platformon keresztül. Az Arma sorozat harmadik, de teljes franchise nyolcadik része. Futurisztikus háború: a 2030-as évek közepén járva kell fiktív helyszíneken harcolni. Az újabb frissítéseiben már olyannyira fotorealisztikus grafikával rendelkezik, hogy valódi háborúkról készült fake news gyártására is használják a neten. Sajnos.

Pavlov VR

Virtuális valóságban tolható multiplayer háború, sok-sok közösségi funkcióval, realisztikus újratöltéssel, feszes tempóval. A Vakrupt Games 2017-es játéka, sokféle eszközzel, fegyverrel és moddal, a Search And Destroy-tól a Deathmatch-en és a King of the Hillen át a Gun Game-ig. Platform: Meta Quest 2, PlayStation 5, PC.

A tévéképernyőn is forr a levegő:

Minden idők legjobb világháborús sorozata folytatódik, de már nem az HBO-n

×