Az Izrael-Hamász háború egy iszonyatos esemény az emberiség történetében, az pedig még rosszabb, hogy éppen megéljük. Ám vannak, akiknek még ez sem elég…

2023.10.19. – Az elmúlt évtizedben a videojátékok eléggé valósághűvé váltak a háborús jelenetek vizuális ábrázolása tekintetében, így a videojáték-felvételek felhasználásával kapcsolatos félretájékoztatás némileg rendszeressé vált. Elég rendszeres ahhoz, hogy a világ egyre gyorsabban kezdjen rájönni a megvezetésre. A játékgyártók még a közvéleményt is tanácsokkal igyekeznek ellátni, hogy hogyan lehet észrevenni a különbséget a valódi és a hamis háborús felvételek között. Korábban például Irán használt játékfelvételeket, hogy olyan arzenált mutasson megfélemlítés céljából, ami igazából nem is állt a rendelkezésükre.

izrael-hamász

ARAM 3

És most, amikor az Izrael-Hamász konfliktus felerősödni látszik Izrael történetének egyik legbrutálisabb és legerőszakosabb támadása után, ismét felbukkantak a valósághű gameplay videók, amik a Hamászt próbálják „jobb színben” feltüntetni.

 

A legnagyobb problémát azok a médiaplatformok jelentik, amiket az üzemeltetők csak nagyon felületesen védenek és tisztogatnak. A szólás szabadság jegyében működik a Twitter utódja, az X is, na meg ott van a TikTok, ami már-már egy anomáliának felel meg. Utóbbinak őrületesen nagy a felhasználótábora, a sajátos algoritmusa miatt hatalmas eléréseket lehet produkálni egy-egy videóval, ráadásul nincsen felülvizsgálva, így pöröghet rajta bármi.

Már megint a játékok

Ez történik a mostani háborús helyzettel is, az emberek tonnaszámra gyártják a kamu videókat, az felhasználók pedig úgy habzsolják őket, mintha nem lenne holnap. Nem egy olyan narratívával találkozni, ami a Harmadik Világháború eljöveteléről szól, holott erről még messze nem beszélhetünk.

De sajnos, ahogy a bevezetőben is említettem, ismét célkeresztbe kerültek a videojátékok, méghozzá egészen pontosan az ARMA III.

Ismét eljutottunk ahhoz a ponthoz, amikor a fals információkat videojáték jelenetekkel támasztják alá az Izrael-Hamász háború kontextusában. S már látjuk is, hogy hova fog kifutni ez az egész… „Mindenről a játékok tehetnek.”

 

Sajnos egyre inkább figyelni kell, hogy mi igaz és mi nem, amivel az interneten találkozunk. Érdemes a híroldalakról tájékozódni, s nem pedig a közösségi médiából, hiszen ott „szájról szájra” terjednek a butaságok.

Ezt olvastad már?

Ha túl halk vagy túl hangos a videó, imádni fogod a YouTube frissítéseit

×