A kanapé alá ugrasz, ha valaki kimondja: konditerem? Sírva menekülsz a FIFA, Madden, NBA 2K címek hallatán? Ezek a game-ek valók neked!

2023.10.13. – Ha nem találsz adrenalinlöketet a sportközvetítésekben és nincs az a hivatalos sportjáték, ami ne untatna halálra, akkor is van egy olyan érzésünk, hogy akadnak neked való címek a műfajban. Csak éppen azokat kell keresni, amelyek nem az eredeti sportágak valósághű visszaadására törekednek, hanem arra, hogy kiforgassák őket. Minél abszurdabb a végeredmény, annál szórakoztatóbb a buli. Mutatjuk! A lista nem rangsor, mert nagyon szubjektív, hogy kinek, melyik tetszik a legjobban. Arra mindenesetre odafigyeltünk, hogy a lehető legtöbb „sportágat” beleszorítsuk a best of-ba.

Forrás: Digital Dreams Entertainment

1. Mutant Football League

Ha utálod a focit, ne a Football szóra koncentrálj a címből, mert ezt éppen olyanoknak találták ki, akiket a hagyományos amerikai focitól kiver a víz. Mert mi lenne, ha emberi játékosok helyett földönkívüliek, élőhalottak, orkok, mutánsok, démonok és mindenféle más furcsa szerzetek esnének egymásnak a pályán? Mindjárt érdekesebb az egész, nem igaz? Persze nagyon primitív is, ami teljesen szándékos túlzás. Mert ha ilyen játékot gyártasz, fullba kell tolni a kretént. Van is sok-sok indokolatlan erőszak és altesti humor – éppen úgy, ahogy egy ilyen groteszktől elvárja az ember. Ingyenes demó a Steamen, de a játékot PS4-re, Xbox One-ra és Nintendo Switch-re is megtalálod.

2. Re-Volt

A Re-Volt helyes kis sportjáték, egy RC autóverseny, amelynek futamai során különböző fegyverekkel emelheted a tétet. Nem csak leelőzheted és kilökheted a vetélytársaidat a pályáról, hanem le is lőheted őket. Kicsit, mint a Fast & Fuorius és a Mario Kart násza. A pályák elég változatosak: szupermarketek, múzeumok, építkezések és egyebek között száguldva versenyezhetsz. Elég szórakoztató, különösen, ha olyan játékmódokban tolod, mint a Battle Tag vagy a Clockwork Carnage. Van kaszkadőraréna és szerkesztő, amivel testre szabhatod az autódat, sőt, vadonatúj kocsit is létrehozhatsz a 3D Studioban. Annak ellenére, hogy először 1999-ben jelent meg, még mindig elég aktív játékosbázisa van, és ez nem véletlen. Steamen csak 6 euró.

3. Regular Human Basketball

Ez inkább partijáték, mint sportjáték, de a lényeg, hogy óriási, félig-meddig emberi kinézetű szerkezeteket irányíthatsz, benne, miközben azok mágnesekkel és rakétákkal kosárlabdáznak. Idiótán hangzik, az is, de ennél jobban nehéz lenne körülírni ezt az iszonyatosan beteg, de közben nagyon élvezetes mókát. Ingyenesen kipróbálhatod az Itch.io-n. Alternatívaként megnézheted a továbbfejlesztett Steam-verziót is, ami egy csomó extra funkciót tartalmaz, beleértve az online játékot.

4. What the Golf?

Tökéletesen passzol a listán szereplő sportjáték kínálathoz, tekintve, hogy úgy hirdeti magát, mint „golfjáték azoknak, akik utálják a golfot”. És a listán szereplő többi címhez hasonlóan a What the Golf? se igazán sportjáték. Ez inkább egy fizika-alapú paródia, aminek annyi köze van a golfhoz, hogy ez is lyukra megy. De nem labdákat tuszkolgatsz a frissen locsolt pázsiton. Inkább autót, kanapét, tojást, embert – ami éppen szembe jön. A legjobb benne, hogy több száz pályát kínál, és egyik értelmetlenebb, mint a másik. Erre te is rápakolhatsz néhány lapáttal a pályaszerkesztőben, ha új terepeket hoznál létre. Van PC-n, Nintendo Switch-en és iOS-en is.

5. Dead or Alive Xtreme 3

Utálod a sportot, de a strandröplabdázó bikinis csajok azért jöhetnek? Ki mondana erre nemet?! A Dead or Alive Xtreme 3-mal nem is kell. A sportjáték meghatározás itt inkább csak ürügy arra, hogy a DoA-sorozat női szereplőit a lehető legfalatnyibb ruhákban nézegethesd. Persze nem mindig ízléses erotikáról van szó, sőt. Elég csak kipróbálni a fenékharcot. Meg a fotó módot, amiben képeket készíthetsz a karakterekről a legkülönfélébb pózokban és fürdőruhákban. Maradjunk annyiban, hogy van ennél sértőbb játék is, de ha a női egyenjogúság élharcosa és a tárgyiasítás esküdt ellensége vagy, akkor kíméld meg magad egy agyvérzéstől és ne töltsd le! Minden más esetben nem kövezünk meg, mert ez az egész annyira pofátlan, hogy nehéz ignorálni.

6. Rocket League

A Rocket League az egyik legnépszerűbb sportjáték, így valószínűleg nem kell bemutatni. Ha valamiért mégis kimaradt az életedből, annyit azért elárulunk róla, hogy – elsőre bármennyire is hihetetlen – ez foci, csak éppen autókkal kell „rúgni” a bőrt. A járművek mintegy nehezítésként rakéta meghajtásúak és képesek mindenféle őrült légi manőverre. Alkalmanként pedig egymást is felrobbantják. A Rocket League több mint hatéves, de még mindig komoly játékosbázissal rendelkezik. Ráadásul szuper cross-platform játék, de vigyázat: nagyon addiktív.

7. Blood Bowl II

A Warhammer-játékok mostanra szinte minden műfajban aratnak, így miért pont egy Warhammer-stílusú sportjáték lenne túlzás, nem? Ráadásul az egyik legelső Warhammer videojáték-adaptáció pont egy sportjáték volt. A Blood Bowl 1995-ben jelent meg, és a Warhammer Fantasy univerzumban játszódik. Az eredeti nem volt túlságosan forradalmi, de a Cyanide Studios 2009-es verziója már jobban sikerült, míg a 2015-ös Blood Bowl II látványosan bűnös élvezet. Szerencsére rengeteg különböző lénnyel játszhatunk benne, és mindegyiknek megvan a maga egyedi megoldása arra, hogy hogyan zúzza szét szó szerint az ellenfelet.

8. Captain Tsubasa: Rise of New Champions

A Tsubasa kapitány egy népszerű futball témájú manga és anime sorozat, ami a 80-as évek elején indult, és még ma is folytatódik, különböző platformokon. Többek között videojáték formájában. Az elmúlt évtizedekben közel két tucat Captain Tsubasa-sportjáték jelent meg, de sok közülük sosem jutott tovább a Japán piacnál. A legutóbbi darab, a Rise of New Champions viszont igen. Ez a labdarúgás maximálisan túlzó értelmezése: minden egyes mozgás vagy támadás magasról köp a fizika törvényeire. Elérhető PS4-re és Nintendo Switch-re, valamint a Steamen is, sőt, valójában ez a legelső Captain Tsubasa játék, ami PC-re megjelent.

9. Hellish Quart

A vívás végre nem csak négyévente egyszer érdekes, amikor épp’ magyar olimpiai érmek születnek a páston. A Hellish Quart mondjuk nem klasszikus értelemben vett sportjáték és még csak nem is vívás. Inkább közelharci game, reneszánsz sémába hajlítva, realisztikus fizikai szabályokkal. A 17. században, a Lengyel-Litván Nemzetközösségben játszódik. Szinte minden korhű benne, a fegyverektől a ruházatokon át a vívási technikákig. De elég menőn néznek ki a lefejezések és feldarabolások is, szóval nem, tényleg nem sportjáték. Csak akkor, ha a realisztikus igényt nézzük. De azért máris helye van a listán.

10. Sumotori Dreams

Na, egy jópofa hülyeség még idefér a végére! A Sumotori Dreams rongybaba-stílusú verekedős játék, ami lazán kapcsolódik a szumóbirkózáshoz. De tényleg csak lazán, mert a sportággal nagyjából az első percekben mutat hasonlóságot, aztán viszont beszorul az ész. Színes, tömbalakú birkózók irányítását bízzák rád, és a lényeg elvileg az lenne, hogy az ellenfeledet letaszítsd a pályáról. De inkább kontrollálatlanul csapkodni fogsz, miközben próbálod kitalálni, hogy hogyan lehet ezt a sz@rt irányítani. A végeredmény rendkívül vicces, és ezen a ponton, amikor szakadsz a röhögéstől, fogsz rájönni, hogy ez is volt a cél. Sajnos online multiplayer nincs, de a játék támogatja a Steam-en a Remote Play Together-t.

Ezek közt nincs sportjáték, de legalább ennyi mókát ígérnek:

Ezek miatt nincsenek üres perceink: a 10 legjobb mobiljáték

×