Ha egy kicsit is élvezed a sebességet – az utóbbi időben ezek a különböző platformok legbenzingőzösebb őrületei, amikhez nyúlni érdemes.

Nyár, meleg, menetszél, tövig nyomott gázpedál – még a szoba magányát is elfeledtetik az utóbbi idő legjobban sikerült versenyjátékai. A száguldás nem csak kompetitív, hanem életforma; és inkább itt éld ki a magas fordulatszámú megszállottságodat, mint a közutakon! Íme, mostanában ez a 10 legjobb, különböző stílusú és különböző platformokra szánt versenyjáték. A lista – lévén mindenkinek más franchise a kedvence – természetesen nem rangsor, csupán gyűjtemény.

1. Gran Turismo 7

Ha szeretnéd kipróbálni a legjobb versenyjátékot, amit kiizadt magából a PS-platform, akkor ne keress tovább! A Polyphony Digital autóverseny-sorozatának új része a tékozló fiú, aki olyan diadalmasan tér vissza, hogy rád rúgja a garázskaput. A versenyzők paradicsoma, mindenféle versenyautóval, de a pályák rendesen próbára teszik a képességeidet. Közben a tuningolási lehetőségek folyton arra késztetnek, hogy a motorháztető alatt bütykölj. Ez a versenyjátékoknak a következő szintje: őrültség beszállni, de őrültség lenne kihagyni. A Gran Turismo 7 kizárólag PS4-re és PS5-re érhető el.

 

2. F1 23

Az F1 23 kötelező cím a Forma-1 rajongóknak, ráadásul vitán felül ez a Codemasters eddigi legjobb játéka – már csak pusztán a tartalommennyiség miatt is. A vizuális fejlesztések, valamint az újabb autómodellek, a frissített fizika és az adaptív mesterséges intelligencia nagyobb kihívássá teszik a versenyeket, és sokkal magával ragadóbbá az élményt. Ez az eddigi legautentikusabb F1-versenyjáték, míg az új F1 World mód tökéletes helyettese a korábbi F1 Life-nak, amit a rajongók eléggé üresnek találtak az előző játékában. Az F1 23 PC-n, PS4-en, PS5-ön és Xboxon érhető el.

 

3. Need for Speed Unbound

A Need for Speed játékok az elmúlt néhány évben csak elvétve voltak sikeresek, de aztán jött az Unbound, ami újjáélesztette az utcai versenyzés iránt érzett szenvedélyt. A játék megad mindent, amire csak egy autóverseny-rajongó vágyhat, és mindez új művészeti stílussal párosul, ami furcsán jól illik ehhez a világhoz. Az Unbound ráadásul kifejezetten az újgenerációs eszközökre koncentrálva készült, így a látványvilága méginkább lenyűgöző. A Need for Speed Unbound PS5-re, Xbox Series X|S-re és PC-re érhető el.

 

4. Assetto Corsa Competizione

A Kunos Simulazioni számára nem idegenek az autóversenyzős játékok, és az Assetto Corsa Competizione-val egy olyan versenyszimulátort tett le az asztalra, amitől már-már az orrodban érezheted a benzingőz és az égő gumi szagát. Az ACC a GT3-as és GT4-es autókra összpontosít, így tökéletes választás a kihívást kereső versenyzők számára. Bár a játékot egy kissé nehéz megtanulni, mindenképpen megéri a fáradtságot. Az Assetto Corsa Competizione PS4, PS5, Xbox és PC platformokon érhető el.

 

5. Forza Horizon 5

Ha szereted Mexikót és az autókat, akkor a Forza Horizon 5 a neked való versenyjáték. A latin-amerikai tájak valósághű ábrázolása miatt eleve képtelenség unatkozni ebben a gyönyörű nyitott világban. Ehhez a címhez készítették el a sorozat eddigi legnagyobb térképét, ami tele van izgalmas tevékenységekkel. Az update-ek soha meg nem álló áradata miatt a játék mindig friss marad, függetlenül attól, hogy mennyi időt töltesz vele. A Forza Horizon 5 elérhető Xboxon és PC-n.

 

6. Project Cars 2

A Slightly Mad Studios a Project Cars 2-vel nagy felfordulást okozott a Gran Turismo és Forza játékok megszállottjai között, és a franchise-hű közönség el is kezdte élezni rajta a nyelvét. De indokolatlanul alulértékelt darab. Realisztikus kezelhetőséggel, pofás tuning opciókkal, változatos időjárási körülményekkel rendelkezik, mégis, a legnagyobb erénye, hogy előzékenyen elnéző a kezdők számára. A Project Cars 2 az autóosztályok hatalmas választékával belépő szintnek is remek a szimulátoros versenyzés világában. A Project Cars Xboxon, PS4-en és PC-n is elérhető.

 

7. Wreckfest

Ha valami teljesen másra vágysz, mint a fősodor – amiből, elismerjük, ez a lista is bátran válogat -, ráadásul szórakoztat a horror, akkor a Wreckfest vérengzős versenyjátékát neked találták ki. A Bugbear Entertainment bizarr roncsderbiket kínál azoknak, akik nem riadnak vissza semmitől, ha van benne kormány és gázpedál. Na jó, ehhez rajongani kell kicsi a káoszért is. A Wreckfest elérhető PS4, PS5, Xbox, Nintendo Switch és PC platformokon.

 

8. Burnout Paradise Remastered

Nehéz elmagyarázni, hogy az eredeti, 2008-as Burnout Paradise mennyire elképesztő volt. Ezt csak az értheti, aki frissen játszott vele, na meg az, aki kér még az élményből és gyönyörködni akar a tíz évvel később felújított változatban, a Burnout Paradise Remasteredben. Ez az egyik legjobb klasszikus autós játék és minden idők egyik legjobb Switch versenyjátéka. A legjobb része az egésznek az, ahogy a karambolokat szórakoztatóvá teszi. A soundtrack ráadásul semmit sem öregedett: a motorokat a Guns N’ Roses és a Killswitch Engage zenéi is fűtik. Az egész egy korszakalkotó relikvia. Elérhető PS4-re, Xboxra, PC-re és Nintendo Switchre.

 

9. Mario Kart 8 Deluxe

Van-e jobb, korosztályokon átívelve is szórakoztató sorozat a Mario Kartnál? A jó tendenciát a 8 Deluxe is folytatja: lenyűgöző látványvilág, kellően kaotikus játékmenet, nevetséges mennyiségű tartalom. A klasszikus és új pályák, az ikonikus karakterek szokásos listája és a járművek testreszabási lehetőségeinek sokasága miatt az egyetlen dolog, amit valaha is meg fogsz unni, az az, hogy a célvonaltól alig néhány méterre lecsap rád egy kagyló. A Mario Kart 8 Deluxe játékkal csak Nintendo Switch-en játszhatsz.

 

10. Dirt 5

Ha nem csak versenyezni szeretsz, hanem csúszni, kipördülni és driftelni is, akkor íme a Dirt sorozat legjobb darabja! A Dirt 5 szuper karrier móddal, új eseményekkel és egyszerű vezérléssel képes csúcsminőségű szórakozást nyújtani. A játék okosan kihasználja a PlayStation 5 kontroller, a Dual Sense adaptív ravaszait és haptikus visszajelzéseit, így ezen az eszközön még fokozottabb az élmény. De elérhető Xboxokra, PS4-re, PC-re is.

 

Ha mégis inkább valami egyszerű, gyors és ingyenes kellene:

Ingyen pörgethető a Halálos iramban 10-hez kiadott versenyjáték

×