A mobiljáték hatalmas utat járt be, és állandó része lett az életünknek. Egyébként nem méltatlanul: csodás remekművek készültek ebben a műfajban is.

2023.09.22. – Alig pár évtizede még senki sem gondolta volna, hogy a mobiljáték a gaming iparág egyik legnagyobb szegmense lesz. Az egyszerű, kis kijelzőre készülő szoftverek némelyike éppen az adott korlátok miatt tudott zseniálissá válni. A fejlesztőknek kis kijelzőn, nagyon sokféle eszközzel kompatibilis módon, több rendszer alatt kell nagyot alkotni. Ráadásul egy olyan élvezetes valamit, amivel a felhasználók sok időt töltenek, ne adj’ isten pénzt is szánnak rá. Ezt a lécet kiadó cégek tömegei nem tudják megugrani, a legjobb szándékaik ellenére sem. Néhányan viszont korszakalkotó ötletekkel aratják le a babérokat.

Forrás: gpointstudio – Freepik

Az 1994-es feltalálásától az okostelefonokkal elérkezett „boomig” tartó útján a mobiljáték szórakoztatóipari óriássá vált.

Ahogy a mobilok egyre kifinomultabbá válnak, úgy fejlődnek a mobiljátékok is, és mára műfajok, élmények széles skáláján mozognak. Van itt minden, a lélegzetelállító szerepjátékos kalandoktól a stratégiai szimulációkon és kompetitív multiplayer csatákon át a narratíva-központú élményekig. Ekkora mezőnyben nehéz naggyá válni, de ennek a 10 remekműnek minden kétséget kizáróan sikerült. A GameRant segítségével kialakult lista nem rangsor – hiszen mindenkinek más-más a kedvence közülük.

Pokémon GO

A 2016-os évnek igazi mobilos revelációja volt. A Pokémon univerzum végre megérkezett okostelefonokra is, ráadásul az egyetlen értelmezhető módon, AR-ben gondolkodva alkották meg belőle a játékot. A pokémonokat a való világban, igazi térbe helyezett digitális tartalmakként kell megtalálni, befogni, összegyűjteni. Androidra, iOS-re is elérhető persze.

Flappy Bird

Az egyik legismertebb, legendásan nehéz, korszakalkotó mobiljáték, amiről sokáig úgy tartották, nem lehet a végére érni. Nos, de igen, viszont nem túl kellemes élmény. Az egyszerű, madár pöckölgetős élmény váratlanul nagy sikert hozott a fejlesztő Dong Nguyennek, aki nem is nagyon tudta kezelni a sikert. De ez egy másik történet. Androidon megtaláltuk a klasszikus másolatát, iOS-en elsőre csak nyomokban emlékeztető utánzatokra leltünk (neked meglett?).

 

Tetris

Igazából nem mobiljátékként kezdte a pályafutását, hanem kis, kézi, kvarc kijelzős eszközökön. Ha nagyon szétnézel a szüleidnél, szinte biztos, hogy az olvasósarok közelében, egy fiók alján lesz belőle egy. Az addiktív építőkockás game persze üvöltött a mobilos változatokért, és azóta született is vagy egymillió klónja. Androidon és iOS-en is fenn van viszont a jogtulajdonos kvázi eredeti, aktuális változata.

Roblox

Miért pont okostelefonokról hiányozna? A gyerekek körében népszerűvé vált, és lassan új generációt kinevelő Roblox mobiljáték változata 2012-ben robbant be. Talán az egyetlen olyan szereplő a piacon, ami minden akar lenni, és ezt meg is ugorja. Mivel maguk a játékosok is létrehozhatnak benne játékokat, nagyon sokféle műfajt képes rendelkezésre bocsátani. Igazából a gamereknek köszönhető, hogy akkora óriás a gaming piacnak, amekkora. Óriási ötlet, meg kell hagyni. Androidon és iOS-en is hódít persze.

Marvel Snap

A képregényrajongók között persze sikert aratott, mivel a mobiljáték műfajának szinte minden fontos aspektusát megragadja. Mihez kezdj korlátozott lehetőségekkel egy látványalapú univerzummal? Csapd rá a népszerű karaktereket egy-egy lapra és kártyajáték lesz belőle! Minden szuperhős más-más képességekkel rendelkezik, így ez szabja meg, hogy a kijátszott lapokkal hogyan nyerhetők meg a csaták. A Marvel Snap meccsei általában pár percig tartanak, szóval akkor is érdemes belefogni, ha az embernek csak kevés ideje van. Androidon, iOS-en is elérhető.

Angry Birds

Hát persze. Ha ez nem férne fel a listára, akkor semmi! Őrületesen sikeres, mindig megújulni képes franchise, amit eleve kis kijelzőkre álmodott meg a Rovio. A sok „lúd” disznót győz játék világába remekül belesimulnak más márkák, szóval kooperációk végtelen sora is színesíti az Angry Birds univerzumát. Akármennyi rage pillanatot okozzon is, mindenki vissza-visszatér hozzá, akik valaha kipróbálta. Androidon, iOS-en egyaránt elérhető, többféle játéka is.

Candy Crush Saga

A másik kihagyhatatlan klasszikus, az ActiVision Blizzard alá tartozó King kiadótól. Megkerülhetetlen óriás, így talán a Call of Duty-nál is nagyobb érv volt a Microsoftnál a Blizzard felvásárlása kapcsán. A történelem talán legaddiktívabb játékaként vonult be a köztudatba, és a legtöbbet játszott game címét is évekig birtokolta. Ma még mindig tömegek játszák és/vagy felejtik rajta a mobiljukon. Olyan nehéz letörölni… Bármikor kellhet, nem? Akár Android, akár iOS rendszerű telefon lapuljon a zsebedben.

Fruit Ninja

Hatalmas táblagép- és mobilszenzáció volt, szinte rögtön a 2010-es megjelenése után. Senki nem magyarázza meg nekem, hogy mitől, de nagyon működik a jól irányzott legyintésre darabokra hasadó-robbanó gyümölcsök látványa. Egyszerű, mégis rendkívül élvezetes élmény, ami beszippant és nem enged. Pedig ezek csak levegőbe dobott gyümölcsök, amiket fel kell vagdosni. Érthetetlen! Android, iOS rendszerre is van.

Among Us

Minden idők egyik legtöbbet letöltött és használt mobiljátéka, de baromi népszerű és legelterjedt PC-s és konzolos körökben is. Egy színes pacaként megjelenő űrhajóssal kell benne különböző pályákon evickélni, de óvatosnak kell lenni az imposztorokkal (hacsak nem te vagy az egyik), akiket ki kell iktatni. A gyors tempójú játékmenet és a csapatmunka ösztönző ereje miatt az Among Us egy teljes joggal magasztalt cím. Androidra itt, iOS-re itt szedhető.

Subway Surfers

Kihagyhatatlan elem a listán, hiszen óriási világsiker és őrülten elterjedt darab. Simán legyingetni kell az egyre irgalmatlanabb tempóban rohanó-sikló karakteredet: le-fel-jobbra-balra, megállás nélkül, ameddig csak bírod, hogy ne kenődj fel a következő vasúti kocsira, vagy felüljáróra. Nem lehet abbahagyni, mert az emberből rögtön előtör a még tovább jutni akarás érzése. A fejleszthető, alakítható falfirkász karakterek Androidon, iOS-en is hódítanak.

Csak ne kerüljön alájuk-beléjük még több reklám:

Jaj ne: a Microsoft több reklámot pakolna PC és mobiljátékokba

×