Nincsen kényelmes helyzetben a Valve. A Steamen elszaporodtak a vírust terjesztő hackerek, ezért új intézkedések lépnek érvénybe.

2023.10.13. – Az internet világában ma már nem számít hatalmas kuriózumnak hozzájutni egy játékhoz. Ha gondolok egyet, pár kattintás alatt megkaparinthatok szinte bármit. Napjainkban inkább az a nehéz, hogy eldöntsük, a Steam, az Epic Store, a GOG, vagy valamilyen más egyéb szolgáltatás mellett tesszük-e le a voksunkat. Vagy éppen mind mellett, ugye…

Mindez 20-30 évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt. Akkoriban minden újdonságokról a szakújságok oldalairól értesülhettünk, ráadásul jó eséllyel havi szinten. S mivel ez print volt, a mozgóképekről álmodni sem mertünk. Így ha volt olyan újságíró, aki megjelenés előtt ki tudott próbálni egy új játékot, minden szavát ittuk és reménykedtünk, hogy meg tud osztani pár képet a cikkével a játékról. Ha egy valaki jónak látott egy videojátékot, elkönyveltük jónak, nem volt lehetőségünk 400-500 tesztet végignyálazni.

valve

Ma már könnyű legyintgetni az újdonságokra, hiszen pár kattintás alatt mindenhez hozzá lehet jutni. Legyen ez bemutató, előzetes, gameplay videó, végigjátszás, vagy éppen maga a játék, „hála” a kalózforrásoknak, vagy az online boltoknak.

Sajnos a hivatalos launcherek sem számítanak életbiztosításnak

Jól példázza ezt, hogy a napokban a világ legnépszerűbb launchere, amin keresztül több millióan játszanak napi szinten, a Steam is kellemetlen helyzetbe került. Ismeretlen hackerek ugyanis sikeresen feltörtek pár játékfejlesztői fiókot, melyeken keresztül valódi játékokhoz kiadott frissítésnek álcázva egy kártékony vírust szórtak szét a játékosok között. Mivel a kártevő csak így tudott eljutni a felhasználókhoz, így „szerencsére” csak azok váltak áldozattá, akiknél ott pihent az érintett fejlesztőkhöz köthető játék.

A probléma azután derült ki, hogy a Valve múlt hónapban üzenetet küldött az érintett felhasználóknak: „A játék fejlesztőjének Steam-fiókját a közelmúltban feltörték, a támadók egy új buildet töltöttek fel, amely rosszindulatú programokat tartalmazott” – írta a Valve.

 

A jövőbeni „eltérítések” megelőzése érdekében a Valve hamarosan megköveteli a játékfejlesztőktől a Steamen, hogy regisztráljanak kétfaktoros hitelesítést. Ám nem csupán e-mailes megerősítést kérnek, minden fejlesztőnek a telefonszámán keresztül, SMS-kóddal kell majd hitelesítenie magát. Ismerve a helyzetet, hatalmas felelősséggel tartoznak a fejlesztők a közösségüknek, ez a minimum. A rendszerváltoztatás október 24-től lép érvénybe.

Ezt olvastad már?

Melyik a jobb? – Az új, vagy a régi PlayStation 5-öt érdemes választani?

×