A Sony végre leleplezte az új, átgondolt PS5 modellt, ami első ránézésre sokkal jobbnak tűnhet az elődjénél, ez azonban nem feltétlenül van így. Sőt!

2023.10.12. – A felfrissített PlayStation 5 modellről már tavaly óta hallgatjuk a pletykákat, aminek létezése akkor vált egyre biztosabbá, mikor a Sony a 2023 nyarán – tőle abszolút szokatlan módon – elkezdte agresszívan leárazni a 2020-ban megjelent alapmodelleket, ami a kivezetésnek az első jele és lépcsőfoka. Az új PS5 aztán a napokban hivatalosan is bemutatkozott, ami a pletykáknak helyt adva valóban egy különálló, fel-lecsatolható lemezmeghajtóval rendelkezik.

Gyártási szempontból a Sony mindenképpen jól döntött, hiszen mostantól egyetlen modellt kell a gyártósoron összeszerelni, a külön is kapható meghajtóból pedig épp csak annyit kell a dobozba rakni, amennyire igény van. Ez tulajdonképpen annyit tesz, hogy a digitális, meghajtó nélküli gépvariáns lesz az alap, aki azt választja, de időközben meggondolja magát és mégsem mondana le teljesen a fizikai játékokról, az később bármikor beszerezheti a meghajtót, amit egyszerűen a konzolba pattinthat.

Persze, aki már eleve lemezekkel indul neki, annak ott a lehetőség, hogy egy csomagban beszerezze a olvasót és a konzolt, előttük viszont az az opció nyílik meg, hogy meghajtóstul eladják a megunt lemezes játékaikat, ha azok már csak porosodnak a polcon. Őszintén szólva, ennek a generációnak eleve ilyen félmoduláris gépekkel kellett volna indulnia, és valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy az új modellt ezúttal nem PS5 Slimnek, hanem simán csak PS5-nek nevezték el.

Ez pedig valóban azt jelenti, hogy a 2020. végén megjelent gépcsalád hamarosan búcsúzik. Miután a Sony kiszórja belőle a készleteket, nagyon nagy esély van rá, hogy a továbbiakban már csak a használpiacon fogunk találkozni velük, a boltok polcaira pedig már kizárólag a felfrissült PS5 kerül. Ha ez így lesz (amire mérget vehetünk), akkor a korábbinál is komolyabban leszállíthatják a 2020-as konzolok árát, ezután pedig már csak egyetlen kérdés motoszkálhat a játékosokban:

melyikkel érdemesebb a kasszához fáradni? Az új, vagy a régi PS5-tel?

A vadiúj, átgondolt, felfrissített PlayStation 5

Ez a kérdés egyébként nem csak az új vásárlók számára lehet érdekes, hanem a meglévő PlayStation 5 tulajdonosoknak is, akik fejében akár megfordulhat egy esetleges „felváltás”. Szóval, a legeslegfontosabb kérdés az az,

hogy mennyivel nyújt többet az új PS5 modell a réginél?

Nos, ha nem szándékoznák kivezetni a régi gépcsaládot, akkor az új PS5-re simán rásüthették volna a Slim jelzőcskét, lévén kisebb, karcsúbb, könnyebb és halkabb is lett. A különbség azonban egy átlagfelhasználó számára alig észrevehető, az egyértelműbb eltérések legfeljebb a gépeket egymás mellé téve lennének szembeötlőek.

Na de mi is van odabenn? Valamivel, de nem sokkal nagyobb tárhely, ami 800 gigáról 1 terabájtra kapaszkodik fel. Erre nagy szükség is volt, mivel a konkurencia eleve ennyivel küldte ringbe az Xbox Series X-et, na meg a játékok is egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az effektíve elérhető szabad helyből.

Ez utóbbit azért kell hangsúlyozni, mert álljon bármi is a dobozon, az új PS5-re nem 1 TB-on telepíthetünk. Ebből ugyanis közel 200 gigán maga a rendszer terpeszkedik – ahogyan a 2020-as verziókon is, azaz a ténylegesen elérhető tárhely 800 giga körül alakul. Ez 200 gigányi pluszt jelent az új gépek javára.

Emellett az utolsó lényegi különbséget a már említett levehető lemezmeghajtó jelenti, amit a géppel együtt egy csomagban, vagy utólag külön is beszerezhetünk. Erőben, számítási kapacitásban, vagy bármi másban viszont nem lesz erősebb az új vas, a játékok és más alkalmazások pontosan úgy fognak futni rajta, mint korábban.

Éppen az erőbeli növekedés elmaradása miatt a jelenlegi PS5 tulajdonosoknak, ha maximálisan elégedettek az alapkonzollal, nem érdemes váltaniuk. Azoknak legalábbis semmiképp sem megérős, akik lemezmeghajtós modellel rendelkeznek, akik viszont szeretnék meghagyni a lehetőséget a váltásra, akkor érdemes lehet a régi digitálisat az újra cserélni.

Itt viszont fontos megemlíteni, hogy mindenképp mínuszos lesz az üzlet. Egyrészt használt konzolt eleve áron alul lehet csak eladni, ami még jobban csökken, amint a Sony előáll a saját kivezető akcióival. Másrészt pedig az új PS5 pontosan annyiba kerül, mint a jelenleg piacon lévő variánsai – tehát váltáskor a kettő közötti több tízezer forintos különbözetet ki kell csengetnünk.

De ér-e ennyit egy valamivel kisebb és halkabb, +200 gigával többet nyújtó, félmoduláris konzol?

Mivel teljesítményben szemernyi eltérés sincs, ezért újfent azt mondanám, hogy nem.

Itt pedig rá is térhetünk az új vásárlókra, akik épp most, vagy az ünnepekben neveznének be a Sony játékgépére. Ők mindenképp a pénztárcájuk alapján döntsenek, azt a gépet vegyék meg, amelyik olcsóbb – de lehetőleg a lemezmeghajtós modellt válasszák. Ebben az esetben ugyanis később egészen biztosan nem fogják megbánni a vételt.

Aki pedig a digitális kiadást választotta, az valószínűleg nem véletlenül döntött így. A játékokat digitálisan, egyenesen a PS Store-ból sokkal könnyebb, gyorsabb, és gyakran olcsóbb beszerezni, míg a PlayStation játékszolgáltatásával a minimálisra tudjuk csökkenteni a költekezésünket, a játékokat viszont ugyancsak egy digitális katalógusból kell letöltsük.

A jelenleg kompatibilis tárhelybővítést szolgáló SSD-k mindkét modellel működnek. Mindegy, hogy 600 vagy 800 gigáról beszélgetünk, előbb-utóbb szükségünk lesz rá, azaz a 200 gigás különbség nem sokat, maximum 1-2 feltelepített játékot jelent, amit azután pláne nem vesszük észre, miután beszereltünk egy 1 TB-os háttértárat. 1600 GB vagy 1800 GB, már oly mindegy, a generáció végéig egyik sem fog megtelni.

Szummázva tehát: az átmenet, a régi modellek kifutási időszakában új vásárlóknak érdemesebb az olcsóbbik gépeket választani, míg a jelenlegi PS-tulajdonosok semmilyen nyomósabb okot nem kaptak a váltásra. Persze, egy idő után már csak az új gépet fogjuk megtalálni a boltokban, addig viszont érdemes élni a Sony akciói adta lehetőségekkel.

Az új PS5 novemberben jelenik meg a jelenlegi árán, míg a talpazatot külön 11.550 forint + áfa fejében lehet beszerezni hozzá, a levehető lemezmeghajtóért pedig 46.300 forint + áfát fognak elkérni.

Ezt is érdemes elolvasnod:

7 kegyetlen sz@r videojáték, amit legendásan jó stúdiók követtek el

×