Könyékig turkálhatsz az ajánlatok között, ha bővítenéd a PS5 nem túl acélos tárhelyét, ezért segítünk kicsit: ár-érték arányban ezek a legjobbak.

2023.10.05. – A PS5-nek megvannak a maga előnyei, amelyek miatt tömegek imádják, de azzal szerintünk kevesen vitatkoznának, hogy ez a konzol gyári tárhellyel finoman sincs eleresztve. A 825 GB-os háttértárból egészen pontosan 667,2 marad a rendszer mellett, amin játékot tárolhatsz. Tekintve, hogy az új játékok egyre nagyobb helyen terpeszkednek, egyszerre nem sokat lehet tartani a PS5-ön. Ki is van alakítva a tok alatt egy helyes kis űr, ahová a plusz SSD tárhelyet lehet pakolni. Kelleni is fog.

De melyikhez nyúlj, ha bővítenéd a PS-öt?

Ne feledd, hogy milyen követelményeknek kell megfelelniük azoknak a PCIe 4.0 NVMe meghajtóknak, amelyekkel megnövelheted a PS5 tárhelyét. Ha eleve ehhez a konzolhoz keresel SSD-t, akkor egy megbízható webáruház első pár találatával nem nagyon lehet hibázni. Álljon itt mégis néhány adat, amit feltétlenül nézz meg a rendelés véglegesítése előtt:

  • Szekvenciális olvasási sebesség: legalább 5000-5500 MB/s
  • Formátumok: 2230, 2242, 2260, 2280, 22110
  • Méret (hűtőbordával együtt): 110 x 25 x 11,25 mm
  • Hűtőborda mérete az SSD alatt: 2,45 mm
  • Hűtőborda mérete az SSD felett: 8 mm

Forrás: Aaron Souppouris – Engadget

Azok az utólag beszerelhető meghajtók, amelyek mindezeknek megfelelnek, még nem biztos, hogy a legjobbak is. Éppen ezért szedtük össze a 2023-ban elérhetők közül azt az ötöt, ami tényleg tuti. Itt egyébként már ajánlottuk a legtöbbek szerint legjobb Seagate FireCuda 530-at, a hivatalos licenccel rendelkező WD_Black SN850-et, vagy a költségkímélőbb Crucial P5 Plust és az AORUS Gen4 7000s-t. Most viszont érdemes megnézni néhány frissebb darabot, amelyek kiválóan teljesítettek a Tom’s Hardver tesztjein és jó szívvel ajánlja őket a TechRadar is. Ranglistát direkt nem állítottunk fel, mert nagyon ízlés dolga, hogy kinek, melyik és miért szimpatikus.

Corsair MP600 Pro LPX

Ez a kompakt Gen 4.0 NVMe meghajtó villámgyors olvasási sebességgel (7 364 MB/s), illetve olyan szekvenciális írási számadatokkal képes kitűnni, amelyekbe nehéz belekötni. 500 GB, illetve 1-2TB tárhellyel rendelkező modelljei vannak, és a forrásaink szerint egészen lenyűgöző ahhoz képest, amennyiért adják. Az 1TB-os 27 ezer, a 2TB-os 60 ezer forint körül szerezhető be itthon – köszönhetően egy jó kis év eleji árzuhanás utóhatásainak. Annak ellenére, hogy a műfajban elég baráti árral bír, a hozzá járó hűtőborda is remekül muzsikál.

Samsung 990 Pro

Ha a Sony PlayStation 5-höz keresed az abszolút leggyorsabb meghajtót, ami 2023-ban kapható, akkor a 990 Prora van szükséged. A meghajtó már 4 TB-os változatban is elérhető, amivel a Samsung szép lassan eléri, hogy vissza kell tenni a fejére a koronát, ha SSD-ről van szó. Az ára viszonylag magas, de legalább nem feltétlenül kell pluszban fizetni a hűtőbordáért: azzal együtt az 1TB-os 45 ezer, a 2TB-os 75-85 ezer forint körül érhető el itthon. A teljesítménye minden téren kiváló, és néhány új rekordot is felállított, például a 4K véletlenszerű olvasási teljesítmény tekintetében. Ez a meghajtó a tesztek szerint következetesen működik, energiatakarékos és nem melegszik fel, ráadásul tisztességes garancia jár hozzá.

Nextorage NEM-PA 4TB

Kezdjük azzal, hogy melós beszerezni, mert nincs tudomásunk magyarországi forgalmazóról (ha neked igen, megköszönünk egy kommentet a hír bejegyzése alatt, a Leet.hu Facebook-oldalán). Ami miatt mégis ide kívánkozik, az az, hogy a Sony korábbi hardverfejlesztője építette, azzal az igénnyel, hogy vezető komponensek kerüljenek egy versenyképes csomagba. Nagy kapacitású, 4TB-os SSD, ami a teszteken sok szempontból előzte a többi gyártót. Mivel óriási tárhely, elsőre az ára is magasnak tűnhet: ahol hozzáférhető, ott 300 dollár (kb. 110 ezer forint) körüli összeget kell odaadni érte. Sok? Hát, más gyártók ekkora tárhelyért ennek a pénznek a másfél-kétszeresét is elkérik, szóval nem, ebben a műfajban nem sok – pláne úgy, hogy stabil és gyors. Reméljük hamarosan Magyarországon is kapható lesz.

Adata XPG Gammix S70 Blade

Ha olcsót és jót akarsz (ki nem?), megtaláltad. A riválisokhoz képest nagyon versenyképes áron kapható: az 1TB-os kb. 26 ezer, a 2TB-os kb. 50 ezer, a 4TB-os pedig 100-110 ezer forint. Forrásaink tesztjein 6384 MB/s-os sebességet ért el, ami még gyorsabb is, mint amit maga a márka állít róla. Az olcsóságért mégis kell egy kis megalkuvás: alacsony profilú a hűtőborda, amiből azért jóval különb jár egy Kingston, vagy Samsung SSD-hez. Szűkösebb büdzsével viszont aligha van jobb választás.

Kingston Fury Renegade SSD

Minden téren kiemelkedő teljesítményt nyújt, és könnyen nevezhető az egyik legjobb PS5-ös SSD-nek. Ez azért van így, mert kifejezetten a konzolhoz dedikált hűtőbordával érkezik, olyan vezető szekvenciális teljesítménnyel, amire ebben az árkategóriában nem sok másik termék képes. A Kingston Renegade a Sony belső benchmarking tesztjén 6500 MB/s-os szekvenciális olvasási értéket mutatott – szemben a többiek átlagosan 6100 MB/s-os teljesítményével. Nem rossz, főleg azért, mert az 1TB-os 30 ezer, a 2TB-os átlagosan 60 ezer forintos áron elérhető. Ennél jóval zsebbe nyúlósabb, de legalább létezik a 4TB-os kapacitású modell, amiért már 155 ezer körül kell perkálni.

És ha kell még egy kis segítség, például a beszereléshez:

Ilyen SSD-t vegyél, ha bővítenéd a PlayStation 5-öt – és így szereld be!

×