Nem tudod, hogy milyen SSD-t válassz a PlayStation 5-höz és a beszereléshez is kellene egy pici segítség? Nyugi, jó helyen jársz.

A mai naptól kezdve – a legújabb rendszerfrissítés jóvoltából – végre tovább bővíthetjük a PlayStation 5 most még pont elég, de később már egészen szűkössé és kicsivé váló belső tárhelyét.

Üröm az örömben, hogy közel sem mindegy, milyen SSD-t választunk hozzá, a Sony ugyanis felhívta a figyelmünket arra, hogy vásárlás érdemes alaposan utánajárni, hogy melyek kompatibilisek a konzollal, mivel nem mindegyik típus támogatott. Most pedig – részben a Kotaku segítségével – egy csokorba szedjük azokat a PCIe 4.0 NVMe meghajtókat, melyek minden lefektetett paraméternek megfelelnek, vagyis közel biztos, hogy működni fognak.

Milyen követelményeknek kell megfelelnie az SSD-nek?

  • Szekvenciális olvasási sebesség: legalább 5000-5500 MB/s az ajánlott.
  • Formátumok: 2230, 2242, 2260, 2280 vagy 22110
  • Méret hűtőbordával együtt: 110 x 25 x 11,25 mm
  • Hűtőborda mérete az SSD alatt: 2,45 mm
  • Hűtőborda mérete az SSD felett: 8mm

A fenti/alatti méretek azért is nagyon fontosak, mert pár hűtőbordával ellátott NVMe nem lesz kompatibilis, mivel a borda alja túl vastag. Ezidáig csak néhány meghajtóról tudjuk, hogy tökéletesen – és hivatalosan is – megfelelnek, de hamarosan minden bizonnyal tovább bővül majd a lista.

Milyen SSD-t érdemes választani?

ps5 ssd

Seagate FireCuda 530

Az új Seagate FireCuda 530 két változatban, hűtőbordával és anélkül érkezik, és a gyártó szerint tökéletesen passzol majd a PS5-be. Többféle méret mellett dönthetünk, a legkisebb az 500 gigás, de jobb lehet az 1 vagy a 2 terás, aki viszont van rá kerete és nem is sajnálja rá, akkor 4 TB-osat is vehet. Az árak körülbelül 55.000 forinttól kezdődnek, és kapacitásonként drágul – az árak természetesen viszonteladónként eltérőek lehetnek.

ps5 ssd

WD_Black SN850

Ez az egyike azoknak az SSD-knek, melyekről már egy ideje tudjuk, hogy jók lesznek a PS5-be. A Western Digital SN850-es NVMe SSD-je is elérhető bordával és borda nélkül, és ugyancsak több méretben – 500 GB, 1 TB és 2 TB hátértárral kapható. Árazás szempontjából barátibb, a legkisebbet már 40-44.000 forint között is megtaláljuk, a nagyobbakért azonban jobban a zsebbe kell nyúlni.

AORUS Gen4 7000s SSD

Az AORUS viszonylag új SSD-je, a Gen4 7000s nem is olyan régen kapta meg a Sony-tól a hivatalos plecsnit, így elméletileg ezzel is bátran szemezhetünk. Bordával és borda nélkül és 1 TB, illetve 2 TB méretekben kapható. Az ára is karcsú, az 1 terás 77-80.000 forint körül mozog. Nem összetévesztendő a sima AORUS Gen4-gyel, szigorúan a 7000s-et keressétek!

Crucial-SSDs: P5 Plus verfügbar, P5 fällt im Preis - ComputerBase

Kép: ComputerBase

Crucial P5 Plus

A Crucial P5 Plus egy remek és olcsó választás lehet, ha bővíteni szeretnénk a PS5-öt. Eredetileg azonban hűtőborda nélkül kapható, így a felszereltebb verzióért verzióért az utángyártott modell után kell kutatnunk. De így is egészen jól járunk vele, sőt, még a konzol belső tárhelyénél is gyorsabb a szekvenciális olvasási sebessége. A Crucial mellett még hasonlóan jó és olcsóbb választás lehet a Samsung Pro980 SSD is, de azt jelenleg csak hűtőborda nélkül lehet rendelni.

Ha mindenképpen bővítenél, de csak hűtőborda nélküli SSD-ket találsz, akkor sajnos nem úszod meg a matekozást. Bizony, méricskélned kell, hogy biztos be fog-e férni a bordával felvértezett meghajtó, és az a rossz helyzet, hogy jelenleg nem igazán van olyan borda, amit a PS5 kicsi helyére terveztek. Ez hamarosan egészen biztosan megváltozik, addig viszont érdemes megpróbálkozni az ELUTENG M.2 2280 és az icepc M.2 PCI-E NVME 2280 SSD bordákkal – elviekben jól passzolnak. 

A beszereléshez pedig a Sony egy segéd videót is mellékelt:

 

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×