Egy frissen napvilágot látott hír szerint a Disney több felsőbb vezetője legalább egy felvásárlást szorgalmaz a játékiparban.

2023.10.11.- Kétségtelen, hogy a Microsoft döntése, miszerint felvásárolja az Activision-Blizzard stúdiót, óriás port kavart a világon. Ugyanakkor bármennyire is nehezen ment a dolog, szép lassan lezárul a felvásárlás, az Activision pedig már nyilatkozatot is tett játékaik Game Pass megjelenéséről. Szóval a Microsoft nem kis lépést tett a játékiparban, amire több nagyágyú is felfigyelt. A Disney is.

Így talán nem meglepő, hogy néhány magas rangú Disney vezető szintén azt szorgalmazza, hogy a vállalat vásároljon fel legalább egy fejlesztőt vagy kiadót, ezzel belépve a játékpiacra. Az Bloomberg cikke szerint azonban még egyik vezető sem tudta eladni az ötletet Bob Iger vezérigazgatónak, miután 2022 novemberében visszatér a Disney-hez.

Vezetőség

Iger először 2020 februárjában mondott le a Disney vezérigazgatói posztjáról. Utána 18 hónapot töltött nagyrészt tanácsadói szerepben, ügyvezető elnöki pozícióban, majd bejelentette visszavonulását. Mivel azonban a vállalat részvényei távozása után több mint 30%-kal visszaestek, 2022-ben visszatért, aminek mindenki nagyon örült. Az iparági veteránnak azonban eddig nem sikerült visszahoznia a korábbi varázst, hiszen a jelenlegi bevétel csaknem kétharmadával elmarad a 2018-as csúcstól, amikor az meghaladta a 15 milliárd dollárt.

Igernek többször is felvetették már, hogy a vállalat úgy növelje a bevételi forrásokat, hogy játékcégeket vásárolnak fel – írja a Bloomberg az ügyet ismerő bennfentesekre hivatkozva. Az egyik potenciális célpont, amit a helyettesek felvetettek, az Electronic Arts volt. Így aztán érthetők azok a hírek is, melyek arról szóltak, hogy felvásárolhatják az EA-t is.

A vezérigazgató egyelőre semmilyen jelét nem adta annak, hogy egy EA méretű nagy játékcéget fel akarnának vásárolni. De még ha hajlana is rá, a világ egyik legnagyobb gaming cégének felvásárlása nem lenne egyszerű feladat a Disney számára. Az EA jelenlegi piaci értéke megközelíti a 35 milliárd dollárt, szóval a vételárnak ennél jóval többnek kéne lennie, hogy az EA nyitott legyen az eladásra. Összehasonlításképpen: a Microsoft Activision-Blizzard felvásárlásáról részvényenként 95 dollárért állapodtak meg, ami nagyjából 30 dollárral több, mint amennyin az Activision részvényei nyitottak 2022. január 14-én, az üzlet bejelentése előtti utolsó napon.

A Microsoftnak egyébként könnyebb dolga van, hiszen készpénztartalékai 111 milliárd dollár körül mozognak. Ezzel szemben a Disney készletei a legutóbbi negyedév elején ennek az összegnek körülbelül 10%-át tették ki. Ez azt jelenti, hogy a vállalat csak hitelből tudna finanszírozni egy EA méretű nagy gaming felvásárlást a közeljövőben. Júniusban a Disney adósságállománya már 47,18 milliárd dollár volt, ami a cég teljes piaci értékének közel egyharmada.

Lehetséges, hogy Iger pont emiatt a helyzet miatt nem lépi meg a játékcég-felvásárlást.

Ezt láttad már?

BRÉKING: Új PlayStation 5 modelleket jelentett be a Sony

×