Az Electronic Arts-tól igazolt John Riccitiello tolajdonképpen egy személyben viszi el a balhét, amit a Unity botrányos adóztatása miatt alakult ki.

2023.10.10. – A szeptember 12-én kirobbant Unity-botrányt követően azonnali hatállyal távozik a független játékfejlesztők körében igen népszerű játékmotort gyártó vállalat éléről John Riccitiello – jelentette be a Unity.

Az elnök azzal vívta ki a közönség – a fejlesztők és a játékosok egyöntetű – haragját, hogy a pár héttel ezelőtti ominózus napon, egyetlen érintettel sem kommunikálva egyszer csak bejelentette a Unity különadóját, amit a játékok telepítései után számláznának ki – már 2024. január 1-től. A Unity ellen az egész videojátékos világ felzördült, a stúdiók egy része pedig azzal fenyegette meg a céget, hogy amennyiben 2024-ben valóban érvérbe lép a Runtime Fee-nek nevezett új adózás, akkor egyszerűen leveszik az érintett játékaikat a platformok boltjaiból.

Kellett is néhány nap, mire észbe kaptak a Unity fedélzetén, és immáron John Riccitiellót – okosan – a háttérbe állítva bocsánatot kértek a fejlesztőktől, majd megígérték a Runtime Fee rendszerük felülvizsgálatát, átalakítását. Erre egészen szeptember 22-ig kellett várni, amikor már egy valóban működőképes modellel rukkoltak elő – bár az elveszített bizalom visszanyerésére ez még elégtelen volt.

Az előzmények ismeretében tehát borítékolható volt, hogy az Electronic Arts néhai vezetője, a mikrotranzakciókat a FIFA-játékokkal meghonosító és tökélyre fejlesztő John Riccitiellónak sokáig nem lesz maradása. A Unity közleménye szerint Riccitiello legalább az új CEO kinevezéséig tanácsadói pozícióban fog tovább működni, míg az ideiglenes operatív vezetést a Red Hat és az IBM korábbi vezetője, James M. Whitehurst kapta a nyakába, a cég elnöki feladatait pedig a Unity igazgatótanácsának vezetője, Roelof Botha fogja ellátni.

Külön érdekesség, hogy Riccitiello épp egy évtizeddel ezelőtt, 2013-ban a Sim City hasonlóan botrányos megjelenése nyomán hagyta el az EA hajóját. Ezután, 2014-ben, épp a Unity 5. verziójának megjelenése előtti évben csatlakozott a játékmotort egyengető vállalathoz, ahol 2019-ig mondhatni nyugalmasan kormányzott, mígnem az állását vesztett Anne Evans, a Unity HR-vezetője szexuális zaklatással vádolta Riccitiellót. A Unity vezetése tagadta a vádakat, aminek a kaliforniai bíróság is helyt adott.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Hogyan dorombolnak a macskák? – A tudomány válaszol

×