A világ egyik legnépszerűbb játékmotorja mögött álló vállalat brutális adót vetne ki a független játékfejlesztőkre, akik egyre elkeseredettebb módszerrel próbálnak ellenállni.

2023.09.15. – A Unity Engine hosszú évekig az egyik legnépszerűbb fejlesztőprogram volt a kisebb-nagyobb indie alkotók körében, köszönhetően a számukra előnyös üzletpolitikájának. A Unity ugyanis nem számolt fel extra díjakat a játékeladások után, mint a legtöbb nagyobb eszköz, vagyis azok a játékfejlesztők, akik ezzel a programmal készítik el az alkotásaikat, több bevételhez juthatnak.

A 2005-ös indulása óta szép számmal jelentek meg játékok, melyek a Unity-nek köszönhetően születtek, mint például a

 • Subnautica
 • Hollow Knight
 • Cities: Skylines
 • Rust
 • Ori and the Blind Forest /Will of the Wisps
 • Cuphead
 • Monument Valley
 • Oddworld: New ‘n’ Tasty!
 • Wasteland 2
 • Kerbal Space Program
 • Pillars of Eternity
 • Firewatch
 • Layers of Fear
 • Superhot
 • Escape from Tarkov
 • Outer Wilds
 • Untitled Goose Game
 • Genshin Impact
 • Slay the Spire
 • Among Us
 • Darkest Dungeon
 • Cult of the Lamb

és még nagyon, de tényleg nagyon sok minden más. A Unity vezetője azonban egy igen merész ötlettel állt elő szeptember 12-én:

2024. január 1-től minden fejlesztő, amelyik a Unity-t használja/ta a játékához, annak egy bizonyos küszöbérték elérése után telepítésenként sarcot kell fizetnie a vállalatnak.

Az ingyenes szerkesztői hozzáférést biztosító Unity Personal szintben például, ha egy játék eléri az évenkénti 200.000 dolláros bevételt, a telepítések után 0.20 dollárt fognak kiszámlázni. A kivetett adó alól a Unity Pro és Enterprise fizetős fejlesztői sem képeznek kivételt: ők 1 millió dolláros bevétel / 1 millió telepítés után kell 0,125 és 0,15 dollárt kicsengetniük. Ez elsőre talán nem tűnik olyan soknak, de sok kicsi elég sokra megy: 1 millió letöltés után már 150.000 dollárt, 54 millió forintot kellene fizetni a független játékiparosoknak.

„Nincsenek jogdíjak, nincs kibaszás” – mondta emlékezetes interjújában a Unity vezérigazgatója, John Riccitiello a GamesIndustry-nak, amikor 2015-ben bevezette az ingyenes Personal szintet. „Nem fosztogatjuk az embereket, és nem kérünk tőlük jogdíjat. Amikor azt mondjuk, hogy ingyenes, akkor az ingyenes.”

Azóta mintha egy élet telt volna el, úgy vezetik be a kegyetlen sápot. Riccitiello és a Unity vezetősége azonban rossz gombra tenyerelt, ugyanis olyan heves ellenállás alakult a játékiparban, amilyenre nagyon régen volt már példa. Az érintett fejlesztők egyre másra szólalnak fel a Unity ellen, néhányuk szimplán csak a halál égbe meredező péniszébe küldi a céget, míg mások ennél is sokkal tovább mennek.


A népszerű és nagyszerű Slay the Spire alkotói például kijelentették, hogy amennyiben a fennálló helyzet nem változik, akkor a már 2 éve készülő játékukat egy másik motorra fogják átültetni. A tavalyi év egyik legnagyobb indie meglepetését, a Cult of the Lambot szállító Massive Monster csapata viszont már azzal fenyeget, hogy jövő év január 1-től egyszerűen az összes platformról letörli a sikerjátékot. 

De mindez még csak a kezdet…

A csalódott, a Unity-ről lemondó játékfejlesztők közleményei

A Bloomberg szerint a Unity két, a San Francisco-i és a texasi Austin-i irodáját a minap be kellett zárni, mert halálos fenyegetéseket kaptak a megváltoztatott játékadóztatás miatt. Ezek persze szélsőséges reakciók, ugyanakkor a probléma mértékét is szemléltetik: a szoftverfejelsztő cég a legnagyobb sarcot azokon vasalja be, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak, de még a programért fizető felhasználókat is lehúznák némi dollárbevétel reményében.

Azt is tudni kell, hogy bár az indie fejlesztők sem panaszkodnak, de közel sincsenek olyan jó anyagi helyzetben, sokkal rövidebb a takarójuk, mint a AAA játékokat készítő kiadóknak, akik megtehetik, hogy saját belsős motort írjanak. Aki függetlenként szeretne valamilyen játékot készíteni, annak a legkedvezőbb feltételű, ám ahhoz képest legjobb tudású keretprogramot kell kiválassza – amiben a Unity sokáig verhetetlen volt.

Ez volt a mézes madzag, aminek a végét most foggal együtt rántanak vissza.

A Unity szerint ezt bármikor megtehetik, hiszen a felhasználási feltételekben feketén-fehéren le van írva, hogy bármikor változtathatnak az üzletpolitikájukon. Ezt már csak azért is készségesen elhihetjük, mert a népharagot látván Riccitiellóék kicsit finomítottak a dolgon.

John Riccitiello, aki az EA éléről került a Unity-hez

Visszamenőlegesen nem fognak kiszámlázni semmit, ahogyan a játékosonkéni újratelepítések után sem vetnek ki adót, illetve a demók és egyéb próbaverziók sem számítanak teljes értékű telepítésnek, de a jótékony akciók után sem emelik a számológépet. A játékszolgáltatásokból származó installálásokat viszont behajtanák az üzemelőn, akár fizetett a fejlesztőknek, akár nem. Nos, a Sony és a Microsoft válaszát érdemes lesz megvárnunk.

És ha már a nagyoknál tartunk: a függetleneknek azért dupla szívás a mostani helyzet, mert a platformok boltjaiban is komoly pénzt kell leadózniuk az eladások után. Az Epic ugyan most vezetett be egy roppant kedvező üzletmodellt, de az ipar nem tart még ott: a Steam, a Microsoft és a Sony is 30%-ot csíp le az eladott játékok után, persze csak miután egyáltalán felengedte a játékot a boltba, amiért ugyancsak fizetniük kell a fejlesztőknek. A marketingre pedig még csak ki sem tértem, ami legalább annyiba kóstál, mint maga a fejlesztési költség, ha viszont szeretnének eladni is néhány kópiát, akkor érdemes arra is ráhasalni.

Jól látható, hogy a Unity megváltozott üzletpolitikája mennyire megkopasztja a függetleneket, akik eddig is örültek, ha valamelyik játékuk közönségre talál a nagyobb, kitömöttebb címek tengerében.

Tegyük fel, hogy a Microsoft és a Sony nem állnak ellen a Unity-nek. Ebben az esetben valószínűleg nem fognak olyan játékokat licencelni a szolgáltatásaikba, melyeket ezzel a játékmotorral készítettek, hiszen nekik sem hiányzik a pluszadó. Ez azért lenne nagy probléma, mert például a Game Passnak köszönhetően olyan játékosokhoz is elérhetnek a kisebb indie alkotások, akik máskülönben nem játszottak volna velük.

De lehet egy másik opció is, amivel eljárhatnak: a Unity sarcát a fejlesztőkre hárítják, akik ebben a tudatban egészen biztosan nem fognak belemenni egy Game Passos megkeresésbe. Ha a szolgáltatás több mint 25 millió előfizetőjének egy nagyon kis százaléka is tölti le a játékot, az máris olyan költségekkel járhat, mint amit a Microsoft pengetett ki mondjuk egy fél éves licencért.

Nincs jó megoldás.

A Unity adója egyszerűen borzalmas, és akármennyit próbálnak faragni rajta, ebben a struktúrájában az is marad. Egy telepítések után kivetett extra költség simán a földbe döngölhet egy kisebb csapatot, ami valószínűleg nem a nagy jólétben és gazdagságában döntött a Unity, és nem mondjuk a messze jobb képességű, de összességében drágább Unreal mellett.

Nem, mintha nem lenne más megoldás, ugyanakkor a Unity lépését nem lehet nem aljasságként értelmezni. Ahelyett, hogy a döntési folyamatba bevonták volna a fejlesztőket, kitaláltak valamit, ami senkinek sem jó. A boltoknak, a platformoknak, a kiadóknak, de leginkább a sarokba szorított fejlesztőknek, akik közül sokan hajlandóak véglek törölni a játékukat.

Miért ez a drasztikusság? – kérded. Nos, a legtöbb indie jelenleg a legkevésbé sem bízik meg a Unity-ben, ami mint kiderült bármikor és bárhogyan módosíthat. Most azt mondják, hogy visszamenőlegesen nem számolgatnak, aztán eltelik néhány hónap vagy év, és előállnak ennek az totál ellenkezőjével. De egyelőre még a játékok tömeges eltűnésétől nem kell tartanunk, az egyre erősödő nyomás hatására a Unity is bármikor meghátrálhat. A fejlesztőknek azonban nem sok választásuk van…

Ezt is érdemes elolvasnod:

Játékot fejlesztenél, de nem tudod hol kezdd? – Ingyenes játékmotorok, amikkel bármit elkészíthetsz

×