Egy szivárgás azt állítja, hogy a Windows 12 már olyan operációs rendszer lehet, amiért már havonta kell fizetni. Még egy dolog, amiért fizetni kell?

2023.10.06. – Kétségtelen, hogy aki Windows rendszert szeret használni a gépén, az nagyon jó lehetőségeket kapott az elmúlt években. Akik Windows 7-ről, 8-ról frissítettek Windows 10-re, vagy utóbbiról 11-re, ingyen megkapták az OP-rendszert. Közben a Microsoft mindent megtesz a kalózverziók visszaszorításáért, egy-egy helyen pedig igen olcsón lehet jogtiszta Windowst szerezni. Ha pedig már megvan, addig használod, ameddig akarod. Ez lehet megváltozik.

A Windows 12 esetében a Microsoft talán stratégiát vált, és egyszeri díj helyett havidíjas Win rendszert kínálhat. Ahogy arról a PCFórum beszámolt, egy szivárgás arra utal,

hogy a Windows 12 már havidíjas szolgáltatás lehet.

Oké, oké, a Win rendszerek esetében az előfizetéses megoldás nem újdonság, leginkább a vállalatok számára. Az azonban meglepő lépés lehet, ha mindenki számára havidíjas rendszert, vagy alkalmazás/funkciócsomagot kínálnak. A szivárgás szerint a normál Win verziók mellett létrejöhet egy olyan verzió, amiért havonta kell fizetni.

A vélhetően Windows 12 néven megjelenő rendszer legújabb fejlesztői (canary) változatában bukkantak rá olyan kifejezésekre, melyek magyarul nagyjából így hangzanak. „ElőfizetésVáltozat”, „ElőfizetésTípus”, valamint „EszközalapúElőfizetés”, illetve „FelhasználóalapúElőfizetés”.

Persze nagyon nehéz elképzelni, hogy olyan Windows lenne a gépünkön, ami csak akkor használható, ha befizettük a havidíjat. Persze lehet olyan rendszer is, mint például az Office esetében. Bár néhány alapfunkció ingyenes, a teljes változatért havonta fizetni kell.

Egyelőre mindez persze csak szivárgás, így pontosan nem lehet tudni, hogy mire utalnak a fenti fájlnevek. Ha a Microsoft valóban előfizetéses Windows funkciókon gondolkozik, az nem lenne meglepő. Manapság az előfizetéses üzleti modell mindenhol tombol, legyen szó a Youtube-ról vagy a streaming szolgáltatásokról. Korábban olyan hír is felröppent, hogy processzor funkciók lehetnek fizetősek, de erről azóta nem hallottunk.

Most tehát biztosat nem tudunk, lehet találgatni, hogy a Microsoftnak mi jár a fejében. Feltételezhető, hogy a sok AI funkció mellett egy átlagfelhasználóknak szánt felhőalapú vagy előfizetéses változatot is terveznek. Ez a cégek számára már jól működik, szóval miért ne lehetne mindenki számára biztosítani?

A Microsoft nemrég szüntette meg a legújabb Windows-ra történő ingyenes frissítést, ami intő jel lehet. Te fizetnél havonta azért, hogy használod a Windowst?

Ezt láttad már?

INGYENES az őrült étterem-szimulátor, amiben le kell mészárolni a vendégeket

×