Egyelőre csak egy termékcsaládot érinthet ez az ötlet, de ki tudja, hogy mit hoz a jövő.

A golem.de állítása szerint a Software Defined Silicon segítségével az Intel a jövőben licencfrissítésként elérhetővé kívánja tenni a Xeon hardverekben eredetileg kikapcsolt funkciókat.

A modern hardvergyártásban gyakran technikailag egyszerűbb és költséghatékonyabb először létrehozni egy terméket, például egy CPU-t, majd a szoftver vagy firmware segítségével korlátozni a funkcióját. Ezzel a módszerrel könnyebb különböző termékkategóriákat létrehozni. Az Intel az úgynevezett Software Defined Silicon (SDSi) segítségével a jövőben licencfrissítéssel kívánja biztosítani a letiltott funkciókat.

Szóval gyakorlatilag fizethetsz, hogy később gyorsabb procid legyen.

Ez a Linux kernelhez készült javításokból ered, amelyek megfelelő platformillesztőt biztosítanak ehhez a frissítési lehetőséghez. Magyarázatként a következőket írja: „Az Intel Software Defined Silicon (SDSi) egy olyan mechanizmus, amellyel a gyártás után további chipfunkciókat lehet aktiválni. A funkciókat egy licencaktiválási folyamat révén lehet aktiválni.”

A most a Linux kernelbe való beépítésre benyújtott illesztőprogram három alapvető funkciót tartalmaz. A hitelesítéshez használt tanúsítvány és kulcsanyag terjesztése, a kiválasztott CPU-konfigurációt aktiváló úgynevezett képességaktiváló payload terjesztése, valamint a rendszer aktuális állapotának és konfigurációjának kiolvasási lehetősége.

A technológiát a PCIe-funkciók gyártóspecifikus kiterjesztései révén valósítják meg, amelyek viszont az Intel hardverek kezelőmoduljának részét képezik.

A gyártó ez utóbbit eddig többek között a közelgő Xeon Sapphire Rapids esetében valósította meg. A további funkciókat biztosító licencek frissítésének lehetősége ezért egyelőre valószínűleg a szerver CPU-kra korlátozódik.

Ennyit tud 20 mag és 40 szál – Kiszivárgott az első Intel Sapphire Rapid teszteredmény

Körülbelül tíz évvel ezelőtt a gyártó az Intel Upgrade Service nevű szolgáltatással az asztali processzorok esetében is hasonló ötletet követett, de hosszú távon ez nem tudott érvényesülni a piacon.

Mit gondoltok az Intel újításáról, mi lesz, ha majd a „játék” processzorok is így járnak?

*A borítókép csak illusztráció

×