A Sony vadonatúj szabadalma egy olyan új rendszert mutat be, ami elemezné a játékstílusodat, ezzel pedig bekategorizálna téged.

2023.10.04. – Tök érdekes, hogy annyi játékos, annyi játékstílus. Mindenki másképp szeret játszani a videojátékokkal, erre pedig már a PlayStation gyártója is felfigyelt. Éppen ezért a Sony erősen azon gondolkozik, hogy alaposabban megfigyelné azt, amit egy játékban művelünk, ez alapján pedig besorolna egy-egy kategóriába.

A Sony osztályozná a játékstílusod, majd kiválasztja neked a megfelelő játékokat.

Játékstílus

Azt mindenki tudja, hogy ma már ezerféle játékműfaj létezik, és mindenki igyekszik megtalálni azt, amiben jól érzi magát. A korábban játszott játékok alapján pedig létezik ajánlórendszer is. A sok különböző műfaj és az új címek miatt azonban könnyen kihagyhatunk olyan játékokat, amik viszont a játékstílusunk miatt érdekesek lehetnek nekünk.

A Sony legújabb szabadalma ezen kíván változtatni. Egészen pontosan egy adott játékon belüli stílusunk alapján szeretne további játékokat kínálni. A rendszer a GameRant szerint azt elemezné, hogy egy játékos hogyan közelít meg egy adott helyzetet, feladatot egy játékban. Aztán ez alapján ajánl majd más játékokat. De nem ám úgy, mint például a Netflixhez ajánlórendszerei.

Egy olyan playernek például, aki az akció-RPG-kben a közelharcot és a felfedezést részesíti előnyben, annak beajánlaná az Elder Scrolls 5: Skyrimet. Tehát mondjuk az alapján, hogy melyik játékot hogyan játszod, készülne egy játékstílus-diagram, ami bizonyos szempontok alapján hasonlítja össze a játékokat.

Ha ez létrejönne, akkor olyan játékokat dobálna eléd a rendszer, ami nem csak a műfajokat venné figyelembe, hanem azt is, hogy te hogyan szeretsz játszani. Tehát ha sokat lopakodsz olyan játékokban, ahol nem is feltétlenül kell, akkor olyan játékokat ajánl, amiben lehet lopakodni is.

A Sony még májusban hasonló szabadalmat nyújtott be egy másik rendszerre, ami a játékműfajokat elemezné és a szokások alapján ajánlana játékokat. Egy másik szabadalom a mesterséges intelligencia segítségével választaná ki, hogy játék közben milyen zenét hallgassunk. Egy másik szabadalom pedig a játékosokat a képességek alapján besorolná egy kategóriába, majd online játékokban egymás ellen versenyeztetné.

Ezek a szabadalmak mind részei a Sony azon törekvésének, hogy személyre szabott játékélményt nyújtsanak. Persze most is fontos megjegyezni, hogy nem minden szabadalom valósul meg. Egy nemrégiben készült Statista tanulmány szerint csak 2022-ben közel 1400 szabadalmat nyújtott be a Sony. Ezek közül nyilvánvalóan kevés ötlet jut el végül a PlayStation játékosokhoz.

Ezt láttad?

Teher alatt nő a pálma? – Forza Motorsport teszt

×