Egyetlen ország számára nem fért bele egy bensőséges pillanat a Fekete Párduc 2-be. Érdekes, hogy a jelenet az egész világon csak őket zavarta.

2022. 11. 14. – Az egész világon (kivéve, ahol következetesen be van tiltva minden, ami nyugati) teljes egészében látható az egyébként 12-es korhatárbesorolással vetített Fekete Párduc 2. Cenzúrára csak egy állam vetemedett, és csak kevéssé érthető, hogy miért, hiszen egy valóban bensőséges, ám nem erotikus pillanattól szabadították meg a filmet. A Mafab a The Hollywood Reporterre hivatkozva írja, hogy egy arab országban, nevezetesen Kuvaitban

kivágtak egy LMBTQ-gyanús jelenetet a Fekete Párduc 2-ből, mielőtt mozikba engedték volna.

Az eset azért érdekes, mert a Perzsa-öböl mentén fekvő többi muszlim országban (ahol szintén szorosan összefonódik az állam és a homoszexualitást elutasító egyház) senki mást nem zavart a jelenet. Az ugyanúgy benne maradt az új Marvel-mozi Szaúd-Arábiában, Egyesült Arab Emírségekben, Ománban, Bahreinben és például Katarban vetített változataiban.

Forrás: Marvel

A kuvaitiak médiahatósága kb. tíz másodpercet nem bírt elviselni a Fekete Párduc 2-ből.

Az ezek szerint túl intim pillanatban Aneka (Michaela Coel) karaktere homlokon csókolja Ayo-t (Florence Kasumba). A wakandai harcosnők között ennél „erotikusabb” dolog nem történik, ám úgy tűnik, hogy az olajmonarchiában az LMBTQ-ra való legkisebb utalást sem tűrik el. A helyi hatóságok előtt ismert lehetett, hogy a jelenetben, annak minden ártatlansága ellenére, homoszexuális szerelemről van szó – legalábbis az eredeti történet szerint. A két amazonról a Ta-Nehisi Coates és Roxane Gay írta képregényekből tudni lehet, hogy egy ponton romantikus kapcsolatba kerülnek.

Forrás: Marvel

Erre egy interjúban Michaela Coel is felhívta a figyelmet – osztotta meg a Comic Book. A színésznő közölte: a szerepet éppen azért találta szimpatikusnak, mert Aneka meleg. Ez ugyanis a szülei hazájában (ő maga angliai születésű és Kelet-Londonban él), Ghánában is elég ahhoz, hogy valaki a társadalom kitaszítottja legyen.

„Sokan azt mondják, hogy ez csak politikai kérdés, de szerintem nem az, hiszen azt is megköti, hogy az emberek miként élhetik meg a hétköznapjaikat, a magánéletüket”

– mondta Coel. A kuvaitiakat tehát aligha csupán a homlokcsók vette rá a Fekete Párduc 2 megkurtítására. A legnagyobb bajuk azzal volt, hogy a két karakter leszbikus – mégha ez a filmből konkrétan ki sem derül.

Ezt is érdemes elolvasod:

A 10 legszégyenletesebb élőszereplős film, ami anime alapján készült

×