Sir Michael Gambon halálával újabb nagy veszteség érte a Harry Potter rajongókat. A lovaggá ütött szupersztár 82 évesen vesztette életét.

2023.09.28. – Helen McCrory (Narcissa Malfoy), John Hurt (Ollivander), Alan Rickman (Piton professzor) és Robbie Coltrane (Hagrid) után a Dumbledore-t játszó Sir Michael Gambont is elvesztették a Harry Potter rajongói. A brit színész természetes okokból, betegsége szövődményei miatt vesztette életét, egy kórházban – írja a The Guardian. Gambon súlyos tüdőgyulladástól szenvedett, de békésen távozott, szerettei körében. A család (felesége és három fia) képviselője arra kérte a sajtót, hogy tartsák tiszteletben Gambonék magánéletét.

Forrás: Warner Bros.

„Megrendülve tudatjuk Sir Michael Gambon elvesztését. A szeretett férj és apa, Michael békésen halt meg a kórházban, felesége, Anne és fia, Fergus mellett, tüdőgyulladásban. Michael 82 éves volt. Kérünk mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a magánéletünket ebben a fájdalmas időszakban, és köszönjük a támogató üzeneteket” – áll a közleményben.

A Harry Potter előtt

Az írországi Dublinban született Gambon elsősorban a brit szigetek színházi világának szupersztárja volt, mielőtt felvette volna a varázspálcát.

Nem mintha nem dolgozott volna a színpad mellett addig és a Harry Potter előtt is világsikereken (pl. Gosfold Park, A bennfentes, Az Álmosvölgy legendája), de világszerte tényleg Dumbledore karaktere miatt lett ismert és felejthetetlen. A nyolc Harry Potter filmből hatban játszotta el a roxforti igazgatót (az első kettőben ugye a 2002-ben elhunyt Richard Harrist láthatjuk a szerepben).

Forrás: Warner Bros.

Gambon öt évtizedes pályafutása alatt négy BAFTA-díjat nyert a televíziós szerepeiért, de filmes, rádiós és színházi munkásságáról, valamint szinkronszínészként is ismert és elismert művész volt. Kétszer jelölték Emmy-díjra, a Háború a háborúról és az Emma című produkciókban nyújtott alakításáért. Egyébként már jóval a Harry Potter filmek előtt, 1998-ban lovaggá ütötték, a „szórakoztatóiparért tett erőfeszítései elismeréseként”.

Ezt láttad már?

Nem sokáig töprengtek, hogy készüljön-e a Hogwarts Legacy 2

×