Még mindig kevés nő dolgozik tech vállalatoknál, amiért egyre kevésbé okolható csupán a céges „dude” kultúra. De tényleg: hol vannak a csajok?

2023.09.27. – Mivel napjainkban (és Európában) hál’ istennek nem jellemző semmiféle kirekesztés a felsőoktatásban, és a cégek (legalábbis a multinacionális óriások) törekednek a munkahelyi sokszínűségre, egyre nehezebb csak a hímsovinizmusra fogni, hogy elvesznek a nők a vállalati statisztikában. Pedig elvesznek – még ha az utóbbi pár évben javultak is a számok valamelyest.

Forrás: gpointstudio – Freepik

A technológiára – elvileg – fogékonyabb fiúk előző generációi gyerekkoruk óta láttak fantáziát a technológiai világban, és szívesen választottak műszaki pályát. Szociálpszichológiai hozzáértés hiányában, papucsos logikával viszont arra következtetnénk, hogy az eszközök fejlődésével ma már nem csak a fiúk sajátja a technológia iránti érdeklődés, hiszen a modern kütyük korra és nemre való tekintettel, mindenki életébe belopakodtak. A magánéletben és az oktatásban is ugyanolyan esélye van technológiai ismeretek bővítésére a férfiaknak és a nőknek. Ehhez képest mégis szembetűnő, hogy utóbbiak még mindig mennyire kevesen dolgoznak a technológiai iparágakban.

Technológiai foglalkoztatásban álló nők

A Techopedia sokféle kutatást összegző adatgyűjtéséből kiderül: technológiai foglalkoztatású nők virtuális valóság projekteken dolgoznak a legnagyobb arányban, de még itt is csak a dolgozók harmada (33%) képviseli a szebbik nemet. Szintén 2023-as eredmény, hogy az adattudományos és mesterséges intelligenciával foglalkozó ágazatok ebben a tekintetben alig maradnak le a VR-világtól: a munkatársaknak itt 32 százaléka nő. Ezután jó nagy szakadék jön: a mérnököknek már csak 20, míg a globális felhőalapú számítástechnikai munkaerőnek 14 százaléka női kolléga.

És hogy áll az Európai Unió?

A McKinsey felmérése szerint az európai vállalatoknál a nők az összes technológiai pozíciónak csupán 22 százalékát töltik be. Ez arcpirítóan alacsony arány, de a szakértők arra számítanak, hogy az EU-ban 2027-re megduplázódhat a nők száma a technológiai munkahelyeken: addigra 45 százalékra, azaz mintegy 3,9 millió nőre számítanak ebben a szegmensben. Úgy legyen, mert ha megvalósul, akkor az megszüntetheti a tehetségek között nemi okokból húzódó szakadékot, és a régió GDP-jét 260 milliárd euróról 600 milliárd euróra növeli.

Oké, de mi van a nők tech képzésével?

A tudományos-technológiai tárgyakat (STEM) felsőfokú szinten hallgató nők elég rossz arányban tudnak szakmájuknak megfelelő állásban elhelyezkedni. Rohadt nagy feketepont a gyászos statisztikáért felelős cégeknek: a STEM képzettségű nőknek mindössze 23 százaléka kerül technológiai pozícióba – szemben a férfiak 44 százalékával. Itt érdemes megjegyezni, hogy ezért tényleg felelős lehet a technológiai vállalatokra talán még mindig túlságosan jellemző „dude” kultúra. Anélkül, hogy túlmagyaráznánk, képzelj el egy – nyilván férfi – vállalati csapatvezetőt, amint azt mondja,

„inkább veszek fel egy srácot, akivel egy pofa sör mellett is átdumálhatjuk a dolgokat, mint egy nőt – ne adj’ isten egy csinosat -, aki már a megjelenésével zavart kelt a sok kan között”.

És most képzeld hozzá azt is, hogy mi van, ha ez a mondat sosem hangzott el és csak én találtam ki (egyébként nem)! Nem véletlen, hogy 2022-ben az európai technológiai iparban dolgozó nők 37 százaléka tapasztalt diszkriminációt, miközben a férfiaknak csak a 12 százaléka.

Okkal vannak kevesebben

A korektség kedvéért érdemes hozzátenni, hogy a STEM tárgyakból végül képzettséget is szerző nők aránya még mindig meglehetősen rossz. Az általános iskolától az egyetemig 18 százalék adja fel, és további 15 százalékos a visszaesés az egyetemről a munkaerőpiacra lépés során. Még néhány szemléletes adat arról, hogy a nők mennyire alulreprezentáltak a műszaki szerepkörökben Európában:

  • 2022-ben az unió termékmenedzseri pozícióinak 40 százalékát töltötték be nők,
  • de hasonló a helyzet a minőségbiztosítási mérnökök (37%) és az adattudósok (31%) között is,
  • míg az Egyesült Királyságban a technológiai cégek C-suite (ügyvezető szintű) vezetőinek csupán 9 százaléka nő,
  • és a technológiai vezetők (CTO) vagy műszaki igazgatók között már csak 3 százalékos az arányuk.

A szakmai lemorzsolódás pozitív bajnoka egyébként alighanem Németország, ahol ugyan szintén alacsony a technológiai szektorban dolgozó nők aránya (17%), de ez nem sokkal kevesebb annál, amennyi az informatikát tanuló nők aránya (22%). A bérszakadékon még náluk is van hová javítani: a férfiak ezekben a munkakörökben 7 százalékkal keresnek többet, mint a nők.

Az ipari szempontból talán legfejlettebb Németországból azt is tanulságos ide rángatni, hogy a szoftverfejlesztés és a programozás területén a vezetői pozíciók mindössze 9 százalékát töltik be nők. Ez, ha nem is bombasztikus eredmény, még mindig háromszorosa a brit adatnak.

És végül, a világ 8 legnagyobb technológiai vállalatánál az alkalmazottak következő hányada nő:

  • Apple – 38%
  • Microsoft – 34%
  • Alphabet (Google) – 34%
  • Amazon – 44,8%
  • NVIDIA – 19%
  • Tesla – 22%
  • Meta Platforms (Facebook) – 44%
  • TSMC – 37%

Kalapemelés az Amazonnak és a Metának, bődületes tasla az Nvidiának és a Teslának. Hát, nem túl sok, igaz? És amikor a globális okait kutatjuk, szomorú következtetésre jutunk.

Itt a megfejtés

A Houstoni és a Washingtoni Egyetem nemrég feltárta, hogy a felfogás, miszerint a fiúkat jobban érdekli a számítástechnika és a mérnöki pálya, mint a lányokat, már 6 éves korban kialakul a gyerekekben. Allison Master adjunktus szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a nők alulreprezentáltak a STEM területeken.

A kísérletek szerint a sztereotípiák igenis komoly hatással vannak a gyerekek motivációira.

Az egyik teszt során választás elé állították a lányokat: dönteniük kellett, hogy milyen típusú feladatokat szeretnének elvégezni a számítógépen. Az egyik leírásában szerepelt a sztereotípia, hogy azt inkább a fiúk szeretik, a másikban viszont nem. A lányok 65 százaléka azt a feladatot választotta, amelyről azt írták nekik, hogy fiúknak és lányoknak ugyanúgy való, és csak 35 százalékuk döntött a sztereotípiával együtt bemutatott feladat mellett. Tanulságos.

Van baj ezzel a gamingben is bőven:

A gamer lányok még mindig okkal rejtik el nemüket online játék közben

×