Mindenkit megelőzött Magyarország: itt dolgozunk a legtöbbet azért, hogy ki tudjunk fizetni egy új iPhone-t. A léha svájciak bezzeg pár nappal megússzák.

2023.09.26. – Csak annyira rothad a nyugat, hogy ott pár napi, vagy 1-2 két heti bérből is megveszik a 256 gigás iPhone 15 Pro Maxot a fizetésből élők. De mi, magyarok más utat járunk. Az öreg kontinensen egyetlen, de tényleg: EGYETLEN átlagpolgár sincs, akinek annyit kellene gürcölni a friss szériás iPhone-ért, mint egy közepesen kereső hazánkfiának. Ő a World of Statistics szerint ugyanis a havi bére 128 százalékát kell kifizesse az Apple boltban, hogy elhozza a fent írt modellt.

De ez a statisztika velünk kapcsolatban még nem is pontos…

Tényleg nem pontosan ennyi az annyi a magyarok esetében, de ezt lentebb részletezzük. Előtte ugyanis érdemes megnézni, mi történik a hozzánk közeli országokban. Ha túltesszük magunkat rajta, hogy tényleg egyetlen európai ország sincs, ahol nálunk többet dolgoznának az átlagpolgárok egy iPhone-ért (max, ha ide erőszakoljuk a törököket), még mindig kinyílik a bicska a zsebben, hogy a lengyelekhez (103%), a csehekhez (75%) és pláne az osztrákokhoz (45%) képest mennyi bérünket emészti fel egy új iPhone.

Forrás: kroshka__nastya – Freepik

Pedig a World of Statistics még alá is becsülte a valós számokat!

Egy átlag magyar 2023 júliusában bruttó 566.800 forintot keresett. Ennek 128 százalékából (725.500 forint) bőven kijön akár az 512 gigás Pro Max is (699.900 forint), de hát a bruttó összeg jelentős részét ugye nem látjuk. „Kiváló” közszolgáltatásokért cserébe vonják le. Az átlagos nettónk, ami meg is érkezik a számlára, 390.900 forint. Ennek 128 százaléka (500.300 forint) közel sem elég a statisztikában hivatkozott 256 gigás iPhone 15 Pro Maxra (599.990 forint). Annyiból „csak” a 499.990 forintos iPhone 15 Pro jön ki. Bár így is elkeserítő a pozíciónk a ranglistán, a valóság az, hogy sokkal rosszabbul állunk annál, ahová a World of Statistics jótékonyan besorolt minket.

A 256 gigás iPhone 15 Pro Max 599.990 forintos áráért a ténylegesen megkeresett nettó átlagbérünk 153,5 százalékát kell odaadni a kasszánál.

Ha már borogatnád magad, várj egy kicsit! Mint tudjuk, az átlagbér nem tükrözi híven a legtöbb magyar anyagi helyzetét. Azt ugyanis a medián bér alapján lehet pontosan leszűrni. És ez nálunk jóval alacsonyabb az átlagkeresetnél: a KSH Index által böngészett adatai alapján nettó 305.900 forint. Ennyit kap kézhez az a magyar ember, aki a keresetek alapján sorba állított összes dolgozó között éppen középen áll. A többség keresete az ő havi bevételéhez áll a legközelebb, nem pedig a torzítással kijövő átlaghoz.

És a magyar mediánbérnek bizony már a 196 százalékára van szükség egy 256 gigás iPhone 15 Pro Max megvásárlásához.

Nemrég azt is kiszámoltuk, mennyit kell egy iPhone-ért lehúznod a mekiben – tanulságos:

Ennyit kell dolgoznod a Mekiben, ha rányúlnál az új iPhone-okra

×