Olyan kontrollerrel rukkolt elő a Nacon, ami végre PlayStationön is pontot tehet a driftelő analógok problematikájának végére – de meg lesz az ára.

2023.09.25. – Nem egy, nem kettő játékost kergetett már az őrület határára egy-egy driftelő analóg kar, ami azóta sarkalatos problémája a kontrollereknek, amióta a gyártók felfedezték maguknak. Érdekes, hogy az elmúlt közel 30 év során igazán senkinek sem sikerült elejét vennie a driftelésnek, amit az analógok fő működtetőjének, a potenciométer meghibásodására lehet visszavezetni.

Bár nem törvényszerű, de ezek az apró elemek viszonylag hamar bemondhatják az unalmast: vagy a belejutó kosz, vagy szimplán a mechanika elhasználódása miatt. Mivel azonban a potenciométer  egy roppant olcsó megoldás, a gyártók nem különösen törekednek arra, hogy egy jobb, megbízhatóbb és tartósabb, ugyanakkor drágább módszerre álljanak át. Ehelyett inkább speciális kontrollerekkel modulárisan próbálják orvosolni, vagy mint most a Microsoft „javítsd magad” programjához hasonló otthoni szervizeléssel nyújtanának segítő jobbot.

De nem úgy, mint a Nacon, amely a legújabb Revolution 5 Pro kontrollere egyszer s mindenkorra leszámolna a drifteléssel.

A kifejezetten PlayStation (4/5) konzolokhoz és PC-hez tervezett irányító ugyanis Hall Effect szenzoros analógokat használ, ami ha teljesen nem is, de a lehető legminimálisabbra csökkenti a drift esélyét. De megengedek magamnak egy kisebb túlzást: a Revolution 5 Pro-ra beruházó játékosok nagy eséllyel sosem fogják többé megtapasztani az analógok elhúzását.

A Nacon az új, minden tekintetben pró kontrollerébe mágnest és érzékelőket szereltek a potenciométer helyett, amik a mágneses mező által generált feszültséget mérik. Dióhéjban: amikor az analógot elmozdítjuk, akkor a mütyürben feszültségváltozás lép fel, ami aztán helyzeti adatokká konvertálódik, vagyis a rendszer, majd a játék azonnal tudni fogja, hogy merre forgatjuk-toljuk a karokat.

Azt azért nem állíthatjuk, hogy ez volna az első kontroller, ami a Hall Effectet használja, de kifejezetten PlayStationhöz eléggé gyér a választék – mondanám inkább, hogy egy-két olcsóbb, gyatrább minőségű kontrolleren, illetve moduláris Dual Sense-elemen kívül nem is igazán akad.

Ezen változtat a Nacon Revolution 5 Pro – de ennek meg is lesz az ára.

Mint mondottam vala, a Revolution 5 Pro minden tekintetben egy professzionális, magas minőségű kontroller, vagyis a legtöbb eleme modifikálható, konfigurálható, cserélhető és állítható – kezdve a markolattal, a gombkiosztáson és a ravaszok útjának növelésén-lerövidítésén át, egészen az analóg karokig. Érdekesség, hogy a speckó D-padot egy profi játékossal, Mister Crimsonnal közösen tervezték és alakították ki.

Emiatt talán nem is csodálkozunk, hogy az árazása is prémium, pontosan annyiba fog kerülni, mint egy Dual Sense Edge: 230 eurót, kb. 90.000-100.000 forintot fognak elkérni érte.

Cserébe viszont egy olyan kontrollert kapunk, amit különösen sokáig használhatunk, remélhetőleg még a következő konzolgenerációban, a PS6 mellett is jó szolgálatot fog tenni. A Nacon Revolution 5 Pro két színben: fekete és fehér festésben lesz kapható októbertől, az előrendeléseket pedig a hivatalos oldalon lehet leadni.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezért romlanak el a PS5 kontrollerei, és ezért nem fogják megoldani a problémát

×