Mostantól piszok egyszerűen javíthatjuk az elromlott-meghibásodott Xbox-kontrollereket.

2023.08.02. – A hozzáértő játékosok ugyan eddig is viszonylag könnyen javíthatták a törvényszerűen elromló-meghibásodó kontrollereiket, de jóformán csak a gyártón kívül eső oldalakról és nagy eséllyel utángyártott alkatrészekkel lehetett ezt megoldani. Sőt, sokszor a kis mütyüröket, pöcköket, analógokat egyenként kellett berendelni, melyek bár nem drágák, de egy egyszerű mezei konzolos nem feltétlenül tudja, hogy melyik hova, miért, na meg hogyan kerül a kontrollerébe.

A Microsoft ezen szeretne most változtatni, és a – szabad magyar fordításban – „javítsd magad” programba most bevették az Xbox Series és Elite kontrollereket is, melyeket mostantól tökéletesen követhető útmutató segítségével bárki meg fogja tudni javítani. A redmondiak tehát (az Apple-höz hasonlóan) nem csak tutoriallal, hanem általuk szigorúan ellenőrzött alkatrészekkel is szolgálnak, melyeket funkciók szerint csoportosítva egy csomagban lehet megrendelni egyenesen a hivatalos oldalról.

A legjobb, hogy mostantól például nem kell műszerészkedni egy-egy driftelő analóg láttán, vagy ha letörnek a ravaszok belső pöckei, mert már mindent előre bekészítve beszerezhetünk. A dolgunk csak annyi, hogy pontosan kövessük a Microsoft DSR főmérnökének, Colin Ravencroft videós útmutatóját, amiben nem csak az Xbox kontrollerek szakszerű szét-, hanem az összeszerelésében is kézenfogva végigvezet.

 

Külön jó hír, hogy az előkészített alkatrészekért nem kell legatyásodnunk, hisz az árakat pont úgy lőtték be, hogy mindenképp jobban járjunk, mintha egy teljesen új irányítót vennénk. A sima Xbox Series kontrollerek driftelését például „lapra szerelve”, két alalóggal, rezgőmotorokkal együtt 12.000 forintért oldhatjuk meg magunk, a gombokat egy fullos pakkba csomagolva kb. 8000 forintból kibekkeljük, míg a fekete-fehér borításokért sem kérnek 7000 forintnál többet (de ezekkel szokott a legkevesebb gond lenni).

Az Elite kontroller javításáért azonban már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, ott például egy cserére szoruló analógot 22.000 forintnál nem úszunk meg olcsóbban. Itt egyébként élnék egy általános kritikával is: ezzel a módszerrel akkor is ki kell cserélnünk a rezgőmotorokat és a lapot – mindent, ha egyébként csak az egyik analóg húz el – azaz a hibás alkatrésszel együtt vágjuk a kukába a még funkcionális darabokat is. Persze ezeket eladhatjuk a szakiknak külön-külön alkatrészként, de ettől még macera.

A DIY kontrollerjavítás azonban így is egy nagyszerű dolog, hiszen a játékosok így sok pénzt megspórolnak, hisz nem kell egy új kontrollerre beruházni. Ezzel együtt pedig kevesebb elektronikai hulladék is keletkezik, hiszen az elromlott irányítók így már jó eséllyel nem a kukában végzik.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Elhúz-driftel a kontrollered analóg karja? – Ez okozza és így oldhatod meg!

×