Szinte minden részlet kiderült a hamarosan érkező új Xbox Series X modellről, aminek a dizájnja teljesen szakít az elmúlt 20 évben megszokott kialakítással.

2023.09.19. – A PlayStation háza táján egy ideje már pletykálgatják a felfrissített, valamivel erősebb PS5-öt, aminek létezéséről egy kínai videofelvétel árulkodik csak – ami valljuk be, nem a leghitelesebb forrás a világon. A PS5 Pro kapcsán azonban egy másik kérdés is felvetődik: minderre vajon hogyan válaszol majd a nagy rivális, az eladásokban súlyos lemaradásban lévő Xbox?

Ezidáig egy biztosat tudunk csak: a fekete és 1 terás háttértárral felvértezett Xbox Series S változatlan áron került szeptember 1-én a boltokba, alapvető tudásban azonban semmi sem változott. Ez azért is probléma, mert már több fejlesztő is panaszkodott a gép képességeire, amely miatt nehezebb a multiplatform címek Xboxra történő portolása – hisz a Series X mellett a jelentősen gyengébb S-en is el kell valahogy futnia. A Baldur’s Gate 3 például éppen emiatt jelenik meg később Xboxra, mint PS5-re.

Ezen mindenképpen változtatni kellene, bár az Xbox atyaúristene, Phil Spencer szerint nincs nagy szükség egy erősítésre – legalábbis most még. Éppen emiatt talán nem is olyan meglepő, hogy a Microsoftnál nem egy erősebb, hanem egy átalakított Series X-et dobnának a játékosok polcaira, amivel a lemezmeghajtó nélküli PS5-nek állítanának egy erős konkurenciát.

Bár hivatalosan nem jelentették be, az Xbox Series X „All Digital” létezése már tényként kezelhető.

Bizonyára sokan emlékeznek még a Microsoft és az amerikai versenyhivatal, az FTC közötti bírósági perre, amely során a feleknek mindenféle bizonyítékot kellett felvonultatnia, hogy miért tenne jót, vagy éppenséggel rosszat az Activision Blizzard Redmondba kerülése a játékpiaci versenynek. Az MS által benyújtott dokumentumok pedig igen hosszútávú üzleti terveket, belsős prezentációkat is tartalmaznak, melyek most mind egy szálig kiszivárogtak.

Egy ponton pedig nagyon érdekes részt pillanthatunk meg – pont a 2023. szeptemberében megjelent, Ellewood kódnéven fejlesztett Xbox Series S 1 TB-os felfrissítése fölött. Bizony, ez az alaposan átdolgozott új Xbox,

a Brooklin kódnevet viselő Xbox Series X Refresh , ami szakít a téglaformával, úgy pedig a lemezmeghajtóval.

Így néz ki az új, teljesen digitális Xbox Series X

A henger alakú új Series X [All Digital] erőben, teljesítményben pontosan ugyanazt fogja nyújtani, mint a 2020-as modell. Az egyik legnagyobb különbség, hogy ezen a konzolon kizárólag a digitálisan megvásárolt játékokat érhetjük el (lévén nem került bele meghajtó), éppen emiatt pedig megnövelték a háttértárat is, 1 TB-ről 2 TB-re, ami igen tágas lehet – egyelőre. Emellett támogatja a Wi-Fi 6E-t, amivel stabilabb és gyorsabb vezeték nélküli kapcsolatra képes, illetve kevesebb a fogyasztása is – mind normál, mind standby módban.

Ami az árát illeti: a digitális Series X papíron ugyanannyiba kerülne, mint az alapgép, ami akár azt is jelentheti, hogy a meghajtós modell lesz olcsóbb (szemben a PS5-tel, ahol a digitális olcsóbb, míg a lemezes drágább). A tervezett megjelenés is kiderülhetett:

2024 október végén, vagy november elején már a hónunk alatt cipelhetjük haza valamelyik viszonteladó polcáról.

Jön egy teljesen új kontroller is!

Az új Xbox-kontroller érkezése talán nem olyan meglepő azoknak, akik aktívan követik a márkát és Phil Spencert. Egyszer ugyanis (talán 1-2 éve) megejtettek egy felmérést, amelyben a PS5 kontrollerének képességeiről, illetve az arra való igényről kérdezték az Xbox-tulajdonosokat.

Valószínűleg ennek az eredménye a Sebile kódnevű átalakított irányító, aminek karcsúsított, keskenyebb markolatába haptikus visszacsatolást rejtettek. Ez volt a PS5 Dual Sense kontrollerének egyik legnagyobb újítása, amely bár nem teljesen váltotta be a Sony ígéreteit, mégis fantasztikus lehetőségeket rejt – például a kisegítő beállítások tekintetében.

Nagyon fontos újítás azonban, hogy cserélhető és újratölthető akkumulátorral működik – igaz, ezt eddig is meg lehetett oldani, mégis örömteli, hogy már gyárilag csomagolnak hozzá egy akksit. De nem csak ezt, hanem az analog karokat/stickeket is cserélhetjük, ami a kontrollerek legáltalánosabb problémáját orvosolja végre: a driftelést. Ha elromlik, csak ki kell kapni, helyére mehet is a másik, és azonnal folytathatjuk a játékot.

A Sebile ezen felül támogatja a cloud gaminget is: mint a Stadia saját kontrollere, úgy ez is képes egyenesen a felhőre csatlakozni, ezzel redukálva a minimumra a késleltetést. De olyan ínyencségekkel is erndelkezik, mint a gyorsulásmérő és a giroszkóp – az egyik ehhez kapcsolódó funkciója is érdekes: a polcról felemelve bekapcsol(ja a konzolt is?) ami sokak számára egy remek kisegítő lehetőség lesz.

A Sebile kontrollert elméletileg idén leplezték volna le hivatalosan, de a doksik megelőzték Spenceréket. Árat sajnos nem tudunk, de várhatóan drágább lesz egy mezei Series-kontrollernél.

A dokumentumokat a The Verge tette közzé, tehát nagyon nagy eséllyel minden infó valid. Ha pedig mindez igaz, akkor a Microsoft már nem sokat ülhet a hivatalos bejelentésekkel sem.

Az évtized legvártabb RPG-je nem jelenik meg egyetlen PlayStationre sem

×