A francia elnök nem csak bocsánatot kért a gamerektől, de fel is sorolta, hogy a videojátékok milyen fontos részei a Francia művészvilágnak.

2023.09.19. – Úgy tűnik, mégsem annyira haragszik a francia elnök a gamerekre, miután korábban elég erős kijelentéseket tett a videojátékok kapcsán. Az év elején Emmanuel Macron francia elnök a videojátékokat okolta a Franciaországban elharapódzó zavargásokért. Akkor azt állította, hogy azok „megrészegítették” a fiatalokat. Most, három hónappal később

hosszú bocsánatkérést tett közzé az X-en.

Francia zavargások?

A franciaországi zavargások az év elején kezdődtek, amikor a 17 éves srácot, Nahel M-et a rendőrség halálosan megsebesítette egy mellkaslövéssel. A Párizsra, Marseille-re, Toulouse-ra és Lyonra kiterjedő tüntetésekre válaszul 2000 rendőrt vezényeltek ki. A zavargások júliusban csillapodtak le, miután több mint 3000 embert letartóztattak és 2500 épületet megrongáltak. A rendőr ellen nyomozás folyik a gyilkosság miatt, de ügyvédje azt állítja, hogy nem szándékosan ölte meg a fiút.

A gamerek okolta az elnök

Korábban a Emmanuel Macron francia elnök azt mondta: a videojátékok a felelősek a zavargásokért, amik megrészegítették a fiatalokat.

„Június végén aggodalmamnak adtam hangot, mert a videojátékokat a bűnözők arra használták, hogy elbagatellizálják az erőszakot a közösségi oldalakon” – mondta Macron. „Az erőszakot ítélem el, nem a videojátékokat. A játék kultúra, szórakozás, látványosság! A művészi kísérletezés terepe, egy lenyűgöző tér, amelyben keveredik az összes művészet.”

Az elnök egy igen hosszas X bejegyzésben írta le, hogy milyen sok tehetséges francia videojáték-alkotó van, és milyen fontos játékok jelentek meg már meg.

„A videojátékok Franciaország szerves részét képezik. Az Assassin’s Creed és a Dofus francia tehetségek alkotásai. Büszkék vagyunk rájuk” – tette hozzá.

Az elnök azt is hozzátette, hogy Franciaország „fel akarja gyorsítani az ágazatot”, és több új lehetőséget szeretne teremteni a játékiparban, beleértve az esportot is. Az eredeti nyilatkozata azonban ellentmond az új állításainak, mivel nemcsak az erőszakot ítélte el, hanem a videojátékokat is az erőszak normalizálásáért.

„Láttuk, hogy a közösségi oldalak, mint a Snapchat, a TikTok stb. olyan helyek, ahol erőszakos összejöveteleket szerveztek. De van egyfajta utánzása is az erőszaknak, ami egyes fiatalok számára azt eredményezi, hogy elveszítik a kapcsolatot a valósággal. Az a benyomásunk, hogy néhányuk az utcán tapasztalja meg azokat a videojátékokat, amelyek megrészegítették őket” – mondta Macron júniusban.

Bár hangsúlyozza, hogy ő az erőszakot és nem a videojátékokat vetette meg, az egyik cím, amit említett, az Assassin’s Creed. Bár a játéknak van rengeteg érdeme, többek között a cél az, hogy megöljünk pár embert benne. A Franciaországban játszódó AC Unity-ben pedig még Louis-Michel le Peletier francia politikust is meg kell ölnöd.

Ezt láttad?

A Netflix a legnagyobb „sorozatgyilkos”? Ezek a streaming cégek törlik a legtöbb műsort

×