Hullanak a kedvenc sorozataink, de az is kiderült, hogy melyik streaming szolgáltatónál a legjobban. Íme, a legkíméletlenebb hálózatok.

2023.09.18. – Sokféle szempontot figyelembe véve összegezte a Variety és a Luminate adatelemző vállalat, hogy az elérhető legnagyobb streaming szolgáltatók és kábelhálózatok közül melyek törlik a legtöbb műsort. Mivel Te is átélhetted már a csalódást, amikor idő előtt, elvarratlanul hagyják abba valamelyik sorozatodat, mutatjuk kiket kell utálni érte. Ezek a streaming cégek és tévéhálózatok okkal kerültek bele a kutatásba:

  • Netflix
  • Disney+
  • Hulu
  • Prime Video
  • Max
  • Apple TV+
  • Paramount+
  • Peacock TV
  • ABC
  • CBS
  • NBC
  • Fox
  • CW csoport (AMC Networks)
  • Disney
  • NBC Universal
  • Paramount
  • Warner Bros. Discovery
  • Lionsgate/Starz
  • Amazon/MGM

Évek streaming adataival számoltak

Az adatbányász felmérésről nehéz lenne azt állítani, hogy nem volt körültekintő. 15 szempontot vizsgáltak meg, hogy pontos képet tudjanak adni a legnagyobb műsorgyilkos szolgáltatásokról. Mivel a Streaming Éra jó régen elindult, inkább csak az utóbbi pár évet: a 2020-tól 2023 augusztusáig rögzített információkat vették alapul. Ez teljesen logikus döntés, hiszen a streaming pont a COVID miatt elátkozott 2020-as évtől felfelé vált igazán domináns tényezővé a világon. Íme, ezeket az adatokat túrták fel, majd építették be a felmérésbe:

  1. Éves törlési mutatók
  2. Összes adásba került évad
  3. Összes egyedi sorozat
  4. Sorozattörlések száma
  5. Limitált sorozatok száma
  6. Limitált és folytatólagos (nyílt végű) sorozatok aránya
  7. Összes előre megtervezett befejezés
  8. A tervezett befejezések és a törölt sorozatok aránya
  9. Szkriptelt és nem szkriptelt adásba került sorozatok száma
  10. Szkriptelt és nem szkriptelt sorozatok törlési aránya
  11. A törölt animációs, nem szkriptelt, illetve vígjáték- és drámasorozatok aránya
  12. A törlést megelőző évadok száma
  13. A törölt műsorok aránya a sorozatok hossza szerint (1-6+ évad)
  14. Eredeti és a nem saját tulajdonú sorozatok aránya
  15. Eredeti és nem saját tulajdonú törölt sorozatok száma

Nem a Netflix törli a legtöbb műsort

Mivel az egyes szolgáltatókra hajlamosak rásütni a hóhér jelzőt a törlések miatt csalódott előfizetők, érdemes igazságot tenni: a fenti felsorolás alapján összesítve, vajon mennyi igaz a vádból? Itthon talán a Netflixet tartják az emberek a legkíméletlenebbnek, pedig a számok egy másik, itthon is elérhető szolgáltatót hozzák ki a legnagyobb „sorozatgyilkosnak”. Sőt, e szempontból nem is egy előzi a Netflixet!

A riport adataiból jól látszik, hogy a streaming cégek között a Netflix még csak az összes szolgáltató átlagát (12,2%) sem üti meg, ha sorozattörlésről van szó. Sőt, kevesebb műsortól (10,2%) válik meg annál, amilyen arányt a hagyományos tévécsatornák (10,8%) produkálnak. De

érdekesebb lecsupaszítani az adatokat (amennyire lehet) az itthon elérhető streaming szolgáltatásokig.

Mivel nálunk a Paramount+, a Hulu és a Peacock egyes műsorait más nagy szolgáltatókhoz (pl. SkyShowTime, Disney+) csapva lehet nézni, Magyarországon nem releváns, hogy ők a saját külföldi készletükből mit törölnek. És a korrektség kedvéért tegyük hozzá, hogy az első helyre kihozott (HBO) Max valószínűleg a tulajdonoscserét követő nagytakarítás miatt került az élre. A 2020 eleje óta műsorainak 26,9 százalékát törlő szolgáltató sok súlyos döntést hozott, de a Netflixet vastagon előzi a kétszer annyi sorozatot (21,1%) búcsúztató Disney+ is.

A Netflix tehát – a híre ellenére – nagyjából a középmezőnyt képviseli, ha a műsorok elkaszálásáról van szó. Náluk jelentősen többet húz le a Max és a Disney+, viszont mérhetően kevesebbet a Prime Video (9%) és alig feleannyit az Apple TV+ (4.9%).

Többet töröl a streaming világ, mint a kábeltévés?

A végére azért érdemes összeszedni néhány tanulságot, ami a streaming és a kábeltévés szolgáltatások sorozattörlési kedvéről szól. A kettő összehasonlításából kiderül, hogy az égadta világon semmilyen változás nem történt: a szórakoztatóipar pontosan ugyanolyan arányban vet véget sorozatoknak az újabb, streaming érában, mint a hagyományosan elérhető tévécsatornák világában.

Forrás: Drazen Zigic – Freepik

Az azonos időszakban törölt műsorok száma 221 a streaming esetében és 193 a szokásos tévécsatornáknál. Utóbbiak viszont jelentősen kevesebb limitált sorozatot (172-t a 299 ellenében) készítenek, vagy vesznek, és, bár nem túl jelentősen, de lemaradnak a folytatólagos sorozatok számával is (1781 vs. 1817). Megállapíthatjuk tehát, hogy amíg szeretünk tehetetlen dühünkben kígyót-békát kiabálni azokra a szolgáltatásokra, amelyek egyszercsak megvonják tőlünk a kedvenc műsorainkat, el kell ismerni, hogy nem kaszálnak el nagyobb intenzitással sorozatokat, mint a rendes tévécsatornák régen és most. Az arány nagyjából megegyezik, és a legtöbbször azért történik, mert bezuhan a nézőszám. Arra meg rajongóként, egyénileg úgy sem tudsz hatást gyakorolni.

Legfeljebb azzal, ha kalózkodás helyett hajlandó vagy fizetni a tartalomért:

A kalózkodás korszaka csak most jön – A streaming lesz a nagy vesztes

×