Szakértők szerint a kalózkodás új magasságokba emelkedik a streaming szolgáltatásokban, még csak most jön az illegális letöltések nagy korszaka.

Különösen nálunk Magyarországon egy időben szinte természetes volt az illegális letöltés, különösen ami a filmeket illeti. Aztán bejöttek a jó minőségű streaming szolgáltatások, és mindenki elkezdett fizetni a dolgokért. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a kalózkodás, az illegális letöltés új magaslatokba emelkedik majd a következő években. Ez különösen a streaming szolgáltatásokat érinti majd, az oda feltöltött tartalmak ugyanis nem fogják megúszni a kalózkodást.

A Parks Associates piackutató cég szerint 2027-re 113 milliárd dolláros veszteséget könyvelnek majd el a streaming-szolgáltatók.

Egy felmérés szerint egyébként Amerikában 2022-ben 10-ből 1 amerikai letöltött valamilyen illegális forrásból tartalmat, vagyis filmet vagy sorozatot. A Parks szerint a streaming szolgáltatások kalózkodási aránya a 2022-es 22%-ról 2027-re 24,5%-ra emelkedik. Az is kiderült, hogy a COVID alatt csak 2020-ban 31%-kal nőtt a kalóz weboldalak látogatottsága.

„Az ellenintézkedéseknek köszönhetően a kalózkodás 2027-re elérheti a mélypontját, de azt nem lehet tudni, hogy mikor kezdhet tényleg csökkenni” – mondta Steve Hawley, a Parks elemzője.

A kutatás alapján a cég úgy véli, hogy a jelszómegosztás kiiktatása lehet a kalózkodás nagy ellenfele, amit a szolgáltatók a következő években vezetnek be. A Parks felmérése szerint 2019 óta 48%-os növekedést tapasztalható a jelszómegosztásban. Ugyanakkor az is igaz, hogy a jelszómegosztás blokkolására rontja a felhasználói élményt.

Tavaly egyébként mi is beszámoltunk arról, hogy a magyarok körében már egyre cikibb a torrentezés egy felmérés szerint. Azonban lehetséges, hogy az egyre dráguló szolgáltatások miatt nálunk is erősödhet a dolog. Te így gondolod?

Ez is érdekes:

Végre játékmenetet láthatsz a hiperrealisztikus shooterből – arcunk leszakadt tőle

 

×