Ízlés kérdése, de felhasználó szempontból nem túl megnyugtató, ami kiderült az egyik iPhone szériáról. A gyártó reakciója meg pláne furcsa.

2023.09.16. – Egy jól irányzott update-tel akarja leszerelni az európai hatóságokat az Apple az iPhone 12-n mért, normál értéket meghaladó sugárzás kapcsán. A franciák kiabáltak először a küszöböt meghaladó értékek miatt. Mint írták: a 2020-ban megváltozott vizsgálati szabályoknak már nem felel meg a három évvel ezelőtti sorozat. A Reuters azt írja: Franciaország a helyi sugárzásfelügyeleti hatóság (ANFR) ajánlására állította le az iPhone 12 értékesítését. Az Apple tagadta, hogy baj lenne a készülékkel és az ANFR-t hibáztatta, mondván: a protokolljai nem megfelelőek.

Nekik legalábbis biztosan nem.

Az Endgadget emlékeztet: Franciaország három évvel ezelőtt változtatta meg a bevizsgálásra vonatkozó szabályokat. Hozzáadta a végtagok, például a kezek figyelembevételét a sugárzási szintek és a test által egy adott készülék használata során elnyelt rádiófrekvenciás energia mértékének megállapításakor. Az ún. SAR-tesztek (Specific Absorption Rate) során az derült ki, hogy az iPhone 12 kézben tartva túllépi a normál energiaelnyelési szintet, de a fej és a test közelében (telefonáláskor és zsebre vágva) jelesre vizsgázik.

Tagadás után update

Az Apple csak azután változtatott valamelyest a hozzáállásán, hogy a franciák után újabb uniós országok jelentették be: vizsgálni kezdik az iPhone 12-ket, sőt, további, Apple-től és más gyártóktól származó telefonokat is. Erre nyilatkozta az amerikai cégóriás, hogy szoftverfrissítést készít elő a hároméves iPhone 12 elleni sugárzási aggályok kezelésére. Közben nem győzik eleget ismételni: az eszköz használata nem jelent egészségügyi kockázatot. Az Apple úgy gondolja, a szoftveres javítás elegendő lesz ahhoz, hogy az iPhone 12 átmenjen a jövőbeli sugárzási teszteken. Ha ez megtörténik,

„nagy várakozással” figyeli majd, hogy az iPhone 12 újra elérhető legyen Franciaországban.

A teljesség igényével jegyezzük meg, más hatóságok nem feltétlenül osztják a franciák aggodalmát. Dánia mellett Belgium például nem talált problémát. Utóbbi ország digitalizációs minisztere, Mathieu Michel egyenesen azt mondta: a náluk készült tesztek „megnyugtatóak voltak”. A TechCrunch szerint Franciaország ezután közölte: az Apple szoftveres javítása „megfelelő kell, hogy legyen”, és amint megérkezik a telefonra, folytatják a tesztelését.

Az új iPhone-okban is van mibe belekötni:

A OnePlus durván odapirított az Apple-nek az iPhone 15 miatt

×