Az ukrán játékstúdiónak nem elég, hogy igazi háborúval is meg kell küzdenie, most tűz ütött ki a székházában. Tovább csúszhat miatta az új STALKER?

2023.09.11. – A STALKER 2-ről nemrég derült ki, hogy a megjelenése jelentősen késik, most további hatalmas gondok ütötték fel a fejüket a fejlesztő GSC Game World-nél. Az ukrán vállalat az orosz invázió elől menekülve költöztette át kollégái és műveletei jelentős részét Prágába. Már éppen megnyugodhattak volna, erre tűzvészben megsérült az új főhadiszállásuk is.

A cseh Vortex nyomán a HazzadorGamin közölte: a stúdió prágai épületének egyik emelete gyakorlatilag megsemmisült. A Na Pankráci utcai címre – ahol az eset idején 20-30 ember tartózkodott – öt tűzoltóautó érkezett. A lángokat sikerült megfékezni és szerencsére senki sem sérült, de a kiszivárgott hírek szerint 1,5 millió cseh korona, vagyis közel 24 millió forint kár keletkezett. Ez egy olyan kritikus helyzetben lévő vállalat, mint a Game World, jelentős összeg. Nagyobb baj ugyanakkor, hogy

még nem derült ki, mennyi szellemi érték semmisült meg a kiégett számítógépeken és/vagy szervereken.

Érinthette a STALKER 2 mentéseit?

Az értesülések szerint a csapat irodái környékén keletkezett tűzfészek, egy háromemeletes épület egyik szintjén. A HazzadorGamin X-oldala azt állítja, van egy helyszíni fotója a károkról, de nem publikálhatja, csak leírhatja, mi látszik rajta. Szerintük nem semmisült meg más, csak irodai holmik és bútorok. Ez azért fontos információ, mert ugyanezen a szinten működnek a vállalat backup szerverei – amelyeken többek között a fejlesztés alatt álló STALKER 2 anyagai is ott figyelnek.

A GSC Game World bennfentes forrásaitól úgy tudni, a szervereket nem érintette a tűz. A munkájukat viszont ismét jelentős gondok hátráltatják, így tovább csúszhat az így is halasztott megjelenés. A STALKER 2: Heart of Chernobyl évek óta csúszásban van, és a legutóbbi hírek szerint 2024 első negyedévében tervezték kiadni. Arról, hogy a tűzeset miatt tovább késne, egyelőre nem adtak ki hivatalos közleményt.

De alighanem érdemes várni rá:

Atomlátványos játékmeneten pörög a STALKER 2: Heart of Chernobyl

×