A kultikus elődhöz abszolút felérő játéknak ígérkezik a STALKER 2 a legújabb előzetese alapján, de a magasztos jelzőkkel azért várjuk meg a megjelenést.

2023.08.25. – Nem lehet egyszerű ukrajnai GCS Game World fejlesztőnek lenni. Az oroszok még mindig a spájzban vannak, nekik meg közben el kellene készülni valahogy a kultikus STALKER-sorozat újabb részével, ami 14 év után negyedik játékként öltötte magára a bűvös és elvárásduplázó kettes számot.

Kemény dolog tud lenni a játékfejlesztés, de erre talán még ők sem számítottak, mikor 2018-ban bejelentették a STALKER 2-t. Azóta nagyon sokszor halasztották el a jó előre kitűzött megjelenést – legutóbb éppen most: valamikor 2023-ról valamikor 2024 első felére. Kárpótlásul a jelenleg is zajló 2023-as Gamescomon (amin mi is kint voltunk az Unibettel – Ticcsen visszanézhető a helyszíni beszámoló) villantottak egy teljesen új, immáron 100 százalékban a játékmenetről készült előzetest.

Ebben a játék egészen sok szegletébe bepillantást nyerünk, de ami a lényeg, hogy bizony tényleg olyan lesz, mint a régi címek definitív újrakiadása. A STALKER 2-ben tulajdonképpen minden benne lesz, ami miatt olyan sokan rajonganak az eredeti játékokért, még a lootrendszer, a veszélyes nyílt világ, a torz, mutálódott ellenfelek, az emberekkel vívott tűzharc módja-menete, és a gyilkos animáliák is ismerősek lehetnek a veteránoknak.

Persze mindezeken túl egy csomó érdekes újdonság is akad, kezdve talán a grafikával, ami ezúttal valóban lenyűgöző lesz – köszönhetően az Unreal Engine 5 páratlan képességeinek. Ezt azért is érdemes kiemelni, mert a korábbi STALKER-eknél a Heart of Chernobyl sokkal filmszerűbb élmény lesz, kicsit talán, mint a Metro Exodus, bár annál jóval nyitottabbnak, és sokkal túlélőjátékosabbnak ígérik.

A GSC szerint a STALKER 2 az a játék lesz, amiről a rajongók és a műfaj kedvelői mindig is álmodtak,

  • dinamikusan váltakozó napszakokkal és időjárással,
  • kifejezetten hardcore játékosokra szabható AI-val, ami brutális és kegyetlenül nehéz harcokkal izzaszt meg,
  • olyan túlélőelemekkel, mint a kezelendő sérülések, éhség, fáradtság, de még a sugárzásnak is mindenféle káros hatásai lesznek,
  • a megjelenés után pedig még a többjátékos mód is megérkezik.

Ami pedig a legizgalmasabb, hogy teljes mértékben moddolható lesz. A közösség legelhivatottabb tagjai tehát – ahogyan a régi etapokat, úgy a – STALKER 2-höz is készíthetnek mindenféle nem hivatalos kiegészítéseket, vagy akár teljesen átszabhatják a játékot.

Nagy vállalások ezek, remélhetőleg tudják is tartani mindezt a GSC-nél, hisz láttunk már nálunk nagyobb és kevésbe nehezebb sorsú stúdiót is összeroskadni a saját maguk által generált hype és ígérethegy súlya alatt. Megjelenés valamikor egyszer talán 2024-ben, és a PC mellett egyelőre csak Xbox Series konzolokon lesz játszható, de ott egyenesen a Game Pass kínálatából.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Brutális ingyenes grafikai tuningot kapott a 27 éves első Tomb Raider

×