A hamisított okostelefon összességében ritka madár, de így is több millió keringhet belőle a világban, szóval csökkentsd az esélyed az átverésre!

2023.09.05. – Kívülről úgy néz ki, mint egy vadonatúj Samsung Galaxy S23 Ultra, de a belseje meg sem közelíti: olcsó kamera, elavult processzor és/vagy más gagyi alkatrész van benne az eredeti okostelefon alkatrészei helyett.

Megtörténhet!

Az okostelefon-hamisítás nagyobb biznisz mind gondolnád, és az ilyen készülékek eredete jórészt Kínába vezethető vissza – fejtegeti az Android Authority. Mint írják, az AnTuTu legutóbbi, hamis okostelefonokról szóló (azóta sajnos törölt) jelentése szerint a tesztelő alkalmazásukat futtató készülékek 4,24 százaléka hamisítványnak bizonyult. Ez 572.303 megerősített hamisítványt jelent – csupán azok között, amelyeken elindították az AnTuTu Benchmark appot.

Illusztráció: Quatar Mobile

Mivel a piacon lévő okostelefonok száma az Exploding Topics adatai szerint 6,84 milliárdra rúg, akár több százmillió hamisítvány kerülhetett forgalomba az utóbbi években. Bár ekkora számok mellett is kicsi az esélye annak, hogy külsőre teljesen eredetinek tűnő, de valójában hamis okostelefonba botlasz, érdemes megnézni, hogy melyek a legegyértelműbb jelek. Vannak tipikusan jó megoldások Android és iOS rendszerű készülékeknél egyaránt.

1. Silány külső és szoftver

Ha ezzel van dolgod, szerencséd van, hiszen némi odafigyeléssel már a webáruházba feltöltött fotókon is könnyű kiszúrni, hogy át akarnak verni. Nem stimmel a külső dizájn, mintha nem teljesen úgy helyezkedne el az oldalsó gombsor vagy a kamera, ahogy kellene, stb. Ilyenek a könnyű esetek. De jócskán akadnak jól kivitelezett hamisítványok, amelyekről akkor derül, hogy átráztak velük, amikor használni kezded őket. DE nem nehéz megelőzni a bajt.

Ha magánszemélytől, főleg külfölditől, még hangsúlyosabban, ha Kínából vásárolsz, nehéz teljesen kizárni, hogy hamis telefon érkezik a csomagban. De még akkor is kell az óvatosság, ha hazai terepen mozogsz. Az eladóval jó eséllyel videóchatben találkozol, és ha már nem tudod kézbe venni a kínált árut, legalább kérdd meg, hogy kapcsolja ki-be a telefont, működtesse a kamerát (sőt, küldjön róla most készült fotót!) és jó közelről mutassa meg, vannak-e sérülések a tokozáson. Ez használt és újnak mondott készülék esetén ugyanúgy hasznos eljárás.

Ha iPhone-t vásárolsz, győződj meg róla, hogy a készülék rendelkezik-e az ún. pentalobe biztonsági csavarokkal, mivel az Apple kizárólag ezeket használja a hamisítás elleni védelem érdekében. Egészen apró csavarok ezek, a készülék alján, a töltőport két oldalán. Így néznek ki:

Fontos: ha egy ajánlat túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, akkor jó eséllyel nem igaz.

Árulkodó lehet a hamisított szoftver is. Ha a felhasználói felület vagy az alkalmazásikonok megjelenése nem egyezik a gyártó hivatalos készüléktémájával, rögtön érdemes gyanakodni. Figyelj a furcsa kezdőképernyőkre és ikonokra, a hiányzó funkciókra vagy menükre, illetve a nem szabványos, előre telepített alkalmazásokra.

Mint mindig, a használt termékek esetében is tartsd be az általános vásárlási szabályokat! Ne egyezz például bele, hogy a hivatalos platformon (például eBay, Jófogás, stb.) kívül fizess, mert elveszíted az alapvető védettség esélyét is!

2. Ellenőrizd az okostelefon hardverét és működését!

Bár ez csak személyes átvétel esetén lehetséges, ha tudod, ellenőrizd a hardvert, akár használt, akár felújított telefonról van szó. Másodkézből származó készülékeket árusító boltban ez simán ez lehetséges, de magánszeméllyel találkozás esetén is. Ha el akarja adni az árut, hagynia kell, hogy tüzetesen átvizsgáld. Persze lehet, hogy nem engedi, de ilyen esetben rögtön sarkon is kell fordulni, mert ezek szerint rejtegetnivalója van.

Az egyik legárulkodóbb jel, ha hamisítvánnyal van dolgod, a gyenge teljesítmény. Amennyiben ez meredeken eltér, például jóval lassabb annál, amit vártál, hamis készülék kerülhetett a kezedbe. Ezek gyakran tartalmaznak olcsóbb processzort, aminek az összes kínja előjön, de leginkább csak a mindennapi használat során.

 

Nézd át alaposan az operációs rendszert és az alkalmazásokat is, hogy megbizonyosodj róla: minden megfelelően működik. Ez általában véve is jó tanács használt vagy felújított telefon vásárlásánál. Segít például felismerni, ha az öregedő készülékben akkumulátor- vagy processzorhiba lép fel. Gyakori csalás még a rossz minőségű elő- és hátlapi kamera beépítése, az NFC vagy az ujjlenyomat-olvasó hiánya, sőt, akár egyedi szoftverek futtatása az olcsóbb processzorokon.

Győződj meg róla, hogy minden hardver működik!

Kapcsold ki-be a Wi-Fit, a Bluetooth-t, a GPS-t, az NFC-t és az egyéb funkciókat! Az arcfelismerés és az ujjlenyomat-olvasó beállításainak ellenőrzése sem rossz ötlet – mégha az eladó nem is fog rajongani érte, hogy a vásárlás előtt beállítsa a te biometrikus azonosításodat.

Jó tanács: a hardverek pontos ellenőrzéséhez nem kell szétszerelni a telefont a vásárlás előtt. Androidon talán a legjobb megoldás a CPU-Z app telepítése. Megnézheted vele a CPU és a GPU hardver részletes információit, de még a processzorchip nevét is megtudhatod belőle. Az itt kapott adatokat már csak össze kell hasonlítani a készüléktípus gyártó által közzétett hivatalos adatlapjával.

3. Ellenőrizd az okostelefon IMEI számát

A fenti pontok mindegyikével jól azonosítható egy hamis okostelefon, de nem segítenek a lopott termékek azonosításában. Márpedig ilyesmit se vennél szívesen, ugye? Ahhoz, hogy egyértelmű legyen: a kinézett telefon tiszta forrásból származik, vagy sem, ellenőrizni kell a nemzetközi mobilkészülék-azonosítót (IMEI szám).

Minden egyes készülék egyedi, 15 jegyű IMEI-számmal rendelkezik. Ezt a telefon márkája és modellszáma alapján regisztrálják. A szolgáltatók ezt számsort használják arra, hogy lopás esetén feketelistára tegyék, esetleg blokkolják a telefonokat.

A telefon IMEI-számát Androidon a *#06# betárcsázásával tudod a leggyorsabban elérni, míg iPhone-okban a Beállítások/Általános/Infó menüben találod. Ezt aztán érdemes bepötyögni az imei.info weboldalon, hogy megismerd a készülék aktuális állapotát – pl. azt, hogy bejelentették-e az ellopását vagy sem. Az Apple-nél amúgy a készülék szintén Infó menüben található sorozatszáma alapján is lehet ugyanilyen azonosítást kérni, online.

Egyébként ilyen az, amikor a legegyértelműbben kilóg a lóláb:

Game Child, Fony, Nokla – 25 kínai hamisítvány, mely garantáltan kiéget

×