Linus és csapata megizzasztotta a kütyüket.

2023.07.28. – Rengeteg retro konzollal találkozhatunk, ha az Aliexpress vagy épp a Wish felületét nézzük. A pár ezer forintos kategóriától egészen a 60 ezres konzolokig találunk mindenféle megoldást. Általában sok ezer játékot, 4K felbontást és hibátlan emulációt ígérnek ezek. Vajon tényleg használhatóak valamire? Erre a kérdésre kereste a választ a Linus Tech Tips csapata is. 6 Aliexpress-ről rendelhető konzolt próbáltak ki, hogy kiderüljön, van-e értelme ezek létezésének.

Nézzük is, hogy mit tud a 6 kiválasztott kütyü!

Data Frog Retro Mini Video Game Console

A kibontás után hamar felmerül a kérdés, oké, de hol van a konzol? Nos, a miniatűr irányító nem csak vezérlése szolgál, ebben került elhelyezésre a számítási egység is. Való igaz, hogy PS5, de még PS1 grafikára sem kell felkészülnünk, ám 2000 forint alatt igazán megérős vétel lehet. Mindig a zsebünkben lehet egy konzol 89 játékkal, a NES/SNES éra remekműveivel. A legjobbat le is hagytuk, elemlámpaként is használható az apróság.

Gamestation 5

Ez már egy fokkal pofátlanabb megoldás, hiszen itt egy létező konzolt másoltak le a készítők. Az árcédula 5000 forint alatt tudott maradni, gegként talán még ajándékba is megvásárolhatjuk a csodás Gamestation 5 konzolt. A képek alapján két kontrollert is kapunk hozzá, de azért DualSense szintű visszajelzésre nem kell készülnünk. A tájékoztató szerint 200 klasszikus, retro játékot játszhatunk a segítségével, Linus videója alapján hozta a kötelezőt ez is.

Arcade Box 

Itt már bizony 1-2 évtizeddel és tízezressel feljebbi kategóriát érünk el. A készülék leírása több ezer játékot és 4K felbontás emleget. PSP, PS1 játékok futtatását is kiemelt helyen láthatjuk a játékoztatón. Vajon igaz volt ez az állítás? Az Arcade Box EMUELEC-et futtat. A nevéből hamar kitalálhatjuk, hogy emulátorok futtatására dedikált Androiddal van dolgunk. USB porttal is rendelkezik, így akár saját játékokkal is megpakolhatjuk. A készülék ezúttal is szépen tette a dolgát, hálózatra azonban nem igazán engedné Linus és csapata.

Hyper Base FC

Ezzel már átlépjük a 25 ezer forintos árkategóriát is. A cartridge „olvasó” helyére egy SATA interfész került, a konzolhoz kapott cartridge valójában pedig egy fél TB-os merevlemez. Ötletes megoldás, szó sem róla, gyárilag több játékkal is ellátták kínai barátaink. Az operációs rendszer alapját Android adja, egészen pontosan a 7.1.2-es verziója, melyet TV Boxokon a mai napig megtalálhatjuk. Erről árulkodik a S905X SoC is, melyet szintén AndroidTV boxokban használnak előszeretettel.

Beelink GT King 

Ismét egy árkategória ugrás következik. Jelen pillanatban közel 60 ezer forintot képnek el a Wifi 6-ot, Android 9-et és négy magos processzort ígérő csodáért. Ez az első „konzol”, mely mellé saját kontroller már nem jár, így érdemes lehet egy Xbox Series vagy PS4/PS5 kontrollert leakasztanunk. A Hyper Base FC S905X processzorához képest közel dupla akkora teljesítményt ígérő S922X került a GT Kingbe. Az EMUELEC továbbra is maradt, ám a felhasználói felület már sokkal szebb és gördülékenyebb. Grafikai, textúrahibák itt is előfordulnak, ám ez sajnos az emulálással jár.

Console X Pro Plus

A lista utolsó eleme, ám visszatértünk a 30 ezres ársávba. A leírás ezúttal is 117 ezer játékot és 4K támogatást is ígér, több mint 60 rendszer támogatásával. Az alapot a Hyper Base FC-ben található Amlogic S905X adja továbbra is. Igen, az operációs rendszer továbbra is az EMUELEC. A kiegészítőket tekintve nem szerénykedtek a gyárban, 4 kontroller jár a Console X Pro Plus mellé. A legnagyobb csalódást azonban ez okozta Linuséknak, a visító ventilátor sem ad hozzá túl sokat az élményhez.

Linusék győztesként a Hyper Base FC készülékét hozták ki, mely ár-értékben a legjobb, ötletes és 500 GB-nyi tárhellyel is rendelkezik. Nem utolsósorban pedig nem egy PS5, PS4 vagy Xbox koppintás. Te melyiket vennéd?

10 csodálatos csalószívatás: így büntetnek a fejlesztők a cheatért

×