Szerintem senki nem fog meglepődni azon, hogy eddig 2023-ban világszinten melyik típusú okostelefon volt a legkelendőbb. Neked milyen van?

2023.09.03. – A mai világban valamiért az okostelefonok nem csak egy eszközt jelentenek, hanem sok esetben egyfajta státuszszimbólumot is. Nem mindegy tehát, hogy kinek a zsebében milyen mobil lapul, főleg ha fontos számára a minőség, vagy az, hogy másik mit gondolnak róla. Az azonban, hogy a világon melyik mobil a legnépszerűbb és a legkelendőbb, egy ennél jóval összetettebb kérdés. Mobilvásárláskor ugyanis számtalan szempontot veszünk figyelembe.

Az azonban már most jól látszik, hogy idén, 2023-ban mely készülékek fogytak a legjobban eddig. Az Omdia’s Smartphone Model Market Tracker szerint egyértelműan az Apple vezet. Meglepő?

Az iPhone 14 Pro Max a legjobban fogyó okostelefon világszerte az idei év első felében.

Csak az iPhone a jó mobil?

Az Omdia rendszeresen nyomon követi és elemzi a világ mobilpiacát. Legfrissebb összeállításuk szerint az Apple összesen 26,5 millió iPhone 14 Pro mobilt szállított le 2023 első felében. Az iPhone 14 Pro Max a legdrágább modell a 14-es sorozatban, amit az Apple tavaly szeptemberben adott ki. Az ára 1 099 és 1 599 dollár között mozog.

A második helyet az Apple iPhone 14 Pro foglalja el – a 14-es sorozat második legdrágább modellje, aminek ára 999 és 1499 dollár között mozog. A harmadik a sima iPhone 14, így ez a harmadik 14-es sorozatú Apple modell, ami ebben a negyedévben bekerült a top 10-es rangsorba.

Tavaly egyébként az iPhone 13 volt a legkelendőbb, összesen 33,7 millió darabot szállítottak le belőle. A 14 Pro eladásai 6,2 millió darabbal nőttek elődjéhez képest. A 13-as és a 14-es standard modellek összehasonlításában viszont a 14-es eladásai idén 17,2 millió darabbal csökkentek a 13-ashoz képest.

A globális okostelefon-piac sajnos késsé visszaesett, de gazdasági recesszió inkább az alsó és középkategóriára van hatással. A prémium okostelefonok piaca folyamatosan növekszik. Legalábbis úgy tűnik, hogy az Apple prémium modelljei iránti kereslet továbbra is stabil.

A top 10-ben egyébként 5 Apple mobil szerepel, a fennmaradó öt helyet pedig a Samsung okostelefonjai foglalták el. A Samsung modelljei közül a Galaxy A14-nek volt a legmagasabb értékesítési aránya. 12,4 millió darabbal az 5. helyen végzett. A Samsung prémium modellje, a Galaxy S23 Ultra megtartotta a tavalyi Galaxy S22 Ultra 5G-vel azonos, hatodik helyezését, de az értékesítés csökkent.

Tavaly a Xiaomi Redmi sorozatának két modellje is bekerült a top 10-be, de idén nem sikerült. Ennek oka, hogy a kínai gyártó kiszállításai 2022 óta továbbra is kétszámjegyű csökkenést mutatnak a közép- és alsó kategóriás okostelefonok piacának visszaesése miatt.

Az Omdia arra számít, hogy a globális okostelefon-szállítások idén ismét csökkenni fognak. A prémium piac növekedése az új iPhone 15 modellek bevezetésével az idei év második felében is folytatódik. Ezért az Android-alapú okostelefonok elkerülhetetlenül újabb nehézséggel néznek majd szembe. Összességében az iPhone eladások idén a tavalyihoz hasonlóak lesznek – mondja Jusy Hong, az Omdia vezetője.

Ezt láttad már?

Ezt a 7 iszonyatosan beteg horrorfilmet valódi kihívás végignézni

×