Egy valódi járvány éppen elég ijesztő, de a COVID, a spanyolnátha, sőt, még az Ebola is elbújhat ahhoz képest, ami ezekben a game-ekben történik.

2023.09.01. – A világtörténelem – de tartunk tőle, hogy a jövő is – tele van olyan fertőző betegségekkel, amikbe beleremeg az emberiség. A COVID óta sajnos túlságosan jól ismerjük, milyen az, amikor minden megáll és mindenki bujkál a potenciálisan fertőző többi ember elől. Éppen ezért korunkban még hatásosabbak azok a videojátékok, amelyek alaphelyzete egy vírus által letarolt bolygó. Ez a 10 leghalálosabb világjárvány, ami videojátékokban szabadult el (köszi a segítséget: PCmag)!

Forrás: Naughty Dog

Pathologic – a Sand járvány

Az orosz Ice-Pick Lodge stúdió az intenzív, egyedi horrorjátékokról ismert, de a Pathologic mind közül kiemelkedik. Három utazó gyógyítóról szól, és te egy vagy közülük. A társaiddal egyszer egy olyan kisvárosba botlasz, ahol titokzatos fertőző betegség, a Sand Plague ütötte fel a fejét. A járvány több más várost teljesen elpusztított, és nincs ellenszere, így szó szerint halálos veszélyt rejt. Neked nem csak a polgárokat kell valahogy megmenteni, hanem arra is vigyáznod kell, hogy te magad ne kapd el. Pedig ez a pestisszerű betegség szó szerint mindenhol benne van a levegőben.

The Last of Us – Cordyceps gombafertőzés

Az anyatermészet csodaszép – és egyben egy igazi mocsok, ha az emberiség kreatív elpusztításáról van szó. A listán szereplő game-ekben főleg fiktív vírusok és baktériumok okoznak apokalipszist, de a The Last of Us más. Ebben egy a valóságban is létező gombanemzetség egyik elvadult faja tarolja le az emberiséget. De hogy?! A hagyományosan rovarokat fertőző parazita a klímaváltozás ellen védekezve gyors evolúción esik át, és kifejleszti a képességet arra, hogy embereket megfertőzve élje túl a Föld lassú pusztulását (vagy akadályozza meg azt). A hihetően tálalt eseményre a valóságban elég kicsi az esély. De ettől még az egyik leghatásosabb élőhalott-kannibálos-világjárványos apokalipszis, amit videojátékra álmodtak.

Crysis 2 – Manhattan vírus

Hogyan lehetne egy földönkívüliek vezette invázió még ijesztőbb? Úgy, hogy ugyanabban az időben kitör egy szörnyű betegség is. Ez a Crysis 2 alapfelállása, New York Cityben, ahol egy biotechnológiával előállított vírus irtja ki a lakosságot. Azok a manhattaniak, akik elkapják a spórákkal terjedő vírust, azt tapasztalják, hogy a sejtjeik gyors bomlásnak indulnak, lágy szöveteik elrothadnak, míg a testükön bűzös, gennyes daganatok keletkeznek. Az idegen Ceph faj drónjai ráadásul ismeretlen, de határozottan gyanús okból gyűjtögetik is a fertőzött emberek szöveteit.

The Division – a zöld méreg

Ebben a himlő lesz mindannyiunk veszte, ami érdekes ötlet a fejlesztőktől, hiszen ez a betegség a valóságban is okozott már jelentős pusztulást. A különböző himlők az ókortól kezdve pusztítottak kisebb-nagyobb járványok formájában. Nagyon ismert ugyanakkor, hogy a spanyol hódítókat segítették is a 16. század elején, az amerikai kontinens fokozatos meghódításában. Amíg az őslakosok teljesen védtelenek voltak az Európából behozott himlővel szemben és szépen bele is haltak, a betegségen többnyire gyerekként átesett konkvisztádorok immunisak voltak rá. Kicsit költői igazságtétel, hogy ugyanez a betegség irtja ki az emberiséget a The Divisionben. De azzal a csavarral, hogy szándékosan fejlesztették ki. A Gordon Amherst környezetvédő által készített baktérium szupertörzs (Zöld méreg) az esetek 95 százalékában halálos, a lakosság fennmaradó része viszont genetikai immunitással rendelkezik.

The Secret World – a Filth járvány

Ez az MMORPG a műfaj kedvelőinek egyik kedvence volt, leginkább az egyedi alaphelyzete miatt. A játékosok több titkos társaság tagjait irányítják, akik megpróbálják visszaverni az ősi istenek extra-dimenzionális invázióját. A lények a mi világunkban egy Filth (Mocsok) nevű mérgező anyagon keresztül jelennek meg. Ez többféle formát ölthet, a szivárgó fekete folyadéktól a fertőző gázon át akár a kimondott szavakig. Ha egyszer megfertőződtél, demenciát és pszichotikus viselkedést, majd ocsmány testi mutációkat élsz át, és lassan a paranormális lények rabságába kerülsz.

Subnautica – a Kharaa baktérium

Itt egy a mélytengeri világból származó, földönkívüli eredetű fertőzéstől kell tartani. A Kharaa baktériumot egy lezuhant űrhajó szállította a bolygóra, ahol 143 milliárd élőlényt irtott már ki. Gyakorlatilag bárkiben és bármiben gazdatestre lel, így gyerekjáték számára, hogy teljesen megtizedelje a Földet. Olyan, a testből kiálló zöld ciszták mutatják a jelenlétét, amelyek túlvilági fényben ragyognak, és egyre nagyobbak lesznek, míg teljesen el nem nyomják a gazdatestet.

World of Warcraft – a Corrupted Blood járvány

A World of Warcraft sokéves történetében mindig újabb és újabb tartalmakkal nyűgözte le a gamereket a Blizzard, és volt, amikor egy igazán fertőző betegség beemelésével is fokozta az izgalmakat. A 2005-ös Corrupted Blood járvány aztán kicsúszott a fejlesztők irányítása alól, és igazán érdekes jelenséget eredményezett. Szeptember 13-án tört ki és október 8-ig tombolt, az első digitális járványként vonulva be a történelembe. A terv az volt, hogy csak játékosról játékosra terjedhet át, de aztán egyszer csak azt vették észre, hogy válogatás nélkül mindent megfertőz és megöl, az alacsony szintű karaktereket, a csatlósokat, a háziállatok és bármit, ami a karanténzónával akár csak közvetve is kapcsolatba kerül.

Zero Escape: Virtue’s Last Reward – a Radical-6 vírus

A Chunsoft Zero Escape játékai a szabadulószobás rejtvények és a fordulatos történetek rajongói számára kihagyhatatlanok. A sorozat második részében, a Virtue’s Last Rewardban kilenc ember egyikét alakítod, akiket egy titokzatos férfi elrabol, hogy egy elhagyatott raktárban bizarr, árulásokkal teli játékot játsz. Ez se túl kényelmes dolog, de a falakon kívül még rosszabb a helyzet, hiszen elszabadult a Radical-6 nevű biológiai fegyver vírusa, és globális járványt okozott. A betegség hatására az emberi elme egyre lassabban érzékeli az időt, ami végül őrületbe, majd öngyilkosságba hajszolja a betegeket.

Dishonored – a Rat Plague

Dunwall városában vagyunk, egy viktoriánus metropoliszban, amit jól hazavágott a patkánypestis. Ez egy erősen fertőző betegség: heves köhögést, súlyvesztést, elszíneződött bőrt és a halál előtt véres váladékozást okoz – a szemekből. Guszta. A pestist a királyi udvar kémeinek főnöke szabadította rá a város nyomornegyedeire, hátha ezzel eltakaríthatja az útból a kényelmetlen homelesseket. Hát, jó hülye tervnek bizonyult.

Deus Ex – The Gray Death

A Deus Ex világában az ember és a gép közelebb került egymáshoz, mint valaha. Nem meglepő, hogy a disztópikus jövő betegségei is ugyanilyen szorosan kapcsolódnak egymáshoz a történetben. Amikor mikroszkopikus naniták kerülnek a genetikailag nem kompatibilis egyedek vérébe, az egy fokozatos hanyatlást indít be. A „szürke halál” a tüdőben kezdődik, influenzaszerű tünetekkel, aztán a páciensek sápadt bőrszínt vesznek fel és szépen elsorvadnak. Miután a naniták elég biológiai anyagot zsákmányoltak a fertőzött egyénből a gazdatest meghal.

Azért – cím ide vagy oda – ez se lesz semmi (ha egyszer elkészül):

Új címet kaphatott a The Day Before, amin csak nevetni tudunk

×