Az iPhone-okban már adott egy ideje, de látni az első nyomait annak, hogy a Google végre bevezeti az Android rendszeren is.

2023.08.29. – Ha minden igaz, akkor az Android telefonodon is jóval egyszerűbbé válik az eSIM költöztetése. Az eddigi gyakorlat a Google rendszerében kissé bonyodalmas – ahhoz képest legalábbis, ahogy az Apple oldja meg ugyanezt a problémát az iPhone-okon. A dupla SIM-es almák második kártyája már jó ideje eSIM, de lassan az első is kizárólag az lesz. Ennek egyértelmű jelét a tavaly ősszel bemutatott iPhone 14 szériában lehetett először tetten érni:

az amerikai modellekből már ebben a sorozatban is kihagyták a fizikai SIM-foglalatot

emlékeztet a HVG. A lap hozzáteszi: nyilván csak idő kérdése, hogy az Apple globálisan is ugyanezt a gyakorlatot alkalmazza, így a Google elérkezettnek látta az időt, hogy egyszerűsítse az eSIM-költöztetést az Android telefonokon. Ez már hazánkban is teljesen indokolt lépés, hiszen minden mobilszolgáltató kínál elektronikus SIM-kártyát.

Forrás: Freepik

Az eSIM-költözés egyik készülékről a másikra az iPhone-okon évek óta egyszerű, gyors, kábelmentes megoldás – már ha az adott szolgáltató nem szab neki gátat valamilyen módon. Android rendszerű telefonoknál viszont még személyes, vagy online ügyfélszolgálatot igényel, ha el akarjuk intézni. Ez változhat meg hamarosan egy QR-kódos megoldással – mutatott rá a 9to5google.

Így oldják meg a gondot Androidon

Az oldal emlékeztet: a Google februárban jelentette be, hogy dolgozik a könnyített eSIM-mozgatás problémáján, ami több mint időszerű. Egyébként nem csak a konkurencia már létező megoldása, hanem környezetvédelmi okokból is. Az Airalo egy független kutatásra hivatkozva állítja: az eSIM-ek károsanyag-kibocsátása 46 százalékkal kisebb egy életciklus alatt, mint a fizikai SIM kártyáké – arról nem is beszélve, hogy nem igényelnek tokozást vagy csomagolást. És ez egyre nagyobb fegyvertény lesz a jövőben az elektronikus eszköz mellett.

A Google a Play Services-ben, rejtve kezdte el lerakni az eSIM-átvitel alapjait az Android rendszeren és valóban QR-kódon alapuló megoldás lesz. A fenti képen látható folyamat egy QR-kód beolvasására kéri a felhasználót az átviteli folyamat elindításához. Mivel ennek a funkcionalitásnak a nagy része még nem éles, csak ehhez a kezdő részhez lehet hozzáférni – ahogy azt @AssembleDebug elsőként meg is osztotta az X-en. Köszönjük neki a felfedezést – ami reméljük, hogy hamarosan mindenkinek elérhetővé válik!

Nem ez az egyetlen tetszetős fejlesztés Androidon:

Vége a rémálomnak: így lőheted le Androidon a teljes kijelzős hirdetéseket

×